Kommunen ville støtte kirkens populære barnearbeid, men ble stoppet av KrF
I den nye kirken i Vennesla samles hver uke rundt 80 barn etter skolen. Dette tilbudet vil ikke KrF støtte.
– Dette er ukas høydepunkt for mange av barna. Det er en fritidsaktivitet som favner alle. Her kan de bare være, uten krav, å leke, game eller sitte og prate, sier kateket Berit Åsan, i den nye kirken i Vennesla.
Tilbudet «Etter skoletid» startet opp i høst og er et tilbud der barn fra 5. til 7. trinn kan komme hver torsdag.
– De leker og vi legger vekk mobilene. Vi tror denne arenaen kan hindre utenforskap, sier Åsan.
Stokket om på køen
Og nettopp fordi tilbudet er ukentlig og favner bredt, ønsket kommunedirektøren å prioritere kirkens tilbud og gi dem tilskudd.
Men da politikerne i sørlandsbygda skulle vedta lista over hvem som skal få tilskudd fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet i år, stokket KrF om på kommunedirektørens forslag.
I stedet for å sørge for at kirkens nyoppstartede tilbud får støtte, fikk partiet flertall for å løfte stiftelsen Mulighetenes Hus opp på lista.
Arbeiderpartiet reagerer kraftig på grepet fra KrF.
– Jeg synes det er veldig trist. Det er uheldig, sier Grethe Strand (Ap).
Kommunedirektøren mener tiltaket i kirken treffer godt på kriteriene for tilskudd, som er å få flest mulig barn og unge til å delta i en fast fritidsaktivitet, uavhengig av familiens økonomi.
Klar tale fra barna
Også Vennesla barne- og ungdomsråd ville prioritere kirkens tilbud, og foreslo at de skulle få 360.000 kroner.
Saksansvarlig, Silje Øvrevik, forsøkte i møtet da saken ble behandlet å overbevise politikerne om å satse på de tiltakene som fagfolkene hadde prioritert.
– Jeg må virkelig understreke at her er det gjort en grundig, faglig vurdering, i forhold til hvilke tiltak som virker. Dette skal få barn og unge inn i en fast fritidsaktivitet. Det er det som har en forebyggende effekt, sa Øvrevik i møtet.
– Har skjedd mange år
De aller fleste foregående årene har stiftelsen Mulighetenes Hus blitt prioritert, ved hjelp av KrF.
Dette er en stiftelse som jobber blant sårbare familier, som ofte har lav inntekt.
De arrangerer turer og ferier for barna, men kommunedirektøren mener det er bedre å sette inn mer penger på å forebygge, ved at man når flere.
Stiftelsen har søkt om 1,6 millioner kroner i støtte, og skal med dette sikre arbeidsplasser som står i fare.
Arbeiderpartiet peker på at tilskuddet ikke skal gå til å redde arbeidsplasser, og er kritisk til at KrF ikke vil følge de faglige rådene.
– Nå har rokeringen skjedd mange år, og jeg spør meg om det har hatt effekt, sier Strand.
Hele familien
Kommunestyrerepresentant Harald Rønning i KrF sier de ønsker å sørge for at Mulighetenes Hus kan drive sitt arbeide, og satte derfor dette øverst på lista.
– Vårt hovedpoeng er at deres arbeide når hele familien. Det går dypere enn å bare gi barn et universelt tilbud. Uten dem hadde vi sett mye høyere tall på barn som sliter.
– Så dere i KrF kan dette bedre enn fagfolkene?
– Det kommunedirektøren har gitt som argument, er at vi bommer med arbeidet, men hvis Mulighetenes Hus ikke eksisterer, så får det i alle fall store konsekvenser for fremtiden. Da hadde statistikken sett mye verre ut.
– Hvor mange favner deres tilbud?
– Det har vi ikke noe statistikk på, men vi kjenner jo mange og vet dette, sier Rønning, som altså ikke er villig til å følge kommunedirektørens anbefaling om å sette inn støtet et annet sted i år.
Må kutte i tilbudet
Når Mulighetenes Hus blir satt på førsteplass på prioriteringslista med en så stor sum, vil trolig ikke tiltakene lenger ned på lista få penger.
For kirkens del, vil det trolig bety at de må kutte det varme måltidet.
– Det vil være trist. Barna setter utrolig pris på det. Det første de spør om når de kommer er hva vi skal spise. Vi ser at det er mye sosial læring og hygge i å sitte ned sammen med god mat, sier kateket Berit Åsan.
Prioriteringslista fra politikerne sendes til Barne- ungdoms og familiedirektoratet som et forslag fra kommunen, men den kan endres av direktoratet.