Kong Harald og kronprins Haakon på hytta. Foto: Dronning Sonja, Kagge forlag, NTB

Kong Harald refererte til egen tro: – Sjelden jeg sier noe om mine bønner

I den nye boka «Kongen forteller» sier Hans Majestet at koronakrisen førte til at han opplevde det riktig å være åpen om sin tro.

Publisert Sist oppdatert

Det nest siste kapittelet i boka «Kongen forteller», ført i pennen av Harald Stanghelle, er viet kong Haralds opplevelse av koronakrisen.

– Vi var altså ikke mentalt forberedt. Det tok en stund før alvoret sank inn, sier kong Harald.

Da han holdt sin tale til folket søndag 15. mars, var kong Harald den første av Europas gjenværende monarker som adresserte krisesituasjonen verden sto i.

– Det var for å bidra til å holde nasjonen sammen. For å understreke hvor alvorlig situasjonen var.

«Mine tanker og bønner»

I talen gjorde han noe han sjelden gjør – han nevnte sin kristentro.

– Ja, det er sjelden jeg sier noe om mine bønner. Men i den situasjonen vi sto overfor midt i mars, fant jeg det riktig. Vi måtte være forberedt på at det ville bli mange dødsfall. Mange flere enn det heldigvis ble her hjemme i Norge, slik det nå ser ut. Men i mars visste vi ikke hvor mange som ville dø. Derfor var det også for å understreke alvoret at jeg sa at ‘mine tanker og bønner er hos dere alle nå’, sier kongen.

Kongen sier han er imponert over folket sitt.

– Veldig imponert. Norge og nordmenn har tatt det bra. Jeg må si det. For det er ikke småtterier dette som vi har vært utsatt for. Vi har vel lært at i slike kriser er det lurt å stå sammen.

Savnet klemmer

Han påpeker at kongefamilien er som andre familier:

– Vi merket savnet etter å klemme dem vi er glade i. Vi fikk jo heller ikke lov til det. Selv har jeg vært så isolert at jeg ikke har vært redd for å bli smittet, sier kongen, men legger til at han er fullt klar over at han absolutt er i risikogruppen.

Kongen sier også han er imponert over folket sitt.

– Veldig imponert. Norge og nordmenn har tatt det bra. Jeg må si det. For det er ikke småtterier dette som vi har vært utsatt for. Vi har vel lært at i slike kriser er det lurt å stå sammen.

Kong Haakon la grunnlaget

I boksen nevner kongen også hvordan hans egen oppvekst ble preget av familiens kristne tro.

«Jeg husker hvordan min bestefar, kong Haakon, var opptatt av at kristne holdninger og verdier måtte prege de unge. I samtaler kom han mange ganger tilbake til de ti bud som selve fundamentet og bunnstokken i samfunnsbygget. Selv ble jeg oppdratt i den kristne tradisjonen på det jeg tror er den vanlige måten, med aftenbønn og sanger.»

Han nevner at moren, kronprinsesse Märtha, var den som hadde dette ansvaret først i livet, men at også kong Olav skulle få betydning på dette området senere.

Støtter homofile ekteskap

I boken gir Hans Majestet også til kjenne at han er tilhenger av lovendringen knyttet til homofiles adgang til ekteskapet.

«Det er en revolusjon, og jeg synes det er helt riktig. Det er ingen som har lov til å bestemme over individet på det private området. Den enkelte må få gjøre som han eller hun selv vil. Konvensjonene må vike fordi det angår privatlivet til det enkelte individ. Kirken har jo ikke vært helt enig i utviklingen. Den har vært tilbakeholden, men det begynner å komme seg. Også kirken må forandre seg med det samfunnet den virker i», mener kong Harald.

Åpen om selvmordet

Kongen snakker også om Ari Behns selvmord i boken. Talen Maud Angelica holdt i bisettelsen, rørte mange.

– At hun greier det, tenkte kong Harald da han hørte datterdatterens tale.

– Det var sterkt å høre den. Jeg hadde ikke hørt den på forhånd, men visste hun skulle gjøre det. Hun hadde holdt talen for en liten krets ved båren da den sto på Ullevål sykehus. Der var ikke jeg. Det var en sterk tale. Jeg var stolt over henne. «At hun greier det», tenkte jeg. Det hadde ikke jeg greid, sier kong Harald.

Han mistet selv sin mor da han var 17, mens Maud Angelica var 16 da faren døde.

– Det er derfor jeg sier at jeg ikke kunne greid å holde den talen, sier han.

Maud Angelica holdt en gripende tale i sin fars begravelse. Foto: Lise Åserud, NTB

Et sjokk

Prinsesse Märtha Louises eksmann tok sitt eget liv hjemme i Lommedalen 1. juledag i fjor. Han skulle besøkt familien på Kongsseteren samme dag.

– Vi var sammen da det skjedde. Det var et sjokk. Vi ble så overrasket, selv om vi visste at han hadde problemer. Det er smertefullt, og det tar lang tid å komme over. Det at vi var samlet da vi fikk vite om dødsfallet, gjorde at vi som besteforeldre fikk anledning til å komme nærmere barnebarna. Vi har kommet mye nærmere hverandre, sier kongen i boken.

Familien var tidlig åpen om at Behn hadde tatt livet sitt, og selvmordet preget også kongens nyttårstale.

I sin tale i bisettelsen oppfordret Maud Angelica folk som sliter psykisk, til å be om hjelp og ikke skamme seg.

Powered by Labrador CMS