Kjent gospeldirigent kaster seg på «Demenskoret»-bølgen: – En mulighet som har dalt ned i fanget vårt
Leif Ingvald Skaug mener kirker bør hive seg rundt og spår en renessanse for korsang i Norge.
NRK-programmet «Demenskoret» opplever en enorm interesse siden premieren tidligere i januar.
Seertallene ligger ifølge Aftenposten i snitt på 670.000 – som er på nivå med suksesserier som «Skam» og «Exit».
Nå er det stadig flere som ønsker å kaste seg på demenskor-bølgen. Lokalaviser fra Vadsø til Tvedestrand fylles opp med nyheter om inspirerte personer som vil starte egne kor.
Blant dem er den kristne gospeldirigenten og organisten, Leif Ingvald Skaug.
– Jeg har fått ganske mange spørsmål om ikke jeg snart skal starte et demenskor. Men med 4–5 kor fra før, i tillegg til jobben som organist, måtte rammene være riktige. Det har skjedd nå, sier Skaug til Dagen.
Sammen med Kirkens Bymisjon i Indre Østfold, er han nå i gang med rekrutteringen til et demenskor på 10–15 sangere. I første omgang skal de holde på til sommeren.
Det var Smaalenenes Avis som meldte nyheten først.
– Jeg er nok ikke den eneste som har sittet med blanke øyne i sofaen og sett på Demenskoret. Nå gleder jeg meg til å jobbe med en ny gruppe sangere og merker at jeg er spent, sier kordirigenten.
20 år lang drøm
Skaug forteller at han ikke kjenner NRK-programleder Ingrid Gjessing Linhave personlig, men at han måtte skrive til henne da han merket hvor godt Demenskoret slo an på landsbasis.
– Jeg skrev tusen takk. I 20 år har jeg drømt om å få kunne vise fram akkurat dette på tv; kraften musikk og det å synge sammen har på folk. Så at noen har funnet en inngang, og det treffer så til de grader, gjør meg ekstremt glad, sier mannen med 33 års erfaring med kordirigering.
Han er ikke overrasket over den voldsomme oppmerksomheten programmet har fått.
– Vi som jobber med kor vet hvilken effekt det har på mennesker. Demens er dessuten en sykdom veldig mange av oss er påvirket av, direkte eller indirekte, men som ikke har blitt godt nok prioritert i samfunnet. Det er kombinasjonen av håp og glede midt i sorgen over å miste seg selv eller noen man er glad som er så kraftig, sier Skaug.
Spiller på omsorgshjem
I tillegg til å være dirigent for flere Gospel Explosion-kor rundt om i Norge, jobber Skaug som organist i Den norske kirke.
Nesten hver uke er han på besøk hos et omsorgssenter ved Mysen i Østfold for å spille og synge.
– Det er noe av det fineste jeg gjør, sier han.
På pianoet spiller musikeren gamle sanger og salmer. Samtidig legger han merke til responsen rundt seg.
– Alle synger med. På samtlige vers. Enten de er demente eller friske i hodet. Musikk virker å ha evnen til feste seg og overleve i hjernen uansett, sier Skaug.
Kirkens samfunnsoppdrag
Når organisten ser oppblomstringen av nye demenskor i Norge, mener han det finnes én aktør som bør være med å sette tonen.
– Kirken har alle forutsetninger for å utspille sitt samfunnsoppdrag nå. Jeg snakket med kirkerådet så sent som forrige uke, og da sa jeg at her er det bare for norske menigheter å hive seg rundt, forteller Skaug.
Han trekker fram hvor stor rolle musikken og sangen har spilt og spiller i kirkehistorien.
– I en gudstjeneste har sangen alltid en vesentlig del. Å synge sammen er også bibelsk. Dessuten har kirken full av verdifull kompetanse både når det kommer til musikere, diakoner og prester.
Skaug mener timingen for kirker som kan tilby et korfellesskap ikke kunne vært bedre.
– I tillegg til NRK-serien har pandemien vist oss verdien av fellesskap. Jeg tror vi kommer til å se en renessanse for korvirksomhet. Ikke bare blant demente, men også andre som jeg vet kunne tenke seg et slikt fellesskap. Så for meg er det en nobrainer at kirken skal være på ballen her når denne muligheten har dalt ned i fanget vårt, sier Leif Ingvald Skaug.
Samstemt Haugesund-menighet
I Skåre menighet i Haugesund er de i gang med å starte opp et demenskor.
Ideen om å opprette et musikktilbud for eldre i kirken oppsto allerede i fjor høst. Men da Demenskoret på NRK ble en hit, falt brikkene på plass.
– Programmet ar gitt oss gratis drahjelp. Det ble enklere å henge seg på og utnytte bølgen enn å forklare folk noe nytt, sier diakon Jorunn Kringeland Thorsen.
For henne er det naturlig at kirken og kristne alltid skal være på utkikk etter samfunnsbehov som de kan fylle.
Akkurat nå dreier det behovet seg om et musikalsk tilbud for demente.
– Vi er helt i startgropen, men vi er en samstemt gjeng som virkelig har tro på koblingen mellom musikk og eldre. Når demens kom med i bildet, sørget vi for å knytte til oss fagkompetanse på dette i form av en musikkterapeut, sier Thorsen.
Oppfordrer andre til å «hive seg på»
Påmeldingene til det nye koret har allerede begynt å tikke inn i innboksen til Skåre menighet.
Målet til demenskor-gruppen er først og fremst å ha et sted hvor alle kan føle seg inkludert og sett. Det gjelder både de demente og deres pårørende.
Thorsen ønsker flere demenskor i regi av kirker velkommen, men kommer samtidig med en påpekning:
– Du kan ikke gå halvveis inn i noe slikt. Hvis du først starter opp et kor, ligger det en forventning i andre enden om gjennomføring. Du må tenke langsiktig.
Samtidig understreker hun at ikke alle scenarioer kan planlegges, spesielt når det dreier seg om å jobbe med mennesker med demens.
– Det vil ikke bli som et vanlig kor. Du må gi rom både for de syke og pårørende. Men har du et motivert team, nok fagkompetanse og har lyst selv så handler det om å tørre å hive seg på, sier diakonen og legger til:
– Kirken må være relevant og gripe de mulighetene som kommer. Dette er definitivt en slik mulighet, sier Jorunn Kringeland Thorsen.