FLYKTER: Flere titalls tusen armenere flykter i disse dager fra området Nagorno-Karabakh, etter at Aserbajdsjan overtok kontrollen i omrdået.

Konflikt sender kristne armenere på flukt. Frykter for etnisk rensing

– En alvorlig situasjon, sier Dag-Inge Ulstein (KrF).

Publisert Sist oppdatert

Mandag la flere tusen etniske armenere på flukt fra Nagorno-Karabakh, etter at Aserbajdsjan tok kontroll over området. Flere enn 13.500 personer skal ha tatt seg over grensen til Armenia, melder Reuters.

Nagorno-Karabakh er en armensk enklave med eget styresett, som ligger innenfor grensene til Aserbajdsjan. Av de 120.000 innbyggerne i Nagorno-Karabakh skal 95 prosent være armensk. Den klare majoriteten av disse, er kristne.

– I første rekke vil dette trolig føre til en strøm av flyktninger. Det er også en fare for etnisk rensing. De som skulle velge å bli igjen, vil bli underlagt Aserbajdsjansk lov. Det er ikke gunstig for de kristne som bor i regionen, sier Ole Petter Erlandsen, faglig leder i organisasjonen Åpne Dører.

Aserbajdsjan er et muslimsk land, og flere internasjonale organisasjoner peker på at det foregår folkemord og etnisk rensing mot en av verdens eldste kristne folkegrupper. Armenia var det første landet til å innføre kristendom som statsreligion.

«Etnisk rensing»

Forrige uke gjennomførte Aserbajdsjan en lynoffensiv mot Nagorno-Karabakh. På under 24 timer hadde de tatt tilbake kontrollen i området.

Flere hundre menneskeliv skal ha gått tapt i den kortvarige offensiven, som førte til overgivelse fra armenske separatistene, som har hatt kontroll i området i over 30 år.

DREVET BORT: En kolonne med biler på vei til Armenia fra området Nagorno-Karabakh i Aserbajdsjan.

Armenias president Nikol Pashinyan advarer mot «etnisk rensing» i området.

«Dere er klar over, dessverre, at prosessen av etnisk rensing av armenere i Nagorno-Karabakh fortsette. Det skjer akkurat nå, og det er en tragisk fakta, sier presidenten ifølge Reuters.

Aserbajdsjans president benekter alle anklager mot etnisk rensing og folkemord. De vil heller ikke stå i veien for de som ønsker å forlate landet, samtidig garanterer presidenten for rettighetene til armenere som velger å bli, melder Reuters.

Eksperter Aftenposten har vært i kontakt med, tror ikke folket i Nagorno-Karabakh tror på løftene.

Forfulgte kristne

Åpner Dører arbeider for forfulgte kristne verden over.

Det er 250.000 kristne i Aserbajdsjan per i dag, opplyser Erlandsen.

– Ti prosent av disse lever i et miljø hvor de kan regne med å bli forfulgt. De historiske kirkene har det enklere enn nyere kristne bevegelser og konvertitter fra islam, forteller han.

LEDER: Ole Petter Erlandsen er faglig leder i Åpne Dører.

Ifølge organisasjonen er «ingen religiøse aktiviteter utenfor statlig styrte og kontrollerte organisasjoner tillatt», og pastorer og kirkeledere innkalles regelmessig til politiavhør.

Frem til nå har Nagorno-Karabakh vært underlagt armensk lov. Dette vil trolig endres etter helgens hendelser.

– Vil dette kunne føre til en forverring av de kristnes situasjon i området?

– Det er grunn til å regne med det.

Åpne Dører regner situasjonen primært for å være en nasjonal konflikt, men med religiøse overtoner.

Frykter folkemord

– Dette er virkelig en alvorlig situasjon, og utviklingen de siste ukene er svært dramatisk, skriver Dag-Inge Ulstein (KrF) i en sms til Dagen. Han er medlem i Stortingets Utenriks- og forsvarskomité.

Han er bekymret for at det nå nesten utelukkende er den kristne minoriteten i området som drives på flukt.

POLITIKER: Dag-Inge Ulstein er nestleder i KrF og medlem av Stortingets Utenriks- og forsvarskomité.

– I Aserbajdsjan er flertallet muslimer. Flere rapporter peker på at armenske kristne har vært ofre for overgrep og forfølgelse – og at deres kulturarvsteder har blitt ødelagt, skriver Ulstein, som var utviklingminister fra 2019 til 2021.

Han viser til at Sam Brownback, tidligere utenriksminister i USA, er en av flere som har betegnet Aserbajdsjans handlinger som «religiøs rensing» av kristne.

– Frykten mange deler nå, er et nytt folkemord.

Blokade

I forkant av forrige ukes blodige konflikt, gjennomførte Aserbajdsjan en flere ukers lang blokade av den eneste veien inn til landet. Med det sørget de for å stoppe all innførsel av essensielle varer som mat og medisiner.

«Den nåværende aserbajdsjanske aggresjonen mot det armenske folket i Nagorno-Karabakh samsvarer med et langt mønster av etnisk og kulturell rensing av Armenia og andre kristne samfunn i regionen», skrev flere humanitære organisasjoner i en felles uttalelse forrige måned som en respons på blokaden.

Powered by Labrador CMS