GENERALSEKRETÆR: Jerry Pillay er generalsekretær i Kirkenes Verdensråd.

Kirketopp vil møte kritikere. Mener de mangler kunnskap

Krangel på høyt økumenisk nivå om Ukraina, Russland og Kirkenes Verdensråd. 

Publisert Sist oppdatert

Dagen har fått tilgang til et såkalt memorandum med flengende kritikk av toppledelsen i Kirkenes verdensråd (KV) og i særdeleshet mot generalsekretær Jerry Pillay. KV er den globale sammenslutningen av de fleste store kirkesamfunn bortsett fra Den romersk-katolske kirke.

Overfor Dagen svarer Pillay med å anklage kritikerne for mangel på kunnskap om hvordan KV jobber.

Kritikken kommer fra Danske Kirkers Råd, Danmarks motstykke til Norges Kristne Råd. 17 kirkesamfunn og 40 organisasjoner er tilsluttet organet. 

Norges Kristne Råd (NKR) har fått kopi av dokumentet, men har ingen planer om å ta saken opp med Kirkenes Verdensråd – i hvert fall ikke foreløpig.

– Press fra Moskva

Generalsekretæren i Danske Kirkers Råd er Emil Hilton Saggau. Han er en av Nordens fremste eksperter på ortodoks kristendom i Øst-Europa. 

Saggau har i et intervju med Dagen rettet sterk kritikk mot hvordan KV-ledelsen reagerte da Ukraina 20. august vedtok nye religionslover rettet mot kirker som angivelig har nære bånd til Moskva. Etter en fastsatt prosedyre kan menigheter oppløses dersom de har hjulpet aggressoren, i dette tilfellet Russland.

Det tok bare fire dager før generalsekretær Pillay var ute og kritiserte lovene, som han mener truer trosfriheten i det krigsherjede landet.

Saggau mener KV var utsatt for press fra Moskva og har sagt rett ut at Kirkenes Verdensråd er blitt en del av det russiske spillet. 

– For hans regning

Nå formuleres mye av den samme kritikken i et formelt brev, der fellesorganet for dansk kirkeliv ber om svar på seks spørsmål, blant annet disse:

•Hvorfor er generalsekretæren bekymret, og hva er han bekymret for?

• Hvem drar nytte av uttalelsen, og hva fikk generalsekretæren til å avgi sin uttalelse?

I notatet fra danske kirker heter det at KV «gjenspeiler» uttalelser som Den russisk-ortodokse kirke har kommet med. Kirken og dens leder patriark Kirill har som kjent støttet Putins krigføring i Ukraina og kalt den «hellig».

Vi forventer at Kirkenes Verdensråd tar våre spørsmål til konstruktiv etterretning.

Emil Saggau, generalsekretær i Danske Kirkers Råd

Jerry Pillay uttalte til Dagen tidligere i høst at Saggaus kritikk var emosjonell og hadde et svakt faktagrunnlag. 

– Hva har skjedd i mellomtiden siden dere ønsker å få Kirkenes Verdensråd i tale i denne saken?

– Generalsekretær Jerry Pillays uttalelse om min kritikk – altså en kritikk reist av en forsker med spesialisering på området og en generalsekretær i et nasjonalt råd – må stå for hans og Kirkenes Verdensråds egen regning, svarer Saggau.

MØTE: Emil Saggau er lovet et møte med Kirkenes Verdensråd, som har hovedkontor i Sveits.

Han sier at utspillet fra Danske Kirkers Råds er en dokumentert kritikk av forløpet og reiser sentrale spørsmål om Kirkenes Verdensråds håndtering av saker fra Ukraina.

– Det er en kritikk vi må løfte til et høyere nivå, slik at vi finner en mer balansert kirkelig tilnærming til Ukraina, en tilnærming der de ukrainske kristne blir hørt, fortsetter Saggau.

