PRESTESØNN: Arne Helge Hansen, leder for menighetsrådet i Hammerfest Metodistkirke, sier det har vært en svært krevende prosess å melde menigheten ut av kirkesamfunnet han vokste opp i.

Kom som metodist, drar som pinsevenn

Under Metodistkirkens årskonferanse i helgen er to menigheter offisielt utmeldt. En av dem har til nå vært verdens nordligste metodistforsamling.

Publisert Sist oppdatert

Spenningen var stor og popcornet sto klart ved inngangen da de norske metodistmenighetenes delegater møttes til årskonferanse på Risløkka i Oslo fredag – men dette var noe langt mer enn underholdning for de frammøtte, ikke minst for tre lokalmenigheter.

Etter konferansen – som er Metodistkirken i Norges høyeste organ – er to menigheter nå ute av kirkesamfunnet. De vil i stedet bli pinsevenner. Dette gjelder menighetene i Hammerfest og Hvittingfoss. I tillegg har Flekkefjord Metodistkirke signalisert at de vil ut, men at de trenger noe mer tid for å gjennomføre prosessen.

Samlivsspørsmålet

Det er spørsmålet om likekjønnet vigsel og samlevende homofile pastorer som har vært avgjørende for metodistene i de tre menighetene.

Etter 50 års diskusjon og en lang prosess i metodistsamfunn verden over, fjernet The United Methodist Church forbudet mot likekjønnet vigsel i mai. Det ble da i praksis åpnet for to syn på saken også i Norge. Det har de tre menighetene funnet at de ikke kan godta.

Da konferansen startet fredag, var enhet et stort tema – uten at dette var nok til å hindre menighetene i å bryte opp.

Konferansen vedtok så lørdag at menighetene i Hammerfest og Hvittingfoss kan forlate kirkesamfunnet. Dette innebærer også at de får med seg eiendommer, kirkelokaler, kapital og pensjonsrettigheter på veien ut.

– Krevende

Menigheten i Hammerfest i Finnmark har vært verdens nordligste metodistkirke – fram til nå. De er en av forsamlingene som snart bytter navn og logo på kirkeveggen. Hva det nye navnet blir, er foreløpig ikke avklart.

– Uten bønnegruppa en gang i uka vet jeg ikke hvordan jeg hadde klart å stå i denne prosessen, sier Arne Helge Hansen som er leder for menighetsrådet i Hammerfest.

– Det har vært svært krevende, sier han til Kristelig Pressekontor.

– Hvorfor er samlivsspørsmålet viktigere for dere enn dåpssyn og tungetale?

– Det handler om bibelsyn, sier Hansen og siterer fra Ordspråkene 4,20–22 i Norsk Bibel 88-versjon: «Min sønn! Akt på mine ord, bøy ditt øre til min tale! La dem ikke vike fra dine øyne, bevar dem dypt i ditt hjerte! For de er liv for hver den som finner dem, og legedom for hele hans legeme.»

– Det er ikke alt jeg kan begripe, og det er ikke alt det er lett å forholde seg til, men vi må bøye oss for Ordet og vise ydmykhet for Gud, også når vi støter på noe i Bibelen som det er vanskelig å forholde seg til, sier han og begrunner byttet av tilhørighet slik:

– Vi opplever at Pinsebevegelsen står fast på Guds Ord, for eksempel i saker som handler om ekteskapet, hva det vil si å være skapt i Guds bilde og synet på Israel som alle er viktige saker for oss. I tillegg opplever mange av dem som går hos oss og har vært innom menigheten i årenes løp, at gudstjenesteformen vår ligner mye på pinsemenigheter de har vært i.

Hansen forteller om en friere gudstjeneste hos dem enn i andre metodistmenigheter. I Hammerfest er det vanlig med tungetale, bønn og forbønn, og det frie vitnesbyrdet er en naturlig del av gudstjenesten. I en tverrkirkelig ånd inviteres gjerne noen fra andre forsamlinger til å preke eller lede vitnemøter.

Viktig symbol

Som den nordligste i verden har Hammerfest Metodistkirke vært et viktig symbol for kirkesamfunnet både i Norge og globalt, og det har i flere perioder vært samlet inn penger for å drive menigheten.

– Det er knyttet mange sterke følelser til utmeldingen. Det må vi vise forståelse for, samtidig som metodister med et annet bibelsyn enn oss må vise forståelse for vårt valg som menighet, sier Arne Helge Hansen.

KPK møter prestesønnen på årskonferansen i Oslo. Til daglig er han lærer og «meget aktiv frivillig» som lokal predikant med utdanning fra Menighetsfakultet. Han er den eneste i menigheten, unntatt egne og andre medlemmers barn, som er født inn i Metodistkirken. De kom til Hammerfest fra Lakselv i 2000. Da var det kun 5-6 personer i menigheten.

Nesten 25 år senere forteller han om en livskraftig menighet med en kjerne på 13-15 sjeler og mange som kommer og går. På gudstjenestene er de 15-30, iblant flere. De øvrige i menigheten har sluttet seg til fra andre sammenhenger, som Pinsebevegelsen. Dermed er det ikke unaturlig å søke tilknytning der når de nå bryter opp fra Metodistkirken.

Hammerfest er en by med over 11.000 innbyggere, og mange kommer til byen for å jobbe i perioder på ilandføringsanlegget for naturgass på Melkøya nord for sentrum.

– Du blir stadig vekk kjent med nye folk, sier Hansen som forteller om «mange flotte søringer» som i en periode kaller den lille menigheten i Hammerfest for sitt åndelige hjem.

– Vi er vant til at nye kommer på høsten, for eksempel for å jobbe på Melkøya eller på sykehuset og så videre for så å flytte sørover igjen etter noen år. Sånn har det alltid vært, og sånn vil det nok fortsette å være hos oss, tror han.

Vil ikke uttale seg

Metodistmenigheten i Hvittingfoss, som ligger helt sør i Buskerud, bestemte seg for å forlate Metodistkirken i Norge i 2023. Stemmetallet for å gå ut var 86 prosent. Ti prosent stemte for å bli værende i kirkesamfunnet, mens 4 prosent stemte blankt.

KPK har vært i kontakt med ledelsen i Metodistkirken i Hvittingfoss, men hverken pastor Andreas Kjernald eller menighetens legrepresentant har ønsket å uttale seg om saken.

Kjernald gjorde det imidlertid klart i et intervju i Dagen i april at det ikke har vært hans ønske at menigheten skulle forlate Metodistkirken. Det er det et flertall i menigheten som har gått inn for. Kjernald kommer heller ikke til å fortsette i sin stilling når menigheten nå forlater Metodiskirken.

Han poengterer dessuten at menigheten ennå ikke er tatt opp i Pinsebevegelsen, men at det er vedtatt å søke om medlemskap.

Tross variasjoner i dåpssyn uttaler Øystein Gjerme, som er leder for Pinsebevegelsens ledderråd, at det er gledelig at menigheter i Metodistkirken inntar et konservativt ståsted i synet på likekjønnet ekteskap. Derfor bør Pinsebevegelsen møte disse menighetene «med en pragmatisk imøtekommenhet», sier han til Dagen.

Powered by Labrador CMS