LEDER: Gard Realf Sandaker-Nielsen i Åpen folkekirke.

Konkurrenten ønsker nytt parti velkommen i kirkevalget

– Dette viser at demokratiseringen i Den norske kirke kan fortsette, sier lederen for Åpen folkekirke.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag ble det kjent at nettverket Frimodig kirke vil stille lister til kirkevalget i 2023. Dermed blir de et kirkepolitisk parti, noe de tidligere har sagt at de ikke vil være.

Om to år kan det altså bli en kirkelig valgkamp Norge aldri har opplevd maken til.

– Dette er nye takter fra Frimodig kirke. Det er fint at de ønsker å gi kirkemedlemmene et alternativ, sier Gard Realf Sandaker-Nielsen.

Han er leder i Åpen folkekirke, som på mange måter er arkitekten bak valgordningen som nå presser fram flere lister og partier.

Tvinges til å stille lister

Åpen folkekirke har lenge ivret for listevalg i Den norske kirke, og Kirkemøtet skal snart ta stilling til et forslag som tar denne ordningen et skritt videre. Kirkerådet går nemlig inn for at de tradisjonelle nominasjonskomiteene i bispedømmene avvikles.

Frimodig kirke opplever at denne utviklingen tvinger dem til å stille valglister, noe de prinsipielt er sterkt imot.

«Fordufter som konsept»

Lederen i Åpen folkekirke er derimot glad for over at det kommer flere tydelige alternativer i kirkevalgene. Han mener dette gjør kirken mer demokratisk og håper nominasjonskomiteens lister «fordufter som konsept».

– Det er en ordning der folk knapt vet hva de stemmer på. At Frimodig kirke har bestemt seg for å stille lister, viser at demokratiseringen i kirken kan fortsette, mener Sandaker-Nielsen.

Han håper at de også vil være med på å styrke og tydeliggjøre rollen som folkevalgt og bedre rammevilkårene for kirkedemokratiet.

Frimodig kirke og Åpen folkekirke har vært motpoler i Den norske kirkes store stridssak, likekjønnet vigsel. Onsdag sa lederen i Frimodig kirke, Sverre Elgvin Lied, at nettverket ikke stiller lister for å ta omkamp på denne saken, men at de heller vil kjempe for at de med et tradisjonelt syn på ekteskapet skal ha livsrom i Den norske kirke.

– Jeg håper ikke at det blir noen omkamp om det Åpen folkekirke har fått gjennomslag for. Men vi er selvsagt innforstått med at Frimodig kirke vil reversere utviklingen dersom de skulle komme i flertall i Kirkemøtet. Så håper vi selvsagt at kirkemedlemmene også i 2023 vil gi oss fornyet tillit og mandat slik at utviklingen kan fortsette, sier Gard Realf Sandakar-Nielsen.

UTVALG: Frimodig kirke har satt ned et utvalg som skal forberede kirkevalget. Det består av Svein Arne Lindø, Therese Egebakken og Liv Heidrun Heskestad. Til høyre: styreleder Sverre Elgvin Lied.

Tror ikke de tar velgere fra Åpen folkekirke

Ved forrige kirkevalg var det tre alternativer: Nominasjonskomiteens lister, Åpen folkekirkes lister og Bønnelista.

Bønnelista fikk ni mandater, Åpen folkekirke 39.

– Hva tenker du om Frimodig kirke som parti sammenlignet med Bønnelista?

– Jeg har vanskelig for å tro at Frimodig kirke tar så mange stemmer fra Åpen folkekirke. Hittil har de jo hatt som strategi og peke på enkeltkandidater på Nominasjonskomiteens lister, og heldigvis får vi nå en situasjon der velgerne får tydelige alternativer. For demokratiets skyld er den en stor fordel at kandidatene organiserer seg, sier lederen i Åpen folkekirke.

Powered by Labrador CMS