Kjersti Toppe til prisvinner: – Vi må styrke menneskeverdet helt til siste åndedrag
Overlege David Bergsaker fikk prisen for sitt arbeid for mennesker med sjeldne diagnoser.
Overlege ved Frambu kompetansesenter for sjeldne diagnoser, David Bergsaker fikk denne uken utdelt Menneskeverd sin årlige livsvernpris. Senteret ligger på Siggerud i Follo.
«I sitt arbeid som overlege formidler Bergsaker menneskeverdet uavhengig av diagnose og ser funksjon der andre ser et syndrom», heter det fra Menneskeverd.
Bergsaker får anerkjennelse også fordi hans virke sprer håp og hjelper familier til å se muligheter i stedet for begrensninger. Ved å bygge opp Frambu har Bergsaker bidratt til å bygge ned fordommer ved å se mennesket bak diagnosen.
Statsråd delte ut prisen
– Det er alltid behov for aktivt å styrke menneskeverdet, helt til vårt siste åndedrag, sa barne- og familieminister Kjersti Toppe da David Kristian Bergsaker fikk Livsvernprisen.
Hun overrakte prisen på vegne av organisasjonen Menneskeverd på Hotel Continental tirsdag kveld.
– I sitt arbeid formidler Bergsaker menneskeverdet uavhengig av diagnose og ser funksjon der andre ser et syndrom, sa Toppe.
Hjertet utenpå legefrakken
Han blir beskrevet som en person som lever med hjertet utenpå legefrakken, og som møter mennesker med varme og interesse, personlige engasjement og stor kunnskap på mer enn 400 sjeldne diagnoser.
«Historiene er mange fra de som har fått hjelp og støtte fra Bergsaker og Frambu. Med fokus på å gjøre det beste ut av situasjonen, slik at mennesker med sjeldne diagnoser kan leve med det de har der de vokser opp, og få hjelp med det de trenger, viser han at vi som samfunn kan få fram potensialet som bor i hver enkelt. Ved å legge til rette med stønadsordninger og helhetlig tenkning, kan flere leve gode og meningsfylte liv. På denne måten er Bergsaker et medmenneske som er med på å gjøre veien lettere å gå for andre», skriver juryen.
– Unik kompetanse
Toppe fortalte at historiene er mange fra dem som har fått hjelp og støtte fra Bergsaker og Frambu og at dette viser at vi som samfunn kan få fram potensialet som bor i hver enkelt.
– Gjennom dette arbeidet og den unike kompetansen på over 450 ulike sjeldne diagnoser, bidrar Bergsaker og Frambu til å bygge ned fordommer og ser mennesket i stedet for en diagnose, avsluttet Toppe sin tale før hun overrakte prisen i form av en statuett, et diplom og blomster.
Bergsaker – som på fritiden er engasjert blant annet i den kristne organisasjonen HimalPartner – takket i sin tale for prisen, som han delte med Frambus øvrige ansatte.
– Denne prisen betyr mye for oss. Vi er en privat stiftelse, med 80 ansatte, sa overlegen.
– Aldri utlært
Han framholdt at i «sjelden-feltet» blir en aldri utlært. Kunnskap er avgjørende, og Frambu ønsker å bidra. Og det gjør de. Bare nettsiden ble i fjor besøkt 1,5 millioner ganger.
Morten Dahle Stærk, generalsekretær i Menneskeverd, ledet arrangementet, og det var hilsener fra Anna Solberg, tidligere Livsvernprisvinner, og Ole Marius Manskow Løken, en person med en sjelden diagnose. Julie Henrikke bidro med musikalske innslag.
Til Kristelig Pressekontor sier Morten Dahle Stærk at det er en høytid hver gang Livsvernprisen deles ut.
– Bergsaker er en person midt i hjertet av prisens formål. Han praktiserer menneskeverd på den måten han arbeider og ser pasientene bak diagnosene, framholder generalsekretæren.
Overveldet av prisen
Bergsaker sier til KPK at han var helt overveldet av prisen.
– Jeg ble nesten satt ut og tar imot prisen med stor ydmykhet. Samtidig er jeg glad for den store anerkjennelsen av det arbeidet vi gjør på Frambu, sier overlegen som har vært ansatt ved institusjonen de siste 16 årene.