Kjendiskamp om kristne stemmer
På privaten får Kjell-Elvis låne båten til pastor Sten Sørensen. Men i lokalpolitikken i Lyngdal må han seile sin egen sjø.
De er velkjent i Kristen-Norge på hver sine felt - Sten Sørensen som mangeårig pastor og bibellærer, Kjell Henning Bjørnestad som berømt og prisvinnende Elvis-imitator.
Nå står de på topp for hver sine valglister i hjemkommunen Lyngdal i Vest-Agder. På privaten er de venner og Bjørnestad har i sommer fått låne Sørensens båt. Men de neste ukene skal de kjempe om noen av de samme velgerne.
Les også: Jakten på den kristne politikken
De møtes over en kopp kaffe i Kjell-Elvis sin stamkafé og -bakeri i Lyngdal sentrum.
Sørensen har som ambisjon å bli ordfører for Kristelig Folkeparti, som hadde makten for åtte år siden. Det var før avsky for eiendomsskatt fikk folk til å stemme Høyre.
Bjørnestad håper på å dra i havn et mandat i kommunestyret for det nyoppstartede lokallaget av Partiet De Kristne (PDK).
Fyrtårnet PDK
– Kjell Henning Bjørnestad, du som er Elvis-imitator, hvorfor kaster du deg inn i politikken?
– Jeg føler som kristen at det er min plikt å bidra til å ta vare på arven Gud har gitt oss, så vi fortsatt kan ha velsignelse og velferd i landet, sier Bjørnestad.
Ved sist kommunevalg stilte han som listefyll på 14. plass på Demokratenes liste, for hans gode venn, Vidar Kleppe. Men det er først nå han blir politisk aktiv.
– Hvorfor Partiet De Kristne?
– Fordi de gjerne vil være et fyrtårn og retningsviser for det Bibelens ord sier. De skal ikke ødelegge for alle andre, men være med på å justere dem. Men selvsagt håper vi på innflytelse til å endre ulike lover, sier Bjørnestad, aka Kjell-Elvis.
Her synger Kjell-Elvis «In the ghetto», eksklusivt for Dagens lesere:
Samfunnsengasjert
– Sten Sørensen, hvorfor vil du bli lokalpolitiker når du har en nasjonal talerstol?
– I alle år inntil i år har jeg vist samfunnsansvar gjennom menighetsarbeid og kristen forkynnelse, og vil fortsette med det. Men da jeg fikk spørsmål om å stille som ordførerkandidat, tenkte jeg at den siden ved å vise samfunnsengasjement også er viktig, sier Sørensen.
Han understreker at han derfor engasjerer seg i et parti som har en nasjonal arena.
– Jeg har kort tid og vil bruke den på noe som kan få innflytelse og vise at de er aktuelle.
– Har du nasjonale ambisjoner slik som tidligere Lyngdal-ordfører Hans Fredrik Grøvan, som nå er stortingsrepresentant for KrF?
– Nei, jeg ser at min alder tilsier at det toget er gått. Men jeg vil være sterk på det lokale planet, sier Sørensen.
Ikke mørkeparti
Sørensen har som mål å få åtte mandater, mot fem i dag. Ved forrige kommunevalg lå KrF på 16 prosents oppslutning, mot 44 prosent for Høyre.
De ferske politikerne vedgår at de kjemper om de samme velgerne i Lyngdal.
– Med to kristne partier, så vil vi blant annet gjøre det. Men jeg vil tro at KrF har et langt bredere publikum enn kristenfolket, som er våre kjernevelgere. Vi ønsker å være politisk parti som i kraft av våre verdier skal favne bredt, og det har vi vist i vår størrelse, sier Sørensen.
Bjørnestad vil ikke være med på at Partiet De Kristne dermed er et smalt parti.
– Vi står for frihet og trygghet for alle, og favner ikke bare de kristne. Dette skal være et parti for alle, men fundamentert helt klart og tydelig på Bibelen ord. Vi er ikke et mørkeparti, men har en sunn plattform der vi ikke går på kompromiss med de viktigste sakene.
Han understreker at politikk kan være vanskelig og at man må «spille på lag» og «ikke brenne broer».
– Alle som sier at kristendom og politikk ikke har noe å gjøre sammen, har egentlig ikke peiling på noen av delene. Alle drar med seg sin livsfilosofi inn i politikken som påvirker hva de tenker, sier Bjørnestad.
Ikke motstandere
Førstekandidatene er tydelige på at de ikke vil framstå som arge konkurrenter. De to partienes oppslutning på landsbasis er ikke helt sammenlignbare. KrF fikk 5,6 prosents oppslutning, mens PDK, som håpte på regjeringsdeltakelse, endte på 0,6 prosent.
Nasjonalt holder KrF fram med sin «ignorerings-strategi».
– KrF har ingen egen strategi over PDK. Vi velger å fokusere på vår egen politikk og vise fram våre løsninger for lokalsamfunnene, sier kommunikasjonssjef Mona Høvset.
Sørensen røyker også fredspipe lokalt.
– Jeg ønsker ikke at PDK skal være min motstander i dette valget. Vi står for mange felles verdier. Mitt fokus er hvordan vi kan gjøre et innhogg overfor andre partier, som Høyre.
– Vi kan være i samme båt med fiske på forskjellige områder, sier Bjørnestad.
– Hvilket område fisker du på?
– Vi har et bredt, fornuftig parti. Det er klart at vi vil kanskje ta noen fra de som stemte KrF før, litt her og der, kanskje fra Frp.
Kamelsvelging
Sørensen sender likevel et stikk til Kjell-Elvis om at høstens valg er et kommunevalg.
– Vi skal forholde oss til verken abortlov eller ekteskapslov. Om to år er det Bjørnestad snakker om viktig, det er da nasjonale saker kommer opp, sier KrF-eren.
Kjell-Elvis er opptatt av alt fra veg til eldreomsorg. Helst vil han «endre de lover som ikke er til det beste for mennesker i dag».
– Du er ikke redd for at det eneste du vil oppnå er å svekke KrF i Lyngdal?
– Her i Lyngdal er det to bakere, en her og en der nede. Det gjør at den ene skjerper seg. Det er godt med konkurranse, og man trenger også noen som kan stå opp for de sakene som begynner å bli vannet ut. For å si det rett ut, vi er et nytt parti som ikke har svelget så mange kameler ennå, og kan stå tydelig fram, sier Bjørnestad, og sender stikk tilbake til Sørensen.
Sex og abort
For å vinne valget skal KrF satse på nei til eiendomsskatt og søndagsåpne butikker. Og love én million kroner ekstra til frivillig barne- og ungdomsarbeid.
Så er Sørensen opptatt av å «sette menneskeverd i sentrum, fra unnfangelse til død» - og nevner god og verdig eldreomsorg, også ved dødsleiet, og tilrettelegging for gravide til å bære fram barn.
Også Bjørnestad er opptatt av livsvern.
– Vi er et rungende ja til livet-parti.
Elvis-imitatoren drar en parallell til «paradokset at vi har viltnemnder som regulerer felling av dyr, men ikke abortnemnder som regulerer felling av fostre i mors liv».
En av hans viktigste valgkampsaker å opprette et kommunalt senter i Lyngdal der ressurssvake kvinner og kvinner i vanskelige situasjoner kan få hjelp, informasjon og støtte til å bære fram barn.
– Så det ikke bare blir å sende folk til abort, men fortelle om senvirkninger av abort og gi positive valg. Mange vet ikke at det er et liv, sier Bjørnestad.
Videre ønsker han seg mer synlig politi i distriktet, selv om «Lyngdal ikke er så veldig belasta». Eldreomsorg, private initiativ og rusomsorg står også høyt på lista hans. Og skolen burde undervise om at «uansvarlig seksualitet faktisk har konsekvenser».
– Det kan være lurt å holde det innen for ekteskapet, som Bibelen sier, fordi det forplikter.
Bjørnestad har troen på et godt valg i Lyngdal.
– Etter målingene ser det ut som at vi skal gjøre et brukbart valg og få en god start, sier Bjørnestad.
Enig om mye
De er enige om løsningen på utfordringen med kommunesammenslåing - «det må til for å stå bedre rustet for fremtiden». Og i en betent sak lokalt om planen for havneområdene i Lyngdal. Begge er mot å la skip og borerigger ligge i opplag midt i det beste hytteområdet for turistene, men ellers satse på industri andre steder.
– Er det noe dere er uenige om?
Sørensen drar på det.
– I utgangspunktet har vi verdier som er felles.
Han lander på at KrF har mer erfaring og vet mer om hvilke saker som drar stemmer lokalt.
Bjørnestad er ydmyk overfor vervet som politiker.
– Jeg får nok mer erfaring etter hvert.
I valgkampen skal han stå på stand for partiet lokalt, og reise rundt og underholde som Kjell-Elvis på partiarrangementer rundt om.
– Jeg er god på kommunikasjon når jeg først står på en scene. Det kommer litt til nytte i politikken.
Blåveiser
Så labber de politiske novisene av gårde til fotografering i Lyngdals gater. Nede ved rådhuset går Sørensen til en annen avtale, mens Bjørnestad drar en strofe fra Elvis-slageren «In the Ghetto».
Han understreker at Partiet De Kristne ikke ble dannet for å forandre så mye i lokalpolitikken, men for å «endre de store sakene» - endre lover i Stortinget.
– Men for å endre den nasjonalt, må du begynne i kommunene. Det blir spennende. Jeg får meg nok noen blåveiser underveis, og håper jeg lærer fort, sier Kjell-Elvis.
Se også: