Kommunen ber ham droppe bannere mot abort
Ja til livet-aktivist Finn Indrebø mener Haugesund kommune vil innskrenke ytringsfriheten.
I 15 år har vaktmester Finn Indrebø ved Danielsen videregående skole i Bergen arrangert Ja til livet-markeringer i Bergen sammen med støttespillere. De siste fem årene har han gjort det samme i Haugesund og Stavanger. Hver gang søker han den aktuelle kommunen om tillatelse til å holde markering.
– Er dere blitt konfrontert av tilhørere?
– Hittil har det gått noenlunde fredelig og rolig for seg, men det har hendt at noen har revet i stykker sangarkene våre og kastet dem over hodet på oss, sier Indrebø.
4. mai har Indrebø planlagt å reise Haugesund for å markere støtte til det ufødte liv og motstand mot abort. Kommunen innvilget først søknaden om markering med forbehold om at han ikke stilte med bannere og bilder på bannerne. Etter at Indrebø påklaget dette, er det justert til at han anmodes om ikke å bruke slike virkemidler.
Bønn for byen
På bordet foran Indrebø ligger et bilde fra fjorårets markering i mai i Haugesund. Blant slagordene er «Gi oss menneskeverdet tilbake», «En av oss» med bilde av et foster og «Abort er drap».
– Skal den som er politisk ukorrekt, ikke en gang få gi uttrykk med bilder og bannere for hva man står for, spør Indrebø.
Begrunnelsen fra Haugesund kommune er hentet fra regelverket for bruk av kommunale parker, friområder og sentrale byrom til kulturarrangementer. Dette sier blant annet at arrangementer ikke skal være til «unødig sjenanse».
– Vi vil som vanlig ha sterke appeller og bønn for byen, sier han om gatemøtet de skal arrangere.
– Vi vil innrette oss etter det kommunen forlanger. Det betyr at vi ikke vil bruke våre bannere i Haugesund i år, men til gjengjeld vil vi gjøre våre tilhørere oppmerksomme på at vi er vingeklippet med vårt visuelle opplegg. Dette er noe vi beklager på det sterkeste.
Fikk reaksjoner
Saksbehandler Aud Torunn Steinnes Gaard ved Servicetorget i Haugesund kommune har signert svaret til Indrebø sammen med avdelingsleder Solveig Østrem Helgeland.
– Hva er bakgrunnen for at det blir «anmodet om det ikke bli benyttet bilder og bannere»?
– Vi mottok i 2017 klager fra innbyggerne som oppfattet bildene støtende, spesielt for barn og unge som var i området. Det er også en salgsbod på Landmannstorget som blir brukt til lag og foreninger som selger vafler mm., skriver Gaard i en epost til Dagen.
– Hvilken status har en slik anmodning? Er det opp til arrangøren om vedkommende vil følge den eller ikke?
– Bakgrunnen for anmodningen er at i utgangspunktet kan arrangøren velge selv, svarer Gaard.
Rev sangark
– Hvorfor er det viktig for dere å bruke disse bannerne?
– Vi vil få budskapet vårt frem. Bannerne viser hva vi står for.
Indrebø mener budskapet vil provosere mer jo mer aktuelt det er.
– Når jeg møter en gravid kvinne, møter jeg ikke ett menneske, men to. Begge har rett på rettsvern i et sivilisert samfunn. Når det ene ikke får det, er det vår plikt å rope det ut og vise det som best vi kan.
– Er det aktuelt å trosse anmodningen fra kommunen?
– Jeg ser det som litt dumt å gjøre det, for de har gitt oss talerett. Jeg kan jo gi uttrykk for hva jeg mener om at vi ikke får vise bannere.
– Forstår du om kommunen er urolig for at markeringen skal skape sjenanse?
– Vi har jo politibeskyttelse, og jeg kan overhodet ikke forstå at vår sak skal utløse voldelige problemer ved at vi fremfører vårt budskap, vi som står for ikke-vold, også for barnet i mors liv.
Indrebø understreker at han ikke ønsker konflikt med kommunen, men mener avgjørelsen er problematisk på prinsipielt grunnlag.
«Servicesenteret har som mål at alle grupper og organisasjoner skal ha mulighet til å benytte standplasser i Haugesund for å kunne fremme sitt budskap. Vi ønsker lykke til med arrangementet», heter det i brevet fra kommunen.