Kommunen setter foten ned – får ikke invitere skoleungdom til bedehuset
Religiøse samlinger kan virke ekskluderende, mener kommunedirektøren i Sogndal kommune. – Jeg ble veldig overrasket, sier Magni Åm Risa.
Hun er én av flere foreldre som inviterer til ungdomskveld i samarbeid med bedehuset Betel i Balestrand i Sogndal kommune. En gruppe foreldre inviterer skoleelever i bygda til slike kvelder med aktiviteter, lek og andakt to til tre ganger i semesteret.
Denne høsten fikk hun seg en overraskelse da hun skulle henge opp plakater om samlinger på Sagatun ungdomsskole i Balestrand. Kommune har nemlig gitt beskjed at skolen ikke skal formidle informasjon fra religiøse trossamfunn.
Det skriver Sogn Avis.
– Jeg ble veldig overrasket. Jeg hadde allerede hengt opp informasjon og en plastmappe med lapper som elever kunne ta med seg hjem og henge på kjøleskapet. Det var en lærer som jeg tilfeldigvis møtte på fritiden som sa at hun beklaget at det ikke var lov lenger. Jeg trodde ikke jeg hadde gjort noe galt, sier Risa til Sogn Avis,
Beslutningen skal være tatt i et felles forum for rektorene i kommunen.
– Skal være inkluderende
Dagen omtalte tidligere denne uken det kristne skolelaget på Sagatun ungdomsskole som nå møtes i friluft, da skolen ikke lenger tillater religiøse samlinger i skoletiden.
Det er det samme vedtaket som nå rammer ungdomskveldene på bedehuset.
Kommunedirektøren begrunner beslutningen med at religiøse samlinger kan virke ekskluderende, og hindre lek og læring på tvers av religiøs orientering.
Risa tror det motsatte kan bli tilfelle.
– Poenget er at dette skal være inkluderende. Når vi informerer på skolen får alle se det og vite at de er velkommen. Dette skal være en kjekk plass for alle, sier Risa til Dagen.
– Rammer skjevt
Hun forteller at bedehuset er en naturlig samlingsplass for bygda, også for folk som ikke tror eller har en annen tro.
– Dette rammer veldig skjevt. Vi synes det er viktig at vi i en bygd vet om hverandre og hva som skjer.
Nå forsøker hun i stedet å sende informasjon i posten. Likevel vil hun ikke nå fram til alle.
Kommunen henviser til egen app
Kommunedirektør Tor-Einar Holvik Skinlo i Sogndal kommune forsvarte plakatforbudet i Dagen tidligere denne uken.
– Vi har en praksis der vi er svært restriktive på det som kan forstås som reklame. Men vi har lagt til rette for at lag og organisasjoner kan dele informasjonen gjennom en egen app, sier Skinlo.
Risa mener det ikke er godt nok.
– Det er ikke der ungdommene er, sier Risa.
KrF-politiker: – Helt absurd
Frode Bøthun (KrF) har stilt spørsmål ved praksisen på formannskapsmøte i kommunen. Der begrunner kommunedirektøren praksisen med opplæringslovens paragraf 9-6, som sier at «skoleeieren skal sørge for at elevene ikke blir utsatt for reklame som er egnet til å skape kommersielt press, eller som i stor grad kan påvirke holdninger, atferd og verdier».
Kommunedirektøren tar likevel noe selvkritikk i svaret sitt, og erkjenner at det kunne vært bedre om elevråd og de lokale foreldreråd sine samarbeidsutvalg hadde vært involvert.
Bøthun er ikke fornøyd med svaret.
– Dette holder ikke vann i det hele tatt. Helt absurd, sier han til Sogn Avis.
I svaret til kommunedirektøren sier han at «en snakker ikke her om forkynnelse – en snakker om å informere om arrangement der det foregår forkynnelse. Hvordan dette skal kunne oppleves støtende, må en begrunne – ikke bare påstå.»