Kjell Ingolf Ropstad (KrF) er kritisk til at Pride henvender seg til barn
Pride bør ikke henvende seg mot barn, mener Ropstad. Han mener Pride-markeringen er politisk. – Barn må få være barn, sier han.
Det skriver avisa Norge IDAG.
Nylig ble det kjent at Oslo-skolen skal ha en egen fane under Pride-paraden i Oslo 25. juni. Ansatte og elever er invitert til å delta i et brev fra Utdanningsetaten i kommunen.
– Det er kritikkverdig at foreldrene ikke ble orientert da det er ulike meninger om Pride også blant foreldre. Jeg mener det er foreldrene selv og skolen som i takt med barnets alder, har ansvaret for å gi barna et verdisett der man møter andre med respekt, toleranse og kjærlighet for alle mennesker, sier Ropstad.
– En politisk markering
Han kaller Pride et politisk arrangement og mener Oslo-skolen går utover sitt mandat. I likhet med tidligere år skal ikke Ropstad delta i paraden. Begrunnelsen er den samme som før.
– På den ene siden er det en markering av at mennesker er like mye verdt og at ingen skal trakasseres for hvem de er, som det ikke er vanskelig å støtte opp om. Men det er også en politisk markering fra en organisasjon som løfter mange saker som jeg og KrF er sterkt uenig i, slikt som å åpne opp for surrogati og gjøre det lovlig å kjøpe sex, sier han.
– Skolen skal være en nøytral arena
Skolepolitisk talsmann i Frp, Himanshu Gulati, reagerer også på at skolen legger opp til Pride-deltakelse i skolens regi.
– Jeg har selv gått i Pride, og mener skolen skal lære barn verdier som at alle er like uavhengig av legning, men jeg ser flere problemer med at deltagelse på Pride skjer i regi av skolen, sier Gulati i en e-post til Dagen.
– Vi skjermer barn for den type seksualisert antrekk og adferd, som ofte finnes i Pride-togene, i alle andre sammenhenger. Da kan ikke Pride være et unntak, sier han.
Han reagerer også på at man på Pride kan bruke lærestoff som tar stilling til politisk kontroversielle temaer, for eksempel om det finnes flere enn to kjønn.
– Dette er det delte meninger om i samfunnet, og dette hører ikke hjemme i skolens opplæringsarbeid. Skolen skal være en nøytral arena, sier Gulati.
Første gang i den fysiske paraden
I brevet fra Utdanningsetaten til Oslo-skolen oppfordres skolene til å sette kjønns- og seksualitetsmangfold på agendaen og flagge med regnbueflagg i juni måned. I tillegg inviteres alle med tilknytning til Osloskolen til å gå i Pride-paraden med skolen.
Det er første gang at hele Oslo-skolen skal delta i den fysiske Pride-paraden, opplyser Utdanningsetaten i brevet.
Eget opplegg for barn
Årets utgave av Oslo-pride skal for første gang ha et eget opplegg for barn mellom fire og 12 år. Opplegget åpnes av barne-TV-figuren Fantorangen, kjent fra NRK Super, melder Norge IDAG.
– Jeg håper at barn og barnefamiliene som kommer til Mini Pride sitter igjen med en følelse av at de kan være den de vil, og at dette er helt greit, sier Joo Helena Hansen, ansvarlig for Mini Pride, til Vårt Oslo.