Kongen overrasket med å ikke si noe om konverteringsterapi
Forventninger om lansering av britisk forslag om forbud ble ikke innfridd i kongens tale til parlamentet.
For første gang etter at han ble innsatt som konge, åpnet kong Charles torsdag det britiske parlamentet.
Han reiste gjennom Londons gater i den staselige Diamond Jubilee State Coach. Det inngår i en seremoni som strekker seg flere hundre år tilbake i tid.
Talen ble innledet med at han hyllet sin mor, dronning Elizabeth. Hun døde 8. september i fjor etter 70 år på tronen.
Over 70 år etter bestefar
I talen presenterer monarken regjeringens prioriteringer framover. Blant disse er investeringer i transportsystemet, lover som skal beskytte barn mot røyking og strengere straffer for serieovergripere, melder BBC.
Den siste gangen en konge holdt denne talen, var da bestefaren George 6. gjorde det i 1950. Men Charles trådte inn for sin mor da hun var syk i mai 2022.
Fem år med diskusjon
I forkant var det kommet signaler om at den britiske regjeringen ville innføre forbud mot såkalt konverteringsterapi for seksuell legning og kjønnsidentitet. Det meldte Premier Christian News i slutten av oktober.
Den konservative regjeringen har hatt disse planene på bordet helt siden 2018. De har vært både trukket og lansert på nytt i denne perioden.
Mange kristne ledere har protestert mot et forbud. De frykter at det vil begrense foreldres rett til å undervise barna sine om tradisjonell lære om seksualitet. Det har også vært advart om at et forbud vil kriminalisere kristne ledere og menigheter som formidler tradisjonell, ortodoks lære på dette punktet.
Bekymret for trosfrihet
Graham Nicholls, som leder nettverket Affinity med 1.200 menigheter og kristne organisasjoner, har skrevet et brev til statsminister Rishi Sunak om saken. Han mener et forbud ville være en «urimelig innskrenkning av tankefriheten og trosfriheten vår».
I trontalen ble et slikt forbud imidlertid ikke nevnt, melder BBC.
Det ble den i den tilsvarende talen i mai.
Kontroversielt forslag
Det britiske helsevesenet (NHS) og Royal College of Psychiatrists er ifølge den britiske kringkasteren enige om at slik terapi ikke virker og kan forårsake skader.
Noen parlamentarikere og organisasjoner har uttrykt bekymring for at et forbud kan kriminalisere lærere, foreldre og terapeuter.
«Gitt kontroversene er fraværet et sjokk for mange forkjempere, men ikke nødvendigvis en overraskelse», oppsummerer BBC.
Samtidig meldte Vårt Land at den rødgrønne regjeringen i Norge har sikret flertall i Stortinget. Et forbud er ventet vedtatt i Stortinget i desember.