– Klager ikke på korset som symbol
Metodistkirken i Oslo har fått flere klager på korset på kirketaket.
På taket til Metodistkirken på Bjølsen i Oslo står det et lysende kors. Korset ble satt opp i mai 2017, og har ført til flere klager fra naboer i nærområdet.
Pastor i kirken, Steinar Hjerpseth, sier han ikke opplever at det klages på korset som symbol, men at det oppfattes som veldig skarpt og dominerende.
Siden 50-tallet
– Det har vært et kors på taket her siden 1950-tallet da kirken ble bygd, men det måtte tas ned for ti år siden på grunn av at det var råttent. Mange av beboerne som nå reagerer er antagelig nyinnflyttede og kjenner ikke til historien, sier Hjerpseth til Dagen.
– Hvorfor tok det så lang tid før det nye korset kom på plass?
– Jeg begynte som pastor her i høst, så jeg kjenner ikke historien så godt. Det har nok med økonomi å gjøre og at det ikke har blitt prioritert. I 2017 foretok man en oppgradering av hele kirkebygget, og da kom korset endelig på plass igjen, sier Hjerpseth.
Det var Nordre Aker Budstikke som først omtalte klagene på korset.
– Grelt og stygt
Dagen har vært i kontakt med flere av naboene som har skrevet klager til Plan- og bygningsetaten, hvor saken fortsatt er til behandling.
De er villige til å la seg intervjue når vi tar kontakt, men ønsker ikke å omtales med navn og bilde.
Lovlig?
Han forteller at han ikke var klar over at det hadde vært et kors på kirkebygget tidligere da han skrev klagen.
– Vi flyttet inn i leiligheten vår for to år siden, og da var det ikke noe kors der. Jeg trodde det var snakk om en nyoppføring og ville forsikre meg om at kirken hadde gjort dette lovlig fordi det en stor fasadeendring, sier han.
Han har lagt ved bilder av korset i klagen. Det har også en kvinnelig klager Dagen snakker med gjort.
– Korset dominerer utsynet fra de omkringliggende bygningene, spesielt i fra høytliggende etasjer. Det er veldig stort, og lyser veldig sterkt, derfor klaget jeg, sier hun.
«Nærmest kvalmende»
En annen nabo skriver følgende til kommunen:
«Jeg er selv personlig kristen, så det er ikke på religiøst grunnlag jeg reagerer på dette skiltet. Men Bjølsen er et område med stor kulturell og religiøs diversitet. At et slikt religiøst symbol skal gjøre krav på utsikten og oppmerksomheten til beboerne her på Bjølsen synes jeg rett og slett er usmakelig, ja nærmest kvalmende. Jeg håper og forventer herved at Bydel Sagene tar kontakt med metodistkirken og får dem til å skru av lyset i korset».
Når Dagen tak kontakt, sier han at han har flyttet fra området.
– Vi hadde bestemt oss for å flytte før korset begynte å lyse. Men hvis vi var i tvil, så hadde det vært tungen på vektskålen. Det er en plage for beboerne fordi lyset treffer rett inn i vinduene, sier han til Dagen.
Synd på Metodistkirken
Han sier han synes synd i Metodistkirken.
– Det er litt synd på Metodistkirken som har brukt mye penger på et nytt kors som de sikkert synes var fint, men jeg håper at det blir tatt ned eller i hvert fall slutter å lyse, sier han.
Pastor i kirken, Steinar Hjerpseth, sier han ikke forventet en sånn respons på korset i det hele tatt.
– Nei, hele prosessen var ferdig før jeg begynte i jobben som pastor. Men vi har også fått positive reaksjoner. Flere har tatt kontakt for å si at de har savnet korset på taket, og synes det er flott at det er tilbake igjen. En gav utrykk for at å se korset i vinduet var en liten andakt i seg selv. Han gikk ikke så mye i kirken, og fant trøst i det, sier Hjerpseth.
Vil ikke ta korset bort
Pastoren har ikke noe part i behandlingen av saken, men sier han har forståelse for at lyset i kors kan oppleves forstyrrende for naboer.
– Jeg ser ikke for meg at dette skal bli en veldig stor sak. Jeg tror det vil roe seg ned litt etter hvert, så får vi se hva det blir til. Kanskje det er mulig å dempe lyset sitt, eller skru det av og på, jeg vet ikke.
Hjerpseth tror ikke det vil bli et alternativ å ta bort korset.
– Jeg tenker at vi lever i et samfunn hvor det er ytringsfrihet. Oslo er en stor by. Vi har nødt til å akseptere at her finnes det alt mulig, og kors på hustak er helt naturlig. Det finnes også mange andre religiøse utrykk, så jeg ser ikke helt det spesielle med det, sier han.
– Har ikke fått svar
Advokat og forretningsfører for Metodistkirken på Bjølsen, Tormod S. Christoffersen, sendte inn dokumentasjon som viste korset som prydet bygningen tidligere etter forespørsel fra Plan- og bygningsetaten.
– Intensjon er at det nye korset skulle være tilsvarende det som har vært der tidligere, så jeg ser på dette som en replassering. Jeg kan ikke skjønne at det vil bli ansett som ulovlig, sier han til Dagen.
Verken pastoren, klagerne eller Christoffersen opplyser om at de har fått noe svar fra Plan- og bygningsetaten.
– Jeg har ikke fått noe respons eller beskjed om å søke tillatelse, og anser derfor saken som avsluttet, sier Christoffersen.