Kjemper for eggdonasjon i Norge
Foreningen Ønskebarn gir informasjon om eggdonasjon til norske par som ønsker det. Nettsiden deres lenker til utenlandske klinikker som tilbyr eggdonasjon.
Eggdonasjon er forbudt i Norge, men flere politiske partier ønsker å innføre tilbudet.
Foreningen Ønskebarn har kjempet i rundt ti år for å tillate eggdonasjon. Ønskebarn er en norsk interesseorganisasjon for mennesker som strever med å få barn.
- Vi møter mange par og kvinner som ønsker å skaffe seg barn gjennom eggdonasjon, sier styreleder Renate Kurszuz.
Ønskebarn argumenterer med likestillingsloven og at eggdonasjon er tillatt i mange andre land.
- Vi ønsker et godt behandlingstilbud innenfor assistert befruktning i Norge, og ønsker at eggdonasjon skal være en del av tilbudet til ufrivillig barnløse, sier Kurszuz.
Selv om det er forbudt i Norge, er det en rekke kvinner og par som har reist utenlands for å skaffe seg barn gjennom eggdonasjon og prøverørsbefruktning.
- Det er en del, men vanskelig å tallfeste og det er også mørketall. Folk snakker ikke om dette, og det føres ingen statistikk. Eggdonasjon er ikke tillatt, og det er ikke alltid det blir registrert når kvinnene kommer til Norge, eller på helseklinikkene, sier styreleder Renate Kurszuz.
- Snakker vi om et tosifret tall?
- Jeg tror det er mange flere enn ti kvinner i året. Et tosifret tall er realistisk. Vi får mange henvendelser om eggdonasjon. Jeg vet at noen reiser til Spania, Finland og Russland, og kjenner til at folk drar til Hellas, sier hun.
Surrogati
I april opplyste en klinikk i Spania at rundt 30 pasienter fra Norge var behandlet der i 2012, til nettstedet mamma.no.
Doktorgradstipendiat i medisin, Kristin Engh Førde ved Universitetet i Oslo, har forsket på nordmenn som benytter surrogati i India.
- Mange av dem får også eggdonasjon. I fjor ble det født 34 barn med surrogatmor for norske par. Under halvparten av dem var homofile par. Det vil si rundt 15 barn som hadde eggdonor, sier Førde.
Hun har ingen tall på hvor mange som reiser til europeiske land.
- Noen reiser til Baltikum og Kypros. Spania og Finland har vært nevnt. Surrogati og eggdonasjon henger sammen. Også heterofile par som benytter surrogati vil ofte trenge donoregg, sier forskeren.
Råd om eggdonasjon
Folk som tar kontakt med Ønskebarn spør folk om alt fra hvordan eggdonasjon fungerer til hvordan de skal gå fram for å få det.
- Men vi har ikke lov til å henvise folk eller si hvor de skal reise. Vi kan hjelpe med generell informasjon. Vår rolle er å veilede om hva som kan være lurt å tenke på dersom man skal til utlandet og få behandling, sier Kurszuz.
Hun sier at det er viktig å undersøke seriøsiteten til fertilitetsklinikkene en vurderer å benytte.
- Vi møter mennesker som har ganske tøffe utfordringer i utlandet, spesielt med språk. Man bør også sjekke hvordan det juridiske er oppe i dette, og være trygge på hva som skjer med det biologiske materialet. Hva skjer om klinikken plutselig går konkurs?
Lenker utenlands
På foreningens nettside er det lenker til blant annet utenlandske fertilitetsklinikker, der eggdonasjon er et av tilbudene. Noen av klinikkenes nettsteder har informasjonssider på norsk.
- Vi vil selvsagt vurdere annonseringen vår i forhold til markedsføringsloven. Annonseringen er slik vi oppfatter det av en annen karakter enn den man ser i annonseringen i Norwegian sitt reisemagasin, sier styrelederen. Fredag skrev Dagen om at flyselskapet Norwegian i august trykket en annonse for eggdonasjon i Hellas.
- Vi ser at dette med annonsering er problematisk, og vi tar denne saken alvorlig. Vi skal selvsagt gjøre vårt ytterste for å undersøke regelverket ytterligere. Dersom vi har gjort noe som ikke er i tråd med lovgivningen så skal vi selvsagt rette opp i det, sier Kurszuz.
DAGEN