Kniver om kremtomt
Den indre Sjømannsmisjon hiver oppdraget over bord hvis Oslo Sjømannskirke selges for flest mulig millioner kroner, hevder lederen av driftsstyret.
I går kveld var det informasjonsmøte i Oslo Sjømannskirke om salget av kremeiendommen på Bygdøy - i regi av driftsstyret for kirken.
Dette visste ikke daglig leder Ingvald Solsvik i eierorganisasjonen Den indre Sjømannsmisjon (DISM) noe om da Dagen ba om kommentar.
Etter det vi erfarer avspeiler dette den pågående striden om hva som skal skje med den store tomta og bygningene på Bygdøy, et av Oslos mest eksklusive strøk. Mens DISMs landsstyre vil realisere verdiene og berge organisasjonens pressede økonomi, vil de som bruker kirken ha stedet som misjonsbase for Oslo.
Forstår salget
- Det er viktig å få fram at vi har forståelse for at Den indre Sjømannsmisjon er nødt til å selge. Det kom på bordet store reparasjonskostnader, og stedet har et akkumulert vedlikeholdsbehov. Strømanlegget og kloakkanlegget er fornyet til en betydelig kostnad, opplyser Haakon Korsgaard, leder av driftsstyret for sjømannskirken.
En Dagen-kilde anslår kostnadene med full oppgradering av bygningene til 15-25 millioner kroner. Korsgaard tror beløpet er langt lavere.
Han forstår at det ikke finnes penger til store vedlikeholdsoppgaver i en organisasjon som sliter med underskudd og har belånt kirken på Bygdøy med 11 millioner kroner.
- Veldig trist
Han understreker at han taler på egne vegne, men opplever å ha støtte i styret og hos de fire ansatte i kirken når han motsetter seg salg til ikke-kristne aktører.
- Indre Sjø fikk eiendommen i hende for en symbolsk krone, ikke for å få mest mulig penger ut av det, men for at det skulle drives kristent arbeid på stedet. Da blir det helt feil å selge på det åpne markedet for noen titalls millioner ekstra. Stedet ble ikke overdratt som en raus pengegave til Indre Sjø, men for at arbeidet her skulle videreføres. Det skjedde i tillit til teologien i Indre Sjø, at den var i tråd med den ånd Hans-Jacob Frøen ledet arbeidet i. Hvis man nå selger for flest mulig millioner og later som man kan bruke disse pengene fritt, hiver man oppdraget over bord. Det er veldig trist at de tenker sånn, sier Korsgaard.
150-200 mennesker har tilknytning til Oslo Sjømannskirke. Korsgaard beskriver en virksomhet med teologisk konservativ profil, ikke helt ulik arbeidet sjømannsprest Frøen var sentral i fram til overdragelsen til DISM.
På lørdager er omkring 70 ungdommer samlet om bibel, bønn og lovsang i kirken. Korsgaard jobber for at kirken skal sikres som et kristent samlingspunkt.
Landsstyret i DISM vil ha arbeid i Oslo havn fra en annen base. Korsgaard sier ingen som i dag er knyttet til sjømannskirken, ser det som naturlig å jobbe for misjonen fra noe annet sted.
- Landsstyret har lagt sine strategier uten å snakke med oss som er her, sier Korsgaard.
Misjonsbase
- Dette er blitt et samlingssted for konservative kristne i østlandsområdet. Vi ønsker å bruke stedet som en base for misjon Oslo, sier Korsgaard som sier mange trekker til dette miljøet fordi de er trygge på forkynnelsen.
Flere er etter hvert aldrende, men barne-, ungdoms og familiearbeidet som er i gang gir håp om foryngelse.
Korsgaard tror landsstyret har det juridiske på det tørre.
- Men moralen i dette må de tåle at vi stiller spørsmålstegn ved, sier Korsgaard som sier driftsstyret er i kontakt med kristne aktører som kan tenkes å overta eiendommen.
Det lyktes i går ikke Dagen å få kontakt med konstituert styreleder Jon Kristian Lomundal i Den indre Sjømannsmisjon som er utpekt som den som skal uttale seg utad om denne saken.
DAGEN