HØRINGSFORSLAG: Forslaget om å kutte støtten til konservative bedehus får motbør i befolkningen. – Når så økonomi blir pressmiddel oppleves dette maktmisbruk, heter det i en av høringsuttalelsene.

Klepp-folket med klar beskjed til politikerne om bedehus-støtte

Det kommer stadig inn svar på Klepp kommunes høringsforslag. Et stort flertall vil fortsatt støtte ungdommene på bedehuset.

Publisert Sist oppdatert

Reaksjonene har haglet mot høringsforslaget i Klepp kommune om å strupe kulturstøtten til mottakere som ikke vil erklære at alle kan bli valgt til «styre, tillitsverv, posisjonar, uavhengig av samlivsform, seksuell orientering, kjønn eller etnisitet».

Nå har forslaget vært ute på høring siden 15. desember og 38 høringssvar har kommet inn.

En gjennomgang viser at 31 personer og organisasjoner ønsker å skrote forslaget, mens bare fire uttalelser er positive til det.

Fortsatt er det tre uker til høringsfristen 15. februar.

– Tar motivasjonen

Mange skriver i høringsuttalelsene sine at de ser på forslaget som et angrep på ytrings- og trosfriheten. Flere trekker også fram at menighetene gjør et viktig arbeid som ikke bør svekkes.

Blant dem som har sendt inn uttalelser er ungdommene på Kleppe Bedehus og andre kristne aktører i kommunen.

– Dette ser jeg på som et angrep på ytringsfriheten og trosfriheten. Jeg er redd for at det rammer barne- og ungdomsarbeid på en uheldig måte og vil ta motivasjonen fra mange ledere som gir av sin fritid for å gi tilbud til barn og ungdom, skrive Ove Grude som er styremedlem i Klepp Kristelige Ungdomsforening.

– Håper at dere ser viktigheten av arbeidet vårt. Vi står for et rusfritt, trygt og åpent miljø, der generasjoner tar vare på hverandre, skriver Inger Mæland på vegne av hovedstyret i menigheten Ebeneser Verdalen som er tilknyttet De Frie Evangeliske Forsamlinger.

– For Orstad S-klubb vil det foreligge et krav om at styret for S-klubben skal måtte velges av barna som er i alderen 6-9 år. Vi vil anta at dette ikke er Klepp kommune sin hensikt. Ingen av medlemmene, dvs. barna i alderen 6-9 år, er aktuelle med hensyn til å velges til styre, tillitsverv og posisjoner, skriver Bjørg Nese som er leder for barnelaget Orstad S-klubb.

«Skjerpings»

Flere privatpersoner har også uttrykt støtte til menighetene.

– Alle arrangement som bidrar til at barn og unge får tilbud om rusfritt arrangement bør få støtte. Å være uenig med en organisasjons teologi skal ikke være godt nok grunnlag for å drive ned godt fungerende barne- og ungdomsarbeid, skriver Torunn Middelthon-Bruer.

– Går Klepp kommune inn for forslag 1 betyr det at en går inn på et spor der en ønsker å regulere frivillig arbeid i forhold til sine egne overbevisninger. Det er ikke kommunens rolle å være hverken oppdrager eller å regulere dette på en slik måte. Når så økonomi blir pressmiddel oppleves dette maktmisbruk, skriver Lars Kåre Skjørestad.

– En stor skjerpings til ordfører Sigmund Rolfsen for å dra sammenligninger mellom det kristne arbeidet på Klepp opp mot NRK Brennpunkts dokumentar om en sekt som overhodet ikke ligner på det kristne arbeidet som foregår på Klepp, skriver Bjarte Vågen.

– Griper dypt

Styremedlem på Bore Bedehus på Klepp, Per Åge Berge, er ikke overrasket over responsen fra lokalsamfunnet.

– Jeg har sett engasjementet fra enkeltpersoner og ledere for forsamlinger og barne- og ungdomslag. Det er tydelig at dette griper dypt i folk. Jeg er takknemlig og glad for engasjementet, sier Berge til Dagen.

– Hvilke reaksjoner får du fra folket på Klepp?

– Jeg har fått telefoner fra folk over hele landet som har støttet og oppmuntret. Her lokalt opplever jeg også mye støtte, men det er selvfølgelig ikke alle som er enige, forteller Berge.

Støtter forslaget

Forfatteren bak høringsuttalelsen fra Human-Etisk Forbund Jæren, Dag Folkvord, er tydelig på at forslaget burde vært vedtatt for lenge siden.

– For oss handler det om at vi har et grunnleggende menneskesyn som sier at alle er like mye verdt, og det betyr at alle skal ha like muligheter. Der opplever jeg at bedehusmiljøet på Klepp har en annen oppfatning, sier Folkvord.

– Menighetene mener forslaget rokker ved trosfriheten deres. Er du enig i det?

– Nei. Før var det kvinner som fikk høre at de ikke kunne sitte i ledende posisjoner, og i dag er det homofile som opplever den diskrimineringen. Jeg mener dette fint kan få plass innenfor bibelens rammer, i alle fall klarer Den norske kirke det uten problemer. Dersom du likevel vil ha det synet, skal du få lov til det, men du skal ikke ha rett på offentlig finansiering, mener Folkvord.

– I øvre sjiktet

Varaordfører i Klepp kommune, Kjetil Mauland (Frp), har tidligere signalisert at han ønsker å samle et flertall mot forslaget.

Han sier engasjementet i kommunen er ekstraordinært.

– Jeg må innrømme at jeg har aldri gått inn i postlistene og telt og lest forslagene så nøye som nå. Det er ikke vanlig med et så stort engasjement fra lokalbefolkningen. Dette er i øvre sjiktet, forteller Maudal.

– Tar du med deg høringsuttalelsene i arbeidet med å snu flertallet i kommunestyret?

– Engasjementet blant innbyggerne på Klepp bør bety noe for hva vi som folkevalgte faller ned på. Vi som politikere og administrasjon ønsker jo et bredt spekter av foreninger og lag for innbyggerne. Dette bør påvirke representantenes standpunkt, mener Maudal.

Dette er saken

I et høringsforslag til nye retningslinjer for utdeling av kulturstøtte i Klepp kommune ble det stilt krav om at mottakerne måtte si fra seg retten til å forskjellsbehandle på bakgrunn av kjønn og legning.

Konservative kristne menigheter og forsamlinger frykter nå at støtten vil forsvinne dersom de ikke endrer samlivssyn.

Kommunestyret skal behandle forslaget i løpet av våren.

Powered by Labrador CMS