KIRKEVALG: Ved valget i 2019 kunne velgere stemme på kandidater fra Bønnelista, Åpen folkekirke og Nominasjonskomiteens liste. Her fra Os utenfor Bergen. I 2023 kan man også stemme digitalt.

Kirkevalg: Hvem tjener på at velgerne kan avgi stemme på mobilen?

Den norske kirke skriver historie når årets kirkevalg blir digitalt. Bønnelista og Frimodig kirke er ikke glad for ordningen.

Publisert Sist oppdatert

– Dette vil forenkle avstemmingen for mange, sier kommunikasjonssjefen i Kirkerådet.

KOMMUNIKASJONSSJEF: Emil Engeset, kommunikasjonsdirektør i Den norske kirke (konst.)

Andre kirkelige aktører er skeptiske og mener at kirkevalg bør holdes i kirkens egne lokaler, med fysisk fremmøte.

I høst er det valg på alle nivåer i Den norske kirke. For første gang kan velgerne slippe å møte opp i valglokalet. De kan stemme ved valgene på menighetsråd og bispedømmeråd med noen få tastetrykk på mobilen eller datamaskinen.

Gagner Åpen folkekirke sin sak

Det digitale valget vil kunne få implikasjoner for valgdeltagelse og valgresultat.

I år er tre nomineringsgrupper registrert til kirkevalget; Bønnelista, Frimodig kirke og Åpen folkekirke. De to første har en konservativ profil, mens Åpen folkekirke, som ble stiftet med mål om å utarbeide en liturgi for homofile par, regnes som liberal. Det blir fremdeles blokkuavhengige nominasjonskomitélister med kandidater som er spredt over hele det kirkepolitiske spekteret.

Frimodig kirke stiller lister for første gang, og Sverre Elgvin Lied, leder i nettverket, sier til Dagen at ambisjonen er å ha lister i alle bispedømmer.

HISTORISKE: Frimodig kirke stiller liste for første gang ved kirkevalget i 2023. Sverre Elgvin Lied leder Frimodig kirke.

Nettverket har uttalt i sitt valgprogram at de ønsker at kirkevalg skal skje i menighetens egne lokaler og primært i tilknytning til en gudstjeneste.

– En digital ordning vil gagne Åpen folkekirke sin sak, sier Lied.

– Vil sannsynligvis øke oppslutningen

Han legger til:

– Dagens ledelse med Åpen Folkekirke i spissen vil at medlemmer flest skal stemme. Vår tilnærming er at vi er opptatt av at kirken skal ivareta sin egenart og integritet og at de som har et engasjement i kirken også skal være de som har innflytelse over de viktige avgjørelsene.

Tror du flere vil stemme ved kirkevalget nå som det blir gjort enkelt på internett?

– Det er vanskelig å si, men sannsynligvis vil dette øke oppslutningen.

– Ikke sunt for engasjementet i kirken

Jo Hedberg leder i Bønnenemnda, skriver til Dagen at de har stemt mot digital forhåndsstemming.

I MOT: Bønnelista er i mot digitale kirkevalg. – Vi tror ikke det er sunt for engasjementet i kirken, sier leder Jo Hedberg.

– Vi tror ikke det er sunt for engasjementet i kirken, eller noen sammenheng, at andre enn de som faktisk deltar skal bestemme hvem som skal lede kirken, skriver han i en sms til Dagen.

– Finner andre sammenhenger

Lederen i Bønnelista tror vedtaket vil føre til mindre engasjement, færre ansatte og mindre penger til kirken.

– Når de som faktisk deltar i kirken ikke får de lederne de ønsker seg, finner de andre sammenhenger å tjene Gud i, sier han.

Hedberg viser til at færre ansatte og frivillige allerede er et problem.

– Med manglende disippelopplæring i menighetene vil det bli færre å rekruttere ansatte fra. Når kirken har færre ansatte, blir det også færre gudstjenester og dermed mindre penger, resonnerer han.

– Den norske kirke er pionér

Gard Sandaker-Nielsen, leder i Åpen folkekirke, er begeistret for digitale kirkevalg.

