VEIVALG: I dag møtes KrF til landsstyremøte. Her skal partiet blant annet diskutere samarbeidsspørsmålet.

Klar tendens hos grasrota om hvilken side KrF bør velge

Dagen har snakket med de største lokallagene i KrF. Les hva som er grasrota sitt råd til partiledelsen.

Publisert Sist oppdatert

Fredag samles KrF til landsstyremøte. I forkant er det knyttet stor spenning til hva partileder Knut Arild Hareide vil si om hvem KrF skal samarbeide med.

Tirsdag kom Hareide med boken «Det som betyr noe». Flere har tolket dette som et signal på at KrF-lederen ønsker et samarbeid med venstresiden i norsk politikk.

Hareide innrømmer at et samarbeid med Ap kan innbære «noen utfordringer», men konkluderer likevel med at «det ikke betyr at det ikke kan fungere».

Dette vil de

Dagen har ringt rundt til de største lokallagene i fylker hvor KrF er representert på Stortinget.

Her er våre funn:

• Syv av lokallagslederne, som Dagen har snakket med, vil inn i dagens regjering.

• To vil sondere eller samarbeide med venstresiden.

• Ni lokallagsledere vil ikke uttale seg.

Gjennomslag i regjering

En av dem som mener det er feil av KrF å gå mot venstresiden er Viggo Lütcherath. Han er leder for Kristiansand KrF, Agders største lokallag.

– Sjansen for å få gjennomslag for mest mulig KrF-politikk er å ha hånden på rattet og gå inn i regjering, sier Lütcherath.

Han innser at det kan by på problemer å regjere med Frp, men mener likevel at både Rødt og SV ligger for langt unna KrF.

– Den realpolitiske situasjonen tilsier at vi må velge. Mitt råd er ikke-sosialistisk.

Støtter KrFU

Lütcherath frykter «velgerflukt» hvis partiet går mot venstre. Kristiansand-politikeren får støtte av sin kollega i Grimstad.

– Jeg er ganske klar på at vedtaket fra KrFUs landsmøte er veien å gå. Dette er det mest fornuftige, sier Erlend Gunstveit, lokallagsleder i Grimstad.

Forrige helg vedtok KrFU at de ønsket å gå inn i dagens regjering med Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet.

– Helt uaktuelt med SV

Også i Hordalands største lokallag er rådet til Hareide klart. Per Erik Gåskjenn, leder i Bergen KrF, mener det ikke er aktuelt å samarbeide mot venstre. Omlag halvpartene av stemmene fra Hordaland ved forrige stortingsvalg kom fra Bergen.

– Slik situasjonen er nå, tenker jeg det bør være helt uaktuelt. Vi har mest å hente i samarbeid med den eksisterende regjeringen. Jeg vil advare sterkt mot å gjøre et linjeskifte slik situasjonen er nå, sier KrF-lederen i Bergen.

Annika Indergaard, leder Kristiansund KrF, advarer også mot venstreflørt.

– Det er dramatisk for KrF å gå mot venstre. Våre røtter er plantet på høyresiden. Jeg tror ikke man helt regner med hvilke konsekvenser det har å gå vekk fra dem. Mitt råd er å samarbeide med høyresiden, sier Indergaard.

– Historisk grunntone

Stian Lavik, leder i Alver KrF, tror det er en «relativt klar tendens» at KrF-ere i Hordaland ønsker samarbeid med høyresiden.

– Det er en vesensforskjell i grunntonen til høyre- og venstresiden med tanke på hvordan man historisk har nærmet seg de kristne verdiene. Dette er vanskelig å hoppe bukk over når man skal samarbeide på nasjonalt nivå, sier Lavik og fortsetter:

– Sentrum er dødt og vi må forholde oss til virkeligheten i Stortinget. Det er på tide å gå inn i regjeringen for å få økt innflytelse.

KrF har sitt klart største velgergrunnlag på Sør- og Vestlandet. Ved forrige stortingsvalg sanket de godt over halvpartene av stemmene sine her. I dag har partiet tre direktemandater fra Vest-Agder, Rogaland og Hordaland. I disse fylkene ønsker store lokallag som Dagen har snakket med, at partiet samarbeider med høyresiden.

