Konservativ prest får støtte etter jobb-nekt
Prester i nord er dypt frustrert etter at konservative Mikael Bruun ikke fikk prestejobb.
Onsdag skrev Dagen om presten Mikael Bruun, som var enstemmig innstilt av menighetsrådet i Nordreisa i Troms til en stilling som sokneprest i menigheten.
Bispedømmerådet trosset imidlertid menighetsrådet og valgte å la stillingen stå tom, i stedet for å ansette Bruun. Dette får prester i bispedømmet Nord-Hålogaland til å reagere.
– Vi er triste og sjokkerte, sier Jan Erik Westen, sokneprest i Kvænangen, nabosoknet til Nordreisa.
– Sterke reaksjoner
Westen forteller at det har vært sterke reaksjoner fra kirkelige ansatte i området. Nordreisa har nemlig vært uten fast prest i to år og stillingen har vært utlyst seks ganger.
Nå har han, sammen med seks andre prester i bispedømmet, sendt brev til bispedømmerådet. Her kommer de med ramsalt kritikk.
«Det føles som et slag i ansiktet for oss som har brettet opp ermene og gjort en ekstra innsats for bispedømmet», skriver de og fortsetter:
«Tilbake står en stab som er både frustrert og oppgitt, et menighetsråd som ønsket seg en sogneprest, og et prestekollegium som ikke forstår hvorfor en kvalifisert søker blir avvist».
Prestene skriver videre at det er «mange kirkelige ansatte som er svært slitne» fordi de har de jobbet ekstra i en tid med lav bemanning.
De mener nå at «prestene i Nord-Troms prosti må fortsette å løpe mellom tjenestene, at staben i Nordreisa må fortsatt leve i usikkerhet, og at bispedømmets omdømme blir svekket».
– Et mysterium
Onsdag fortalte Bruun at begrunnelsen han fikk for jobbavslaget var at «han ikke oppfylte kvalifikasjonene i utlysningsteksten».
– Ser du noen grunn for at Bruun ikke skulle tilfredsstille utlysningsteksten?
– Nei, det er et stort mysterium for oss. Jeg synes det høres helt utrolig ut. Bruun er både ordinert og har papirene i orden, sier Westen.
– Intern sak
Leder i bispedømmerådet i Nord-Hålogaland, Kai Krogh, kan ikke kommentere årsaken til at Bruun ikke ble tilsatt.
– Dette er en intern sak, sier han.
– Handlet det om teologi?
– Jeg kan ikke si om det handlet om teologi eller ikke. Men det jeg kan si er at dette bispedømmerådet, helt siden vi startet i januar 2016, har respektert at det finnes ulike teologiske ståsted i kirkemøtet. Dette har vi også vist i praksis ved tidligere ansettelser, sier Krogh.
– Hva tenker du om brevet som er sendt fra prestene i området til bispedømmerådet?
– Jeg vil ikke kommentere innholdet i brevet, men prestene skal selvsagt få lov å ytre seg.
Krevende økonomi
Han løfter imidlertid frem at bispedømmet har hatt en krevende, økonomisk situasjon det siste året. Dette har ført til innsparinger og at stillinger har stått ledige.
– Jeg har stor forståelse for at det har vært krevende. Likevel kan ikke den økonomiske situasjonen gjøre slik at vi endrer våre tilsettingsprosedyrer. Vi vil gjøre solide vurderinger også i fremtiden.
– Forstår du at de ser på dette som «et slag i ansiktet»?
– Jeg kan ikke kommentere det uttrykket. Hvis de opplever det slik, så gjør de det.
Innkaller til hastemøte
– De mener også at bispedømmets omdømme blir svekket. Hva mener du om det?
– Det ville være beklagelig. Jeg har respekt for det de sier, men jeg mener vi må bedømmes på helheten av det vi får til og ikke på enkeltsaker. Vi gjør så godt vi kan og forsøker å løse