FOR: Gard Sandaker-Nielsen, leder i Åpen Folkekirke, er glad for at det blir mulig å stemme digitalt ved årets kirkevalg.

– Det er flott at Den norske kirke er pionér på området og gjør det enklere for medlemmene å stemme.

– Hvordan vil digitale valg virke inn på oppslutning og utfall av valget?

– Når folk kan stemme direkte på mobil eller pc og ikke behøve å gå et helt annet sted som kanskje er fysisk lite tilgjengelig, vil det forhåpentligvis øke valgdeltagelsen. Vi håper flere vil bruke stemmeretten og være med å påvirke utfallet.

– Ønsker at bare noen få skal bestemme

Frimodig kirke tror dette vil slå ut positivt for dere. Hva er din reaksjon på det?

– Vi ønsker å gjøre et godt valg også i år og få mulighet til å fortsette utviklingen vi har bidratt til i Den norske kirke. Så får vi se hvem av oss som blir best til å utnytte det digitale valget.

Bønnelista og Frimodig kirke ønsker at de som faktisk er engasjert i kirken skal være de som får velge dens ledere?

– Den diskusjonen har vi hatt over lang tid. De ønsker at bare noen få, ikke medlemmer flest, skal bestemme. Vi er en folkekirke med dåp som medlemskriterium og vil at alle skal være med.

– Ønsker ikke A- og B-lag

Sandaker-Nielsen sier at Åpen folkekirke tar folks tilhørighet og engasjement for kirken på alvor og vil at alle skal kunne være med å bestemme over kirken sin og hvem som skal være ledere.

– Vi ønsker ikke A- og B-lag og vil heller ikke være overdommer over folks engasjement, tro eller tvil, sier Sandaker-Nielsen.

– En nasjonal ordning

Engeset sier digital avstemming også vil gjøre kommunikasjonsjobben rundt kirkevalget lettere.

– Vi kan lede medlemmene rett inn på en side der de finner informasjon om hvordan de kan bruke og avgi stemmeretten sin, sier han.

Han presiserer at kandidatene og nomineringsgruppene fortsatt er ansvarlige for å informere om eget kandidatur og hvorfor de bør få velgernes stemmer.

Hittil har forhåndsstemmingen blitt utført på ulikt vis i menighetene.

– Nå blir det en nasjonal ordning, sier han.

Variert oppslutning

Ved valget i 2015 var det Åpen folkekirke og Nominasjonskomiteens liste som stilte lister med egne kandidater. I 2019 kom også Bønnelista til og stilte lister i alle så nær som to bispedømmer.

Oppslutningen rundt kirkevalget har variert de siste årene. 12,6 prosent av de stemmeberettigede deltok i 2019 mot 16,7 prosent i kirkevalget i 2015.

Oppdaterte tall på valgdagen

Engeset, kommunikasjonssjef i Den norske kirke, sier til Dagen at foreløpige tall fra digital forhåndsstemming vil kunne bli sluppet allerede på valgdagen etter at lokalene er stengt.

– Deretter vil resultatet oppdateres med telte stemmer fra valgdagen. Det blir spennende, sier han.

Kirkevalg 2023

Valget gjennomførest 10. og 11. september.

Forhåndsstemming kan foregå digitalt mellom 10. august og 6. september. Rent praktisk går et medlem som vil stemme inn på kirkevalget.no. Der vil man kunne finne alle valglistene og være med og avgjøre hvem som skal styre kirken både lokalt og nasjonalt.

Kirkevalgreglene slår fast at valg av medlemmer til både menighetsråd og bispedømmeråd/Kirkemøtet skal holdes i alle menigheter samtidig.

Alle sokn skal tilby fysisk forhåndsstemming til samme tid torsdag 31. august kl. 15-20.

Kirkevalg på papir skjer i eget sokn den 8. september.

Det vil bli utformet en nasjonal kampanje rundt digital forhåndsstemming for å informere medlemmene i Den norske kirke om hvordan dette skal foregå praktisk. En annen kampanje i regi av Den norske kirke skal oppfordre medlemmer til å bruke stemmeretten sin.

Powered by Labrador CMS