Mandag er det 100 år siden oppdageren og vitenskapsmannen Thor Heyerdahl ble født. Nå avslører kongeparet overfor NTB at de har markert jubileumsåret ved å besøke Påskeøya i Stillehavet. Foto: Det kongelige hoff / NTB scanpix

Kongeparet på hemmelig reise til Påskeøya

Uten offentlighetens kjennskap reiste kong Harald og dronning Sonja på påskeferie i år i vennen Thor Heyerdahls fotspor. – En utrolig opplevelse, sier kongen.

Publisert Sist oppdatert

Mandag er det 100 år siden oppdageren og vitenskapsmannen Thor Heyerdahl ble født. Nå avslører kongeparet overfor NTB at de har markert jubileumsåret privat, ved å besøke Påskeøya i Stillehavet i påsken.

– Det var en praktfull øy. Da Thor Heyerdahl var der, var den brun og det fantes omtrent ikke et grønt gresstrå eller et tre. Nå er det en helt annen øy. Det var et grønt og nydelig sted med mange trær, sier kong Harald.

Alene i solnedgangen

Påskeøya er mest kjent for de karakteristiske steinstatuene, som kalles moaier. Det finnes rundt 900 av dem rundt hele øya, hovedsakelig langs kysten. Det gjorde tydelig inntrykk på kong Harald å beskue disse på kloss hold:

– Statuene var et helt fantastisk skue. Vi så dem første gang i solnedgangen og var helt alene.

Reisen var ikke kjent for offentligheten, og på denne måten har kongen også tidligere fått oppfylt noen av sine reisedrømmer. I 2013 bodde han fire dager blant yanomami-indianerne i Brasils regnskog, helt uten at folk i Norge visste om det.

Reiseopplevelsene på egen hånd begeistrer, og denne gangen er kongen imponert over de opptil 20 meter høye modiene:

– Det er fascinerende å tenke på hvordan de har beveget disse statuene. Det er et spørsmål om de ikke tok seg vann over hodet. Den største statuen som da ikke var ferdig og de ikke hadde begynt å flytte på, veide titalls tonn. Det ser ut som om de sluttet over natten med å produsere, sier kongen.

Kongevenn

Thor Heyerdahl døde i 2002, 87 år gammel. Han var en venn av kongeparet. Da han på 1950-tallet ledet den første seriøse arkeologiske ekspedisjonen til Påskeøya, var daværende kronprins Olav ekspedisjonens høye beskytter. Kong Harald forteller at Heyerdahl snakket mye om reisene:

– Han var en fantastisk historieforteller. Det å sette seg ned ved et bord med Heyerdahl var som et eventyr.

Kongen beskriver Heyerdahl som energisk og overbevisende når han snakket.

– Han hadde ikke alltid rett, men han fikk folk til å tenke etter. Han angrep problemet fra en helt annen vinkel enn det alle andre gjorde, blant annet ved å lese kildemateriell bokstavelig, sier kongen.

Mandag vil kongeparet være til stede på en middag på Kon-Tiki-museet i Oslo for å markere 100-årsdagen.

Powered by Labrador CMS