Kjente ansvar for å skrive kristen bok om kropp
En konfirmant som spurte om det var greit for en 14-åring å bruke p-stav, hjalp pastor Erik Andreassen med å finne formen på boken sin.
En kveld i 2018 ble Erik Andreassen brått minnet om at han skulle undervise konfirmantene i Oslo Misjonskirke Betlehem om sex og relasjoner. Uforberedt som han var, inviterte han dem til å skrive spørsmål på lapper.
På en av dem leste han dette:
«Er det lov for en 14-åring å bruke p-stav?».
Selv om han hadde fått liknende spørsmål tidligere, gikk det opp for ham at det angikk vedkommendes liv der og da.
– Det løsnet skrivesperren, forteller Andreassen i den nyeste utgaven av Dagen-podkasten Tore og Tarjei.
Han er ute med boken «Kropp. Fortellingen om deg - og hva den har med Gud å gjøre» Den er utgitt på Luther forlag.
– Firkantede og virkelighetsfjerne
Helt siden Andreassen først ble ungdomspastor for nesten 20 år siden, har han tenkt at kropp og seksualitet er tema han må ta opp i formidlingen. I menighetens bokbutikk fant han bare amerikansk litteratur, med noen norske «avarter».
– Disse opplevde jeg ganske firkantet og virkelighetsfjerne, sier han.
På ungdomsfestivaler syntes han forkynnelse om seksualitet ga inntrykk av at predikantene hadde glemt hvordan det var å ikke være gift.
– Jeg tenkte: Noen må gjøre noe på dette temaet, sier han.
Oppmuntret av erfaren forkynner
Som fersk hovedpastor i Oslo Misjonskirke Betlehem i 2010 valgte han å ha sex som tema på to gudstjenester søndag formiddag.
– Da var det ganske nytt, og jeg opplevde at folk ga god respons på det, sier han.
Senere samme år hadde han bibelundervisning om samme tema på KRIKs leir Arena.
Den erfarne forkynneren og veilederen Ole-Magnus Olafsrud hørte på og ble så begeistret at han oppfordret Andreassen til å skrive bok.
Mer avmålt var nåværende praktikumsleder på MF - vitenskapelig høyskole, Knut Tveitereid. Hvis Andreassen skrev bok om dette temaet, måtte han innstille seg på å bli «han der sex-pastoren».
Skriver til konfirmanter
Forsøket på å skrive boken viste seg å gå mer trått enn Andreassen hadde sett for seg.
– Det var mange temaer jeg ikke visste hvordan jeg skulle komme rundt, sier Andreassen.
Spørsmålene fra den nevnte kvelden med konfirmanter satte ham imidlertid på sporet: Han ville skrive det viktigste han ville si til dem.
De hadde så forskjellig bakgrunn at han så behovet for en større fortelling om hva som er Guds mening med å gi mennesket en kropp. Det var ikke tilstrekkelig med mer eller mindre treffende svar på konkrete spørsmål om hva som er rett og galt.
Felles erfaringer
Selv om han erkjenner at ungdomskulturen har endret seg mye siden han var tenåring, påpeker pastoren at kropp, seksualitet, ensomhet og lengsel er noe alle mennesker har kjennskap til.
– Men jeg har nok prøvd å ha en bevissthet om at jeg ikke akkurat nå vet hvordan et er å være tenåring, sier Andreassen.
For å gi boken levetid har han droppet alle referanser til popkultur og kjendiser.
Innledning til samtale
Siden han skriver til ungdom, er han ekstra opptatt av å uttrykke seg enkelt og poengtert. Og han er varsom med å gi for enkle svar.
– Det er en slags innledning til samtale, sier han.
Hensikten er å hjelpe ungdommer til å reflektere over kroppen sin i et kristent perspektiv. Det har han savnet bøker på norsk som gjør.
Han beskriver boken som et komma, ikke et utropstegn.
Positivt innsteg
Et viktig poeng for Andreassen er at fortellingen om kroppen og seksualiteten starter med skapelsen og ikke med syndefallet. Han mener en del kristen formidling om temaet har hatt for mye av et «syndefallsperspektiv».
Han understreker at seksualiteten har destruktivt potensial. Men han vil ikke la dette være det primære.
– Jeg har ønsket å ha et positivt innsteg, sier han.
Ambisjonen er ikke å gi «hele svaret», men en pastoral veiledning om spørsmålene.
Ikke selvsagt autoritet
I møte med dagens tenåringer mener Andreassen det er avgjørende å være klar over at verken en pastor eller Bibelen nødvendigvis blir oppfattet som autoriteter.
– Jeg må skrive mye mer åpent. Og jeg har ikke alltid svaret heller, sier han.
Men like fullt ønsker han å veilede om hva Bibelen sier om spørsmålene.
Han innser at det er er en krevende oppgave og at han stiller seg laglig til for hogg.
– Jeg har bare forventet pes fra alle kanter.
Det som gjelder alle
Spørsmål om legning, kjønnsidentitet og andre mye omdiskuterte temaer har han valgt å omtale relativt kortfattet i et tillegg i boken.
– Jeg har erfart at dette er ting folk tenker veldig ulikt om, og jeg vil ikke at boken skal stoppe i en diskusjon for eller imot ulike samlivsformer. Jeg ville si noe som gjelder alle: Vi har kropp, vi er skapt av Gud, vi har en seksualitet - hva gjør vi med det.
Han innser at det å ha et kristent perspektiv på kjønn og seksualitet er noe som vil være motkulturelt i vår tid. Men han vokter seg likevel for å fremme det som et krav, men som et positivt alternativ.
– Jeg vil at ungdommer skal møte Jesus og at livet med Jesus skal skape annerledesheten, sier han.