Kofi Annan er død
FNs tidligere generalsekretær ble 80 år gammel.
Den tidligere generalsekretæren døde i Sveits etter kort tids sykdom.
Hans nærmeste familie var sammen med ham de siste dagene, opplyser Annans egen stiftelse.
I hjemlandet Ghana har myndighetene erklært én ukes sørgeperiode. Både regjeringssjefer, FN-topper og tidligere diplomater sørger over tapet av mannen som regnes blant FNs viktigste og mest karismatiske ledere.
– Hans bortgang er et tap for verden. Hans livsverk vil lyse også for fremtidige generasjoner, skriver statsminister Erna Solberg (H) på Twitter.
– Står i en særstilling
FN ble ledet av Annan i to sammenhengende perioder fra 1997 til 2006. Han var den første svarte afrikaneren som ble leder for verdensorganisasjonen.
– Annan står i en særstilling målt etter evne og vilje til å lede internasjonalt arbeid for fred og menneskerettigheter, sier Jan Egeland til NTB.
Egeland, som i dag leder organisasjonen Flyktninghjelpen, var visegeneralsekretær og nødhjelpskoordinator i FN mens Annan var øverste leder.
Han mener Annan og svenske Dag Hammarskjöld er de største generalsekretærene FN har hatt.
Steg i gradene
Den nåværende generalsekretæren, António Guterres, mener Annan «på mange måter var FN» i sin tid som leder.
– Han steg i gradene og førte organisasjonen inn i et nytt årtusen med en verdighet og besluttsomhet som savner sidestykke, sier Guterres i en uttalelse.
Tidligere statsminister og WHO-leder Gro Harlem Brundtland beskriver Annan som en stor inspirasjonskilde. Hun er i dag nestleder for organisasjonen The Elders, som Annan ledet.
– Kofi Annan hadde helt eksepsjonelle evner og egenskaper. Hans utstråling, integritet, varme og humanisme var også koblet til autoritet, noe som gjorde ham til en av våre aller fremste og mest effektive internasjonale ledere, sier Brundtland i en uttalelse til NTB.
Varm, men ikke svak
Sveriges utenriksminister Margot Wallström mener Annan legemliggjorde det beste med FN, mens NATO-sjef Jens Stoltenberg beskriver ham som en av FNs og verdens kjemper.
– Hans varme måtte aldri misforstås som svakhet. Annan viste at man kunne være en stor menneskevenn og en sterk leder samtidig, skriver Stoltenberg på Twitter.
Annan måtte i sin tid som FN-sjef håndtere en rekke kriser og konflikter. I 2003 ble verdensorganisasjonen rammet av dyp splittelse da USA invaderte Irak.
I 2001 mottok Annan og FN Nobels fredspris noen måneder etter 11. september-angrepene i USA.
– En av de store
– Han var kreativ, modig og tok en rekke viktige beslutninger, inkludert å kritisere USA for invasjonen av Irak, sier Peter Wallensteen, professor i freds- og konfliktforskning ved Uppsala universitet.
Wallensteen mener Annan uten tvil var «en av de store» blant FNs generalsekretærer.
Annan ble imidlertid også utsatt for kritikk, og han ble anklaget for korrupsjon i forbindelse med FNs nødhjelpsarbeid i Irak.
Etter at han gikk av som generalsekretær, fungerte Annan ved flere anledninger som fredsmegler. Han ble utnevnt til FNs spesialutsending for Syria og hadde dermed en ledende rolle i forsøkene på å avslutte konflikten i landet.