Åpner for Ap

Noen lokallag går imidlertid tydelig ut og støtter partilederen i samarbeidsspørsmålet. Blant dem er lederen for Nye Stavanger KrF, Inge Takle Mæstad.

– Vi er opptatt av å være tydelig om vår sentrumsposisjon og å finne ut hvilke muligheter som finnes for å få gjennomslag for vår politikk, sier Mæstad til Stavanger Aftenblad.

Han og 22 andre KrF-ere har sendt et opprop til partiledelsen hvor de oppfordrer til å holde fast på blokkuavhengigheten. De gir også ledelsen fullmakt til å sondere til venstresiden, fortrinnsvis med Ap og Sp.

– Utelukker FrP

Også Knut Duesund, leder Notodden KrF, åpner for å vende blikket mot Støre & co.

– Jeg mener det er aktuelt å samarbeide med venstresiden, sier Duesund og fortsetter:

– Personlig mener jeg vi må stå fast ved at vi er et sentrumsparti. Vi må kunne samarbeide både til høyre og til venstre i politikken. Men jeg vil utelukke at KrF går i regjering med FrP.

– Tillit til prosessen

Anne Lise Lunde, leder for Stranda KrF, har også tillit til at partiledelsen gjør riktige valg.

– Jeg synes Hareide har sendt gode signaler gjennom boken sin. Den viser at KrF er et parti som ligger i sentrum. Nå får ledelsen i partiet se på hva vi skal gjøre videre, sier Lunde.

Hun får støtte fra Per Morten Norborg, leder i KrF Skien.

– Jeg vil avvente og se hva som skjer. Jeg har tillit til den prosessen som går i partiet frem mot landsstyremøtet, sier han.

– Gir ikke råd via media

Norborg syns det er rart at lokallag går ut i forkant av landsstyremøtet og forteller sine standpunkter i valg av samarbeidspartnere.

– Jeg reagerer litt på at fylkeslag og lokallag går ut med veldig bastante meninger i forkant av landstyremøtet, sier han.

Lokallagsleder Roy Pedersen fra Hareids egen kommune, Bømlo, holder også kortene tett til brystet.

– Hvis jeg skal gi noen råd gjør jeg det direkte til ledelsen. Jeg er veldig skeptisk til å gi råd via mediene, sier Pedersen.

Dette mener de partiet bør gjøre:

Asle Grimstad, Ålesund: Vil beholde dagens posisjon, men mer positiv til Ap enn Frp.

Arild Johannes Iversen, Volda KrF: Vil ikke uttale seg.

Annika Indergaard, Kristiansund: Vil inn i dagens regjering.

Anne Lise Lunde, Stranda: Tillit til ledelsens valg.

Knut Duesund, Notodden: Ser til venstre, vil ikke samarbeide med Frp.

Per Morten Norborg, Skien: Har tillit til prosessen, vil ikke samarbeide med Frp eller SV.

Rune Nordbotten, Bremanger: Vil beholde dagens posisjon.

Inge Takle Mæstad, Nye Stavanger: Vil sondere med venstresiden.

Alf Magne Lindhaug, Karmøy: Vil ikke uttale seg.

Karim Saffaran, Nye Sandnes: Vil ikke uttale seg.

Per Erik Gåskjenn, Bergen: Vil inn i dagens regjering.

Stian Lavik, Alver: Vil inn i dagens regjering.

Roy Pedersen, Bømlo: Vil ikke uttale seg.

Mari Skuggedal, Nye Øygarden: Vil ikke ta stilling.

Thore Westermoen, Lindesnes: Vil ikke velge en blokk.

Viggo Lütcherath, Kristiansand: Vil inn i dagens regjering.

Erlend Gunstveit, Grimstad: Vil inn i dagens regjering.

Tormod Vågsnes, Arendal: Vil regjere med høyresiden.

Powered by Labrador CMS