FØRSTE: Kong Charles under opptakene til juletalen, som ble gjort i St George´s Chapel på Windsor Castle 13. desember.

Kong Charles om sitt besøk i Betlehem: – Kan ikke få sagt hvor mye det betydde for meg

Trakk fram besøket i Fødselskirken i sin første juletale som monark.

Publisert Sist oppdatert

I sin første juletale som britenes konge fortalte Charles at han for noen år siden fikk oppfylt «et livslangt ønske om å besøke Betlehem og Fødselskirken».

– Der gikk jeg ned i krybbens kapell og sto i taus ærbødighet ved Sølvstjernen som er lagt inn i gulvet og markerer stedet for Jesu fødsel. Jeg kan ikke få sagt hvor mye det betydde for meg å stå på det stedet der, som Bibelen forteller oss, «Lyset som er kommet til verden», ble født, sa kongen.

BETLEHEM: Den daværende prinsen av Wales besøkte Fødselskirken i Betlehem 24. januar 2020. Her deltok han også på en økumenisk gudstjeneste.

Morens tro på Gud

I september tok han avskjed med sin mor, som gjennom hele sin tid som dronning ikke bare var det formelle overhodet for Church of England. Ved en rekke anledninger framstod hun med en personlig kristen bekjennelse.

– I den kjære julesangen «O Little Town of Bethlehem» synger vi om hvordan det evige lyset skinner «i dine mørke gater». Min mors tro på kraften til det lyset var en vesentlig del av hennes tro på Gud, men også hennes tro på mennesker – og det er en som jeg deler av hele mitt hjerte, sa kong Charles og la til:

– Det er en tro på hver persons ekstraordinære evne til å berøre, med godhet og medfølelse, andres liv og til å skinne som lys i verden rundt dem. Dette er essensen i samfunnet vårt og selve grunnlaget for samfunnet vårt.

JULEDAG: Også en konge må kneppe frakken, her på vei ut fra juledagsgudstjenesten i St. Magdalene Church på Sandringham i Norfolk, hvor kongefamilien feirer jul.

I talen kom han inn på vanskelighetene og uroen mange kjenner på etter et år med ufred og dyrtid. Han takket spesielt alle de frivillige som har stilt opp for folk som sliter:

– Våre kirker, synagoger, moskeer, templer og gurdwaraer (sikhenes templer, red.mrk.) har igjen forent seg i å gi mat de sultne, gi kjærlighet og støtte gjennom året. En slik inderlig solidaritet er det mest inspirerende uttrykket for å elske vår neste som oss selv, mente kongen.

Mer høykirkelig enn sin mor?

Som overhode for Church of England har monarken tittelen «Defender of the faith». Mens morens kristne tro hadde sin forankring i en mer lavkirkelig tradisjon – hun var blant annet under betydelig innflytelse av evangelisten Billy Graham – mener eksperter at kong Charles har en annen kirkelig tilnærming.

– Charles deler sin mors tro og hengivenhet, selv om den har en litt annen sammensetning. Den er kanskje mer naturlig høykirkelig og med en særlig affinitet og interesse for østlig ortodoks kristendom, sa professor emeritus Ian Bradley til The Guardian ved tronskiftet i høst.

– Uansett hvilken tro du har

Kongen har også vist interesse for ikke-kristne religioner, særlig islam og jødedom.

I sin juletale sa han dette:

– Mens julen selvfølgelig er en kristen feiring, feires lysets kraft som overvinner mørket på tvers av troens grenser. Så uansett hvilken tro du har, eller om du ikke har noen, er det i dette livgivende lyset, og med den sanne ydmykhet som ligger i vår tjeneste for andre, at jeg tror vi kan finne håp for fremtiden. La oss derfor feire det sammen, og alltid verne om det.

Powered by Labrador CMS