Aftenposten-kommentator og mangeårig redaktør Harald Stanghelle er kritisk til Oslo-skolenes boikott av NLA Høgskolen. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Kommentator om boikott av kristen høyskole: – Kan være veien mot et yrkesforbud

Harald Stanghelle reagerer på at lærerstudenter ved NLA Høgskolen nektes praksis på grunn av skolens samlivssyn.

Publisert Sist oppdatert

– Det kan være veien mot et yrkesforbud. Og det mener jeg vi ikke skal holde oss med her i landet, sier Harald Stanghelle til Dagen.

Stanghelle er kommentator i Aftenposten, hvor han også var redaktør i en årrekke.

Flere skoler dropper samarbeid

I verdidokumentet til NLA Høgskolen står det at «ekteskapet mellom mann og kvinne er i den tradisjonen NLA Høgskolen står i forstått som bærende norm i samlivsetikken».

Det er denne formuleringen som har ført til at Oslo-skolene Ellingsrudåsen, Klemetsrud, Stenbråten og Gamlebyen har valgt å avslutte praksissamarbeidet med høyskolen.

– Rektorene ved praksisskolene har krevd at denne setningen fjernes eller endres for at de skal fortsette samarbeidet med oss, sa NLA-rektor Sigbjørn Sødal til Vårt Land 15. januar.

Avviklingen av praksissamarbeidet betyr at lærerstudenter ved NLA ikke kan ha arbeidspraksis ved de aktuelle skolene. Praksis er regnet som en vesentlig del av grunnskolelærerutdanningen.

– Kveler denne typen utdanning

Stanghelle kaller praksisnekten et «yrkesforbud i toleransens navn» i en kommentar i Aftenposten tirsdag denne uken.

«I sin ytterste konsekvens betyr dette at alle som holder seg med et verdisyn som innebærer at ekteskapet er forbeholdt mann og kvinne, ikke kan jobbe som lærere», skriver han blant annet.

Overfor Dagen gir Stanghelle uttrykk for at han synes det er spesielt alvorlig siden det er snakk om den norske fellesskolen.

– Når du har en godkjent lærerutdanning, som ved NLA, mener jeg det er den offentlige skolens plikt å være med på å gi praksisplasser. Hvis ikke betyr det i praksis at man kveler denne typen utdanning.

Han påpeker at studenter som blir rammet av praksisnekten ikke nødvendigvis støtter samlivssynet til NLA.

– Det understreker for meg det urimelige i dette, sier han.

«Dyp intoleranse»

I kommentaren skriver han at det er «dyp intoleranse i toleransens navn vi nå får demonstrert. Vi ser et åpent samfunn som lukker seg mot mennesker som ikke følger det etablerte flertallet».

Stanghelle mener imidlertid ikke at samfunnet har blitt mindre tolerant.

– På en side er vi blitt mye mer tolerante. Det er mye bedre slik det er i dag enn da jeg vokste opp og det kristenkonservative synet på ekteskapet var totalt dominerende. Da kunne man ikke være en avviker og i hvert fall ikke tilhøre en seksuell minoritet. Sånn sett har det foregått en frigjøring som jeg er veldig positiv til. Men nå som flertallshegemoniet har skiftet, så må det også være rom for de som representerer et verdimessig mindretall, slik de kristenkonservative gjør.

Powered by Labrador CMS