Kjetil (22) og Cecilie (22) med kortfilm om abort: – Ikke en tapt kamp
De to 22-åringene håper ufrivillig gravide vil vurdere å beholde barnet.
Kjetil Haugland (22) mener kristne trenger å snakke om abort.
Nå har han sammen med Cecilie Røinås (22) sluppet en 16 minutter lang kortdokumentar om temaet på YouTube.
– Jeg tror at vi alle er skapt i Guds bilde, og derfor har mennesket verdi, også i mors mage. Hvis vi tror at barnet er et liv, så er det viktig å snakke om hva det betyr, sier Haugland.
Gjennom YouTube-kanalen Levende tro har han produsert en rekke videoer med vitnesbyrd om kristen tro.
– Jeg ønsker å bruke media for å dele om hvem Jesus er, og til å nå ut til nye mennesker, sier Haugland.
Saken er tidligere omtalt i Verdinytt.
Målet med kortdokumentaren er å løfte et kristent perspektiv på abortsaken, forklarer han.
– Vår bønn er at de som ser den kan reflektere over spørsmål om livet i mors mage, og se at det finnes andre muligheter og folk som vil hjelpe hvis man er uønsket gravid.
Har tro på endring
Haugland har laget filmen sammen med Cecilie Røinås (22). Hun leder samtale- og oppfølgingstjenesten Velg Livet i Filadelfia Vennesla, som Dagen tidligere har omtalt.
– Noen har et bilde av at abortsaken er en tapt kamp. Vi vil belyse at det er snakk om et liv, formidle når livet starter, og vise at det finnes hjelp til de som er i den situasjonen, sier Røinås.
– Har du selv tro på at synet på abort kan snu i Norge?
– Ja, virkelig. Jeg tror at tider kan skifte. Hvis man tør å stå for noe som ikke er populært å tenke, så tror jeg at ting kan endre seg på sikt.
– Hva håper du å oppnå med dokumentaren?
– Jeg håper at den kan nå noen som er uønsket eller uventet gravid, og at folk som har et annet synspunkt også kan begynne å stille spørsmål til det de selv har tenkt om abort. Kanskje kan den være med på å redde noen liv.
Se kortdokumentaren her:
Jordmor, kommuneoverlege og politiker
En av dem som bidrar i filmen er jordmor Aina Økland Schøld, som fortalte at hun var redd for å møte på abort-situasjoner på jobb.
– Det er mini-babyer, og det å stå og se på at et barn ikke ble født, det ble for tøft for meg.
I tillegg deltar blant annet kommuneoverlege i Farsund, Ann-Margret Haaland, og KrF-politiker Joel Ystebø i filmen.
Menneskeverd: – Samfunnet må stille opp
Kristin Rudstaden, informasjonsansvarlig i Menneskeverd, mener filmen er et godt initiativ og bidrag i debatten.
– Filmen peker særlig på de som kanskje egentlig ønsker å beholde, men kjenner at de verken har ressursene eller støtten. Da trenger vi som samfunn å stille opp, skriver Rudstaden i en e-post til Dagen.
Likevel er ikke Rudstaden helt enig i kortfilmens beskrivelsen av endringene som skjedde på 60- og 70-tallet knyttet til sex utenfor ekteskapet.
Joel Ystebø (KrF) sier i kortfilmen på at innføringen av p-pillen gjorde at flere fikk en mer liberal tilnærming til abortspørsmålet, som igjen førte til at abortloven fikk flertall i Stortinget.
Rudstaden mener det ikke er hele bildet.
– Prevensjon ble tilgjengelig, og det ble en større aksept for seksuelle relasjoner uten forpliktelser. Det stemmer, men det stemmer ikke helt. Sex uten forpliktelser har alltid vært mer tilgjengelig for menn, og det har i større grad blitt akseptert blant menn. Så det har vært en ubalanse der, som intuitivt kan være provoserende, spesielt i møte med kommunikasjonen rundt abort, seksualitet og samfunn, sier Rudstaden.
– Spesielt med tanke på før prevensjon ble tilgjengelig, har kvinner alltid måttet bære byrdene av det uplanlagte svangerskapet, og konsekvensene av dette var ofte svært alvorlige, skriver Rudstaden.