Konfirmasjonsvideoer tar nettet med storm
Bibel-Macarena og rørende forbønn sprer seg raskt på nett. – Ikke nok til å endre folks holdninger til konfirmasjon, mener sosiale medier-ekspert.
I Den norske kirke varierer konfirmasjonspraksisen fra sted til sted. Noen prester velger tradisjonelle konfirmasjonsgudstjenester, mens andre velger å krydre opplegget for både konfirmanter og deres familier på den store dagen.
Flere videoer som er blitt lagt ut på Facebook denne måneden, er gode eksempler på det siste.
Prester får skryt
En konfirmasjonsvideo som har tatt sosiale medier med storm de siste ukene, er snutten som Hanne Gro Dalene fra Porsgrunn valgte å dele på sin Facebook-profil. Klippet, som du kan se øverst på siden, viser Dalenes funksjonshemmede sønn Robert (15)
På vei bort til alteret snur Robert og setter seg ned på kirkegulvet. I stedet for å stå ved sin post, setter presten og kateketen seg ned ved siden av ham og ber for konfirmanten der han sitter.
Videoen er sett av 90.000 Facebook-brukere og delt mer enn 450 ganger.
– Det ble en flott opplevelse, skriver Roberts mor på sin Facebook-side.
I kommentarfeltet under videoen hylles prestene.
«Bra taklet av prestene», er det én som skriver.
«For noen herlige prester som skjønner situasjonen», skriver en annen.
Konfirmantene danser
En video tatt under en konfirmasjonsgudstjeneste i Nesna kirke i Nordland, viser prest Finn Rindahl på alteret med en mikrofon i hånden. Fra lydanlegget høres rytmene til duoen Los del Rios listetopp «Macarena» fra 1994. Konfirmantene står i midtgangen og danser de tilhørende bevegelsene:
Så begynner Rindahl å «rappe»: «Gud skapte verden og likte det han hadde laget. Men Adam gikk på epleslang i Edens hage.»
– Det har tatt fullstendig av i sosiale medier. Jeg har fått mange positive tilbakemeldinger, og bare noen ytterst få mener at dette ikke sømmer seg i kirken. Enkelte synes kanskje det er litt kleint med en prest som prøver å være kul, sier prest Finn Rindahl til Dagen.
Videoen er sett av over 50.000 Facebook-brukere og flere aviser har omtalt klippet. Eksempelvis hadde TV 2 et innslag om stuntet på 21-nyhetene.
Bruker muligheten
Det var konfirmantene selv som begynte å danse under konfirmasjonsundervisningen, og så ble de utfordret til å ta dansen med seg til gudstjenesten, forteller Rindahl. Han mener at konfirmasjonen generelt har utviklet seg og blitt mer moderne, men at det uansett varierer fra kirke til kirke og fra prest til prest.
– Jevnt over er det mange flere som er åpne for moderne uttrykk i dag enn for et par tiår siden, sier han.
– Bruker dere konfirmasjonen som en misjonsmulighet?
– Ja, til en viss grad. Vi har hele tiden oppfordret foresatte til å delta på søndagsgudstjenester sammen med konfirmantene som en del av undervisningen, sier Rindahl.
– Forventer du å se flere i kirken når mai er over?
– Egentlig ikke. Men kanskje får en del av de som har fordommer et annet syn på kirkelig konfirmasjon, sier han.
Skeptisk til betydning
Mona K. Solvoll er førsteamanuensis ved Institutt for kommunikasjon og kultur ved Handelshøyskolen BI og ekspert på sosiale medier. Hun har allerede sett begge videoene når Dagen tar kontakt.
– Videoene er med på å folkeliggjøre konfirmasjon. Bibel-rappen setter konfirmasjon i en litt mer moderne og ungdommelig kontekst, mens folk kanskje synes den funksjonshemmede gutten er søt og sjarmerende, sier hun.
Solvoll tror imidlertid ikke at videoene kan påvirke folks tanker om konfirmasjon.
– På konfirmantene og de andre som var i kirken har det nok en viss effekt, men det skal mer til enn et par videoer for å forandre på holdningene folk har når det kommer til konfirmasjon. Holdninger er stabile, langvarige og robuste, og jeg er usikker på hvor lenge vi kommer til å huske disse klippene, sier hun.
– Neste uke kommer det noen nye videoer, avslutter Solvoll.
Usikker på utvikling
Harald Skarsaune har vært kateket siden 1992. Nå er han også generalsekretær i Kirkelig Undervisningsforbund, det som tidligere het Kateketforeningen. Skarsaune har ikke opplevd noen dramatisk endring i verken konfirmasjonsundervisningen - eller gudstjenesten de siste årene. Heller ikke når det kommer til kreative og oppfinnsomme prester.
– Undervisningen varierer fra sted til sted, og vi hørte i like stor grad om konfirmasjonsgudstjenester litt utenom det vanlige før som nå, sier han til Dagen.
– Men for de som bare går en sjelden gang på søndagsgudstjeneste, vil nok konfirmasjonsgudstjenesten oppleves annerledes, fortsetter han.