PUTIN: Sp-veteran Arild Børge Skjæveland er inne i sin tiene periode i Klepp kommunestyre. Han mener kristenfolket i kommunen kan sammenlignes med Russlands president Vladimir Putin.

Klepp-politiker mener barn blir radikalisert på bedehuset

Sp-politikeren bak «Klepp-forslaget» fyrer igjen løs mot bedehusfolket. – De er som Putin, mener han.

Publisert Sist oppdatert

– Noen kaller seg for konservative kristne, men jeg har kommet til at jeg heller vil kalle dem radikaliserte, sier Klepp-politiker Arild Børge Skjæveland.

Sp-veteranen med ni perioder bak seg i kommunestyret på Klepp spaserer gjennom frostrøyen på gårdstunet sitt og ser ut mot Nordsjøen. Den siste tiden har det blitt mange slike lufteturer for å tenke.

Mye av tankene har gått til det omdiskuterte høringsforslaget han ledet arbeidet med å utarbeide. Forslaget som det kristne miljøet i kommunen frykter at skal frata dem den kommunale støtten.

I dette intervjuet forteller utvalgslederen hvordan han har tenkt under arbeidet med saken.

– Har aldri hatt krav

– Hvorfor mener du at de konservative kristne har blitt radikalisert?

– Fokuset på utestenging blir så ekstremt og fordømmelse kommer så høyt opp at ingen kan ha lest Romerbrevet kapittel åtte, mener Skjæveland.

Han mener de konservative menighetene burde ha mistet støtten fra kommunen for lenge siden.

– Jeg mener administrasjonen har gjort en feil i flere år, for det har alltid stått i kommunens retningslinjer har mottakerne må være demokratiske organisasjoner, sier Sp-eren og konkluderer:

– En organisasjon som sier at hvis du har noen menneskelige problemstillinger, så kan du ikke være medlem av styret, er ikke innenfor hva jeg regner som demokratisk. Da har de strengt tatt aldri hatt krav på kommunal støtte.

Radikalisering

– Den kommunale støtten går stort sett til barne- og ungdomsarbeid. Er barna og ungdommene også radikaliserte?

– Den siste tiden har jeg tenkt mye om på om det egentlig er det de blir. Er det radikaliseringsprosessen vi prøver å stoppe? Det kan være det, sier Skjæveland.

– Hva er det som skjer på aktivitetene som er radikalisering?

– Der har jeg mye personlige erfaringer, men jeg tror ikke jeg vil snakke om det i avisen.

– Erfaringer fra barndommen?

– Ja. Jeg har vokst opp i dette miljøet og har fulgt med på utviklingen i de kristne miljøene. Det er ikke alltid at kjærligheten står i første rekke, sier 69-åringen.

– Uangripelig

Høringsforslaget fikk ros fra Senterpartiets tros- og livssynspolitiske talsperson på Stortinget, Åslaug Sem-Jacobsen, men også refs fra tros- og livssynsminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) og Skjævelands egen nestleder, Marit Arnstad (Sp).

– Går det inn på deg?

– Nei, det gjør ikke det. Jeg er ganske uangripelig sånn sett.

– Har du støtte i ditt eget lokallag for det du sier?

– Jeg har en grusomt stor støtte, sier han og ler.

– Liker ikke demokrati

– Bedehusfolket sier til oss at de opplever at forslaget er skreddersydd for å ramme dem. Stemmer det?

– Nei. Tvert imot. Det er for å få dem på rett vei.

– Hvordan harmonerer det med trosfriheten?

– Jeg har ingen problem med trosfriheten i dette. Dersom bedehusene ikke hadde vært så homofobiske, men heller hadde tro på demokratiet, hadde de visst at de homofile ikke kommer til å ta over styringen, sier han og legger til:

– Dette forteller meg at de liker ikke så godt demokrati. De er mer som Putin. De vil bestemme selv hvem som skal være der.

– Å sammenligne bedehusfolket med Russlands president Vladimir Putin som fengsler homofile er vel å dra det litt langt?

– Svette bønnekjellere er ganske innesperrende de også, skal jeg si deg, avslutter Skjæveland.

RASER: KrF-politiker Halde Rasmus Bjuland.

Vil ikke kommentere

Dagen har vært i kontakt med flere kristne ledere på Klepp, men ingen har ønsket å kommentere Skjævelands uttalelser.

– Basert på alvorlighetsgraden i uttalelsene hans ser jeg det ikke tjenelig å komme med noen kommentarer til dette, sier pastor i Fokus Hverdagsmenighet, Aslak Tveita, i en kort kommentar.

KrFs gruppeleder i kommunestyret på Klepp er skuffet over Skjævelands uttalelser.

– Det gjør meg enormt trist, og jeg kjenner det i magen. Jeg kommer til å snakke med Arild Børge om dette, men jeg vil også si at disse organisasjonene er en enorm verdi for enkeltmennesker og samfunnet på Klepp og i resten av landet. Det vil jeg minne Arild Børge om, sier Siri Bloch Lindtveit (KrF).

– Totalitær linje

Også KrFU-nestleder og andrekandidat på KrFs stortingsliste i Rogaland, Hadle Rasmus Bjuland, reagerer.

– Jeg synes disse uttalelsene fra Skjæveland underbygger det som vi har sett de siste ukene, nemlig at Senterpartiet har endret seg. De har fått en mer totalitær linje overfor kristne lag og organisasjoner. Flere saker den siste tiden har vist at Sps tros- og livssynspolitikk er i endring, mener Bjuland.

Han kommer selv fra Hå kommune på Jæren og har vært en del av et bedehusmiljø.

Han kjenner seg ikke igjen i uttalelsene fra Sp-politikeren.

– Jeg ble sjokkert over uttalelsene til Skjæveland, det er utrolig at Sp legger seg på denne linjen. Det er ekstremt intolerant og spenner bein på frivilligheten på Klepp. Her må man heller heie fram lag som skaper levende lokalsamfunn i distriktene. Jeg trodde Sp var opptatt av det, sier Bjuland.

«Klepp-saken»

I et høringsforslag til nye retningslinjer for utdeling av kulturstøtte i Klepp kommune ble det stilt krav om at mottakerne måtte si fra seg retten til å forskjellsbehandle på bakgrunn av kjønn og legning.

Konservative kristne menigheter og forsamlinger frykter nå at støtten vil forsvinne dersom de ikke endrer samlivssyn.

Powered by Labrador CMS