– Begrenset kunnskap

Danskene ønsker et møte med Kirkenes Verdensråd for å diskutere spørsmålene. Overfor Dagen bekrefter generalsekretær Jerry Pillay at partene vil møtes.

– Vi er fullt forberedt på å svare. Det er veldig tydelig at spørsmålene deres gjenspeiler begrenset kunnskap om arbeidet til KV i Ukraina og all dynamikken knyttet til det. Vi setter pris på muligheten til å utvide og opplyse dem om de aktuelle problemene. Det er beklagelig at de valgte å offentliggjøre notatet sitt. Man lurer på hva de prøver å bevise, skriver Pillay til Dagen.

Til dette repliserer den danske kirkelederen:

– Danske Kirkers Råds interessen i denne saken er ganske enkel: De ukrainske kristne stemme skal sikres en plass i enhver samtale om deres land og deres framtid.

UKRAINA: - Ofte må vi jobbe konfidensielt for å beskytte menneskene vi jobber med, sier Jerry Pillay.

– Må jobbe konfidensielt

Generalsekretær Pillay sier at kritikken fra Danmark er spesiell og at de ikke har fått kritikk fra «personer eller organisasjoner som er klar over hva KV har gjort siden starten av krigen i Ukraina.»

– Vi har regelmessig rapportert offentlig om vårt engasjementet. Det er noen organisasjoner som ønsker at vi gjør mer for å støtte Ukraina fordi de antar at vi ikke gjør det. Det er imidlertid ikke sant. Ofte må vi jobbe konfidensielt for å beskytte menneskene vi jobber med. Dette er også grunnen til at vi ikke har frihet til å sitere folk fra Ukraina. Jeg kan forsikre deg om at WCC er veldig engasjert i å ta opp krigen i Ukraina og samarbeide med våre medlemskirker for å finne veier fremover, framholder Pillay.

Det er beklagelig at de valgte å offentliggjøre notatet sitt.

Jerry Pillay, generalsekretær i Kirkenes Verdensråd (KV)

– Hvilke realistiske forhåpninger har Danske Kirkers Råd med sitt utspill og sine spørsmål til Kirkenes Verdensråd?

– Vi forventer at Kirkenes Verdensråd tar våre spørsmål til konstruktiv etterretning, og at vi gjennom dialog finner en ny vei fremover, svarer generalsekretær Emil Saggau. 

Han mener det er avgjørende for samholdet og fellesskapet innad i Kirkenes Verdensråd hvordan denne saken tas videre.

ERHARD HERMANSEN: Generalsekretær i Norges Kristne Råd.

Nordmenn på gjerdet

Norges kristne råd er orientert om det danske utspillet. Generalsekretær Erhard Hermansen skriver til Dagen at han mener spørsmålene i memorandumet er «viktige og berettigede» og at Norges Kristne Råd «vil følge saken nøye».

– Vi har internt i Norges Kristne Råd ikke hatt noen tilsvarende prosess, og nå er spørsmålene stilt, så det blir interessant å høre svarene fra Kirkenes Verdensråd.

Når Dagen spør om Norges Kristne Råd har et syn på de nye religionslovene i Ukraina og hva dette synet i så fall er, gjentar Hermansen at de vil følge saken tett:

– Når svar fra Kirkenes Verdensråd foreligger, vil vi fortløpende vurdere hva vi bør gjøre.

Ukrainas to ortodokse kirker

Ukraina har i dag to store ortodokse kirker med nesten likelydende navn.

Den ukrainske ortodokse kirke:

Blir gjerne omtalt som den nasjonale ukrainske kirke eller Kyiv-patriarkatet. Grunnlagt i 2018 som en sammenslåing av ortodokse i Vest-Ukraina og en fraksjon som brøt med Moskva i framveksten av et selvstendig Ukraina etter 1990.

Ukrainas ortodokse kirke:

Ledes av metropolitten av Kyiv og hele Ukraina og ligger under Moskva-patriarkatet, men har betydelig selvstendighet i forhold til patriark Kirill.

Powered by Labrador CMS