Kjemper for eggdonasjon i Norge

Foreningen Ønskebarn gir informasjon om eggdonasjon til norske par som ønsker det. Nettsiden deres lenker til utenlandske klinikker som tilbyr eggdonasjon.

Publisert Sist oppdatert

Egg­do­na­sjon er for­budt i Norge, men flere po­li­tis­ke par­ti­er øns­ker å inn­føre til­bu­det.

For­enin­gen Ønske­barn har kjem­pet i rundt ti år for å til­la­te egg­do­na­sjon. Ønske­barn er en norsk in­ter­esse­or­ga­ni­sa­sjon for men­nes­ker som stre­ver med å få barn.

- Vi møter mange par og kvin­ner som øns­ker å skaf­fe seg barn gjen­nom egg­do­na­sjon, sier styre­le­der Re­na­te Kur­szuz.

Ønske­barn ar­gu­men­te­rer med like­stil­lings­lo­ven og at egg­do­na­sjon er til­latt i mange andre land.

- Vi øns­ker et godt be­hand­lings­til­bud in­nen­for as­sis­tert be­frukt­ning i Norge, og øns­ker at egg­do­na­sjon skal være en del av til­bu­det til ufri­vil­lig barn­løse, sier Kur­szuz.

Selv om det er for­budt i Norge, er det en rekke kvin­ner og par som har reist uten­lands for å skaf­fe seg barn gjen­nom egg­do­na­sjon og prøver­ørs­be­frukt­ning.

- Det er en del, men vans­ke­lig å tall­fes­te og det er også mørke­tall. Folk snak­ker ikke om dette, og det føres ingen sta­ti­stikk. Egg­do­na­sjon er ikke til­latt, og det er ikke all­tid det blir re­gist­rert når kvin­ne­ne kom­mer til Norge, eller på helse­kli­nik­ke­ne, sier styre­le­der Re­na­te Kur­szuz.

- Snak­ker vi om et to­sif­ret tall?

- Jeg tror det er mange flere enn ti kvin­ner i året. Et to­sif­ret tall er rea­lis­tisk. Vi får mange hen­ven­del­ser om egg­do­na­sjon. Jeg vet at noen rei­ser til Spa­nia, Fin­land og Russ­land, og kjen­ner til at folk drar til Hel­las, sier hun.

Sur­ro­ga­ti

I april opp­lys­te en kli­nikk i Spa­nia at rundt 30 pa­si­en­ter fra Norge var be­hand­let der i 2012, til nett­ste­det mamma.no.

Dok­tor­grads­ti­pen­diat i medi­sin, Kris­tin Engh Førde ved Uni­ver­si­te­tet i Oslo, har fors­ket på nord­menn som be­nyt­ter sur­ro­ga­ti i India.

- Mange av dem får også egg­do­na­sjon. I fjor ble det født 34 barn med sur­ro­gat­mor for nors­ke par. Under halv­par­ten av dem var ho­mo­fi­le par. Det vil si rundt 15 barn som hadde egg­do­nor, sier Førde.

Hun har ingen tall på hvor mange som rei­ser til euro­pe­is­ke land.

- Noen rei­ser til Bal­ti­kum og Kyp­ros. Spa­nia og Fin­land har vært nevnt. Sur­ro­ga­ti og egg­do­na­sjon hen­ger sam­men. Også he­te­ro­fi­le par som be­nyt­ter sur­ro­ga­ti vil ofte tren­ge do­noregg, sier fors­ke­ren.

Råd om egg­do­na­sjon

Folk som tar kon­takt med Ønske­barn spør folk om alt fra hvor­dan egg­do­na­sjon fun­ge­rer til hvor­dan de skal gå fram for å få det.

- Men vi har ikke lov til å hen­vi­se folk eller si hvor de skal reise. Vi kan hjel­pe med ge­ne­rell in­for­ma­sjon. Vår rolle er å vei­le­de om hva som kan være lurt å tenke på der­som man skal til ut­lan­det og få be­hand­ling, sier Kur­szuz.

Hun sier at det er vik­tig å un­der­sø­ke se­riø­si­te­ten til fer­ti­li­tets­kli­nik­ke­ne en vur­de­rer å be­nyt­te.

- Vi møter men­nes­ker som har gans­ke tøffe ut­ford­rin­ger i ut­lan­det, spe­si­elt med språk. Man bør også sjek­ke hvor­dan det ju­ri­dis­ke er oppe i dette, og være tryg­ge på hva som skjer med det bio­lo­gis­ke ma­te­ria­let. Hva skjer om kli­nik­ken plut­se­lig går kon­kurs?

Len­ker uten­lands

På for­enin­gens nett­side er det len­ker til blant annet uten­lands­ke fer­ti­li­tets­kli­nik­ker, der egg­do­na­sjon er et av til­bu­de­ne. Noen av kli­nik­ke­nes nett­ste­der har in­for­ma­sjons­si­der på norsk.

- Vi vil selv­sagt vur­de­re an­non­se­rin­gen vår i for­hold til mar­keds­fø­rings­lo­ven. An­non­se­rin­gen er slik vi opp­fat­ter det av en annen ka­rak­ter enn den man ser i an­non­se­rin­gen i Nor­we­gi­an sitt reisemagasin, sier styre­le­de­ren. Fredag skrev Dagen om at fly­sel­ska­pet Norwegian i au­gust tryk­ket en an­non­se for egg­do­na­sjon i Hel­las.

- Vi ser at dette med an­non­se­ring er pro­ble­ma­tisk, og vi tar denne saken al­vor­lig. Vi skal selv­sagt gjøre vårt yt­ters­te for å un­der­sø­ke re­gel­ver­ket yt­ter­li­ge­re. Der­som vi har gjort noe som ikke er i tråd med lov­giv­nin­gen så skal vi selv­sagt rette opp i det, sier Kur­szuz.

DAGEN

Ønskebarn

Stiftet i 1982 under navnet Foreningen for ufrivillig barnløse (FUB).

En norsk interesseorganisasjon for og med mennesker som strever med å få barn.

Ønskebarn samarbeider med det norske fagmiljøet innenfor ufrivillig barnløshet.

Powered by Labrador CMS