Konsert eller lovsang på sommerstevner?
Stadig flere kristne sommerleirer arrangerer konserter som avslutning på en møtedag. Hos KRIK, derimot, er det ingen deltagere som etterlyser rene konserter.
KRIKs hovedleir ARENA samler 16 til 22-åringer til sommer og sol ved Kristiansand i begynnelsen av august. Som de fleste leirene til KRIK er dette en populær begivenhet.
STEVNEGUIDEN: Alt som skjer i kristen-Norge
Hver kveld avsluttes med kveldsmøte. Deltagerne har helt siden de meldte seg på kunnet se på nettsidene til leiren hvilke lovsanger som ofte blir sunget på disse møtene. Likevel er ikke møtene rene lovsangskvelder, sier Eirik Flesjå Olsen, som sitter i komiteen for ARENA.
– Men normal prosedyre er at kveldsmøtene ender i en avsluttende lovsangsbolk på to-tre sanger. På ett av kveldsmøtene er det ofte lagt inn litt lengre tid til lovsang mot slutten, slik at dette blir en slags lovsangskveld for de som ønsker det, sier han.
Og det er en tanke bak.
– Vi tenker at lovsang er en veldig fin måte der de som ønsker å ta del i en felles tilbedelse til Gud kan gjøre det. Dette blir ikke helt det samme når man arrangerer konserter. I tillegg ønsker vi at ARENA skal være en leir, og ikke en festival. Vi ønsker at det skal være felles møtepunkter for deltakerne både før og etter møtene, og har derfor ikke funnet rom til konserter i våre kjøreplaner.
Forsøk
KRIK har ikke noe standpunkt om at de ikke skal ha konserter, men erfaringen deres tilsier at det ikke funker for dem.
– Det har vært både mindre og større konserter på ARENA tidligere, men vi opplever at det er lite oppslutning rundt dette blant deltagerne, og det er nok mye av grunnen til at komiteene har valgt det bort de senere årene.
– Er det noen som etterlyser konserter?
– Vi mottar nesten aldri etterlysninger fra deltakerne om at de ønsker konserter.
Ettermøter
Norsk Luthersk Misjonssamband sin store ungdomsleir heter Ung Landsmøte, populært kalt UL. De har hentet inn artister som Samuel Ljungblahd fra Sverige og Steph MacLeod og Nathan Jess fra Storbritannia. Leder i NLM Ung, Hans Kristian Skaar forklarer at konsertene ikke er til erstatning for lovsnag og møter.
– Konsertene kommer ikke i stedet for møtene. De er nærmest for ettermøter å regne. Møtene er høydepunktet på UL. Men vi vil at sang og musikk skal ha plass.
LES: – En brobygger i det kristne fellesskapet
Det løser de ved å booke profilerte kristne artister som har et godt og tydelig budskap.
– Ungdom hører på musikk og vi vil vise frem gode kristne alternativer på det kristne musikkmarkedet. Musikk kan også være forkynnende, sier Skaar.
Når UL leter etter artister er budskapet og profilen viktig.
Konkurranse
Tidligere var det mye kor, da gjerne lokale NLM-kor, som sang på UL. Skaar forteller at det er forholdsvis nytt at de henter inn internasjonale artister.
– Vi har funnet ut at det er bærekraftig. I år var det likevel vanskeligere å få booket artister enn det var i fjor. Vi spurte nær hundre artister før vi fikk napp.
– Hvorfor var det vanskelig?
– UL arrangeres midt på sommeren, samtidig med at det skjer mye i USA. Dermed er konkurransen hardere, sier han.
Lovsang
Uansett, både UL og ARENA ønsker at deltagerne skal bli med i lovsangen.
– Vi tror at det kan skape gode erfaringer med det å søke Gud - både selv, men også sammen med andre, sier Flesjå Olsen.
– «Fellesskap» er tema for årets leir, og nettopp lovsang er en fin arena for å skape et godt fellesskap. Det er mange av deltakerne som har sitt første møte med lovsang på ARENA og lovsangsteamet bruker derfor gjerne litt tid det første møtet på leir til å forklare hva lovsang er, og samtidig gir deltakerne stor frihet i hvordan de ønsker å lovsynge.