Atomkraftverk: Satellittfoto av det jordskjelvrammede kraftverket Fukushima-Daiichi. Foto: Reuters/Scanpix

Kjøleanlegget svikter på enda en reaktor

Kjøleanlegget har sviktet også på reaktor nummer to ved det jordskjelvrammede atomkraftverket Fukushima-Daiichi i Japan.

Publisert Sist oppdatert

Reaktor nummer én og tre ved det samme anlegget har hatt det samme problemet etter fredagens massive jordskjelv og tsunami.

TV-stasjonen NHK meldte mandag at reaktor nummer to har mistet hele kjølesystemet. Kilden er det japanske direktoratet som ha ansvar for sikkerheten ved atomkraftverkene.

Kort tid etter kom det imidlertid en positiv nyhet fra kjernekraftverket Fukushima-Daini, som ligger i det samme området. Der har man klart å kjøle ned to reaktorer som var i ferd med å bli faretruende varme.

Stor frykt

Myndighetene sier det ikke er fare for radioaktive utslipp, men i Japan sprer frykten seg for en alvorlig atomulykke.
Fukushima-Daiichi-anlegget ligger omtrent 250 kilometer nord for Tokyo.

Kraftverket har vært rammet av flere eksplosjoner, den siste mandag formiddag lokal tid. Den rammet bygningen som omgir reaktor tre, men skal ikke ha ført til skader på selve reaktortanken og materialene rundt den.

Kontrollrommet til reaktor nummer tre er fortsatt operativt, ifølge Det internasjonale atomenergibyrå (IAEA). Det er heller ikke meldt om nye radioaktive utslipp.

Svart røyk

TV-bilder fra den japanske TV-kanalen NTV viste svart røyk som steg opp fra kraftverket etter det som omtales som en hydrogeneksplosjon inne i bygningen. Eksplosjonen skjedde kort etter et kraftig etterskjelv med en styrke på 6,2.

Til sammen ble seks personer skadd i eksplosjonen, men ingen er savnet, ifølge IAEA.
Aksjekursen i energiselskapet TEPCO, som eier atomkraftverket i Fukushima, raste med 24,6 prosent på børsen i Tokyo mandag.

Sjøvann

En lignende eksplosjon skjedde lørdag i reaktorbygning nummer én, og i begge eksplosjonene ble vegger og tak blåst bort.

Ingeniørene ved kraftverket har jobbet intenst for å hindre en nedsmelting i reaktoren etter at kjølesystemet sviktet, blant annet ved å pumpe sjøvann inn og slippe ut radioaktiv damp for å lette på trykket.

Men de skal ha gitt opp forsøket, noe som har ført til at strålingsnivået igjen fortsatte å stige.

At ingeniørene pumper sjøvann inn i reaktoren, tyder på at de ikke har noe annet alternativ. Sjøvann vil nemlig føre til at reaktoren blir ubrukelig.

Evakuert

210.000 mennesker som bor innenfor en radius på 20 kilometer rundt kraftverket, er for sikkerhets skyld evakuert, og bare 740 er igjen i området.

Myndighetene har kunngjort planlagte strømavbrudd rundt om i Japan etter at kraftforsyningen ble kraftig redusert fordi elleve av Japans rundt 50 atomkraftverk ble satt ut av spill.

Nesten 2 millioner husholdninger var mandag uten strøm, på et tidspunkt da meteorologene melder om kuldegrader og snø i dagene framover. 1,4 millioner mennesker er uten vann.

Tsunami avlyst

Kort etter det kraftige etterskjelvet ble det også meldt om en ny tsunami på vei mot kysten, og mange mennesker tok seg opp til høyere områder.

Et helikopter meldte at det hadde observert en tre meter høy tsunami, men alarmen ble litt senere avlyst.

Hele landsbyer og byer er utslettet av jordskjelvet og tsunamien som fosset inn over det flate landskapet i det nordøstlige Japan.

Det er hittil meldt om rundt 4.000 omkomne etter at det mandag ble oppdaget 2.000 døde på stranda ved Miyagi. Mange tusen mennesker er savnet, og trolig kommer tallet på omkomne opp i langt over 10.000.

Internasjonal operasjon

Redningsarbeidere fra en rekke land, både venner og mindre vennligsinnede land, er på vei til Japan for å hjelpe til med letingen etter savnede.

To amerikanske redningsteam, med 144 mann og tolv hunder, var i gang med letingen straks det ble lyst mandag.

Et 15-mannsteam fra Kina var også i full gang med arbeidet, trass i bitterheten som fortsatt henger igjen fra andre verdenskrig.

Til og med den krigsherjede Kandahar-provinsen i Afghanistan har tilbudt seg å bistå med 50.000 dollar i krisehjelp.

NTB

Powered by Labrador CMS