Kjemper for retten til å dele troen på sosiale medier

Har vi lov til å dele kristne synspunkter på sosiale medier? Det må forfatningsdomstolen i Colombia svare på etter at en av landets stjerner på sosiale medier, Erika «Kika» Nieto fikk ordre om å fjerne uttalelser fra nettet.

Publisert Sist oppdatert

Som svar på et seerspørsmål, delte «Kika» Nieto sine synspunkter på ekteskapet mens hun uttrykte toleranse for alle andre synspunkter.

Etter at en aktivist klaget over innslaget, nektet en nasjonal domstol henne retten til ytringsfrihet ved å beordre henne til å fjerne videoen. Nieto forsøker nå å få den colombianske forfatningsdomstolen til å opprettholde hennes rett til fritt å dele sine meninger online.

– Alle skal ha frihet til å dele sin tro offentlig. Jeg vil være ærlig med mine følgere uten å bli sensurert eller å frykte for rettsforfølgelse bare for å legge ut en video. Jeg vil ikke at andre skal være redde for å gi uttrykk for sin tro. Ved å si fra håper jeg å inspirere til mer toleranse for forskjellige meninger, sier Nieto.

– Beskyttet av grunnloven

Som svar på et spørsmål på en YouTube-video, delte Nieto sin tro på ekteskapet mellom en mann og en kvinne med sine millioner av følgere.

Hun sa at «Gud skapte mann og kvinne slik at de kunne være sammen. Jeg mener det ikke er riktig at menn skal være sammen med menn eller at en kvinne skal være sammen med en kvinne. Men jeg tolererer det.»

– Alle skal være frie til å uttrykke sin tro og trosoverbevisning uten frykt for sensur. Nietos rett til fritt å uttrykke sine synspunkter og dele dem offentlig er beskyttet av den colombianske grunnloven, sier Tomás Henríquez, som leder ADF Internationals juridiske avdeling i Latin-Amerika.

ADF støtter Kika Nietos sak. ADF er en trosbasert menneskerettighetsorganisasjon som kjemper for alle grunnleggende rettigheter og menneskers verdighet.

– Ytringsfrihet og religionsfrihet er grunnleggende menneskerettigheter garantert av enhver større menneskerettighetstraktat. Hvis noen føler seg fornærmet, er det beste svaret debatt, ikke sensur.

– Til syvende og sist er det hver enkelt av oss, og selve demokratiet, som lider når folk ikke er i stand til å snakke fritt.

Grunnleggende friheter

Den colombianske organisasjonen Nueva Democracia som forsvarer ytringsfrihet og andre grunnleggende rettigheter, representerer Nieto i den aktuelle saken.

De appellerer til forfatningsdomstolen om å opprettholde grunnleggende friheter og omgjøre avgjørelsen fra den lavere retten. Den colombianske forfatningsdomstolen skal i mai avgjøre om den vil ta opp saken til behandling.

– Ytringsfrihet er en rettighet som er utsatt for stadig økende angrep. Sensur skaper frykt. Ytringsfrihet fremmer et levende sivilsamfunn, sier Robert Clarke, visedirektør i ADF International.

Powered by Labrador CMS