FALSK: Pastor Rick Warren i Saddleback Community Church, California, opplever stadig at folk oppretter falske profiler i hans navn.

Kjendispastor offer for Facebook-lureri

Over 2.800 falske Rick Warren-profiler har blitt opprettet på Facebook etter at pastoren mistet sin sønn i 2013.

Publisert Sist oppdatert

Rick Warren er en av USAs mest kjente pastorer. Han ledet blant annet bønnen under innvielses-seremonien til president Barack Obama i 2009. Mange norske pastorer har latt seg inspirere av hans menighet i Saddleback California. Men i 2013 kom sjokkbeskjeden. Hans sønn Matthew hadde tatt sitt eget liv etter mange år med psykisk sykdom.

LES: Kjendispastor kommer til konferanse hos paven

Etter sønnens død har pastoren blitt offer for tusenvis av falske RickWarren-profiler på Facebook. 2.800 av disse falske profilene skal nå ha blitt slettet, ifølge en melding fra Warren på Twitter. Facebook skal altså ha slettet i snitt over fire falske profiler hver dag siden våren 2013.

Ute etter penger

Rick Warren sin ekte profil har 4,3 millioner likes. Selv skriver pastoren i en post på Facebook at de falske profilene sannsynligvis skyldes folk som er ute etter penger.

– Jeg ber aldri folk om penger på Facebook, skriver Warren i en post han la ut nylig.

Her legger han til:

– Jeg ber aldri noen om å bli min venn på Facebook.

Problem for Facebook

– Opprettelse av falske profiler på Facebook er blitt et problem som Facebook selv jobber mye med å få bukt med, sier ekspert på sosiale medier og lektor ved Handelshøyskolen BI, Cecilie Staude.

Hun presiserer at dette likevel bare gjelder en liten andel av brukerne.

– Ifølge Facebook selv utgjør de som logger seg på Facebook med en falsk brukerprofil mindre enn to prosent av Facebooks totale antall brukere.

LES: Ber kirker hjelpe psykisk syke

20 millioner

Facebook passerte nylig over én milliard brukere på en og samme dag. Over 1,4 milliarder mennesker bruker Facebook minst en gang i måneden. Selv om bare to prosent av brukerne logger på med en falsk profil vil fortsatt over 20 millioner brukere operere med en falsk profil.

– Så vidt jeg vet samarbeider Facebook i dag tett med brukere for å kartlegge eventuelle falske profiler. Brukere som tror de har oppdaget en falsk brukerprofil, kan fylle ut et eget skjema hvor man kan krysse av for om noen bruker vedkommendes epostadresse på sin Facebook-brukerkonto, forklarer Staude.

Hun forteller at man også kan melde fra direkte via en egen Facebook-side. Man kan også melde fra direkte via en egen Facebook-side.

Overtramp

Lektoren mener falske profiler er en av mange utfordringer vi har i medielandskapet der det ikke finnes nedskrevne regler for hvordan vi skal oppføre oss.

– Den utfordringen må vi ta, hver og en av oss. Vi må lære oss å håndtere dette ved å bli flinkere til å korrigere ikke bare oss selv, men også å korrigere andre der vi mener det begås overtramp, sier hun.

Falske profiler

Rundt to prosent av brukerne på Facebook logger seg fra tid til annen inn på en falsk profil.

Facebook jobber jevnlig med å fjerne falske profiler fra nettstedet.

Over 1,4 milliarder mennesker bruker Facebook hver måned.

Facebook jobber jevnlig med å fjerne falske profiler fra nettstedet.

Powered by Labrador CMS