ERKEBISKOP: Lørdag satte han kronen på kongens hode. Onsdag gikk Justin Welby i strupen på regjeringen og deres nye forslag til lov mot ulovlig innvandring.

Knapt ferdig med kongekroningen før han langer ut mot regjeringen

Justin Welby sier nye innvandringslover er dypt umoralske.

Publisert Sist oppdatert

Underhuset i det britiske parlamentet vedtok 26. april en lov som skal sette en stopper for ulovlig innvandring med småbåter over Den engelske kanal.

Saken havnet denne uken i Overhuset, der blant andre biskopene i Church of England har fast plass.

– Lever ikke opp til vårt moralske ansvar

Erkebiskop Justin Welby, som lørdag kronet Charles til konge, hadde knapt rukket å tørke av seg oljen han salvet kongen med, før han dundret løs på regjeringens nye innvandringspolitikk.

– Jeg oppfordrer regjeringen til å revurdere mye av lovforslaget, som ikke lever opp til vår historie, moralske ansvar og våre politiske og internasjonale interesser, sa erkebiskop Welby i Overhuset onsdag.

Han fikk støtte av biskopene av Durham og Gloucester. De kirkelige lederne mener loven ikke forholder seg til de grunnleggende årsakene til den ulovlige innvandringen og skyver problemene over på de fattigste.

Hvis du tar deg ulovlig inn i Storbritannia, vil du ikke klare å bygge deg et liv her.

Robert Jenrick, innenriksminister

Hovedmålet med loven er å stanse den omfattende trafikken med småbåter som krysser kanalen. Organisert menneskesmugling er en del av dette bildet.

Ifølge Church Times mener erkebiskopen at lovforslaget ikke bidrar til å løse de langsiktige og globale utfordringene verden står overfor når det gjelder folkeforflytninger.

– Selv om dette lovforslaget lykkes med å stoppe båtene midlertidig – og jeg tror ikke det vil det – vil det ikke stoppe konflikter eller klimamigrasjon, sier Welby.

DOVER: Britisk grensevakt har nok en gang stanset småbåter med immigranter som forsøker å ta seg inn i England. Erkebiskop Welby og innenriksminister Jenrick er dypt uenige om hvordan de skal stanse trafikken over kanalen.

– Det trekker ikke inn konflikthåndtering og forebygging, som driver migrasjon. Det trekker ikke inn klimapåvirkninger, som driver migrasjon og konflikter. Det er isolasjonistisk, det er moralsk uakseptabelt og politisk upraktisk å la de fattigste landene håndtere krisen alene, sa erkebiskopen.

Ifølge BBC mener Welby forslaget vil gjøre stor skade på landets internasjonale rykte dersom det blir vedtatt.

Han har tidligere omtalt planene om å sende ulovlige innvandrere til spesialbygde leire i Rwanda som «ugudelige».

– Jeg vil at det skal stoppes

Til BBC Radio 4 sier immigrasjonsminister Robert Jenrick at erkebiskop Welby tar feil.

– Det er ingenting moralsk ved å la den skadelige handelen med menneskesmuglere fortsette. Jeg vil at det skal stoppes, og dette lovforslaget er den eneste måten å gjøre det på, sa han.

Dette er forslaget

Britiske myndigheter har i lengre tid arbeidet med å stramme kraftig inn i asylpolitikken. Målet er blant annet å få slutt på at migranter krysser Den engelske kanal uten tillatelse.

Regjeringen vil nekte alle migranter som kommer ulovlig til landet, retten til å søke asyl og varig bosetting. Dette blir regulert gjennom nye bestemmelser i forslaget til Illegal Migration Bill.

Ulovlige innvandrere vil bli sendt enten til Rwanda eller til det regjeringen omtaler som «andre trygge land».

Mindreårige og asylsøkere med helseutfordringer kan få utsatt utreisen.

Tallet på asylsøkere har økt de siste årene og nærmer seg nå rekordåret 2002. Da søkte 103.000 mennesker beskyttelse i Storbritannia. I fjor var tallet 89.000.

Statsminister Rishi Sunak og immigrasjonsminister Robert Jenrick vil også kutte kostnader ved å bruke nedlagte brakkebygninger, ferger, lektere og transportable forsvarsbygg til å huse asylsøkere. I dag blir mange innlosjert i hoteller.

Regjeringen hevder en slik omlegging vil gi et kostnadskutt på 29 milliarder norske kroner i året og gjøre det mindre attraktivt å prøve å ta seg inn i landet.

FNs høykommissær for flyktninger og Europarådet har advart mot loven og sier den ikke er i tråd med Storbritannias internasjonale forpliktelser.

Kilde: NTB og BBC

I Underhuset fikk forslaget 289 mot 230 stemmer.

Saken har gått til Overhuset, der motstanden er markant. Men lordene og de andre medlemmene der kan ikke stanse loven, de meste de kan håpe på er få til endringer. Overhuset kan også markere sin uenighet ved å trekke behandlingen ut i langdrag.

STATSMINISTER: Rishi Sunak under lanseringen av «Stop The boats» – «Stopp båtene» i mars.

Statsminister Rishi Sunak sier at loven vil avskrekke titusener migranter som hvert år forsøker å nå Storbritannia via Den engelske kanal.

Innvandringsminister Robert Jenrick sa ifølge NTB under debatten i Underhuset at lovens intensjon er å sende følgende beskjed:

– Hvis du tar deg ulovlig inn i Storbritannia, vil du ikke klare å bygge deg et liv her.

Powered by Labrador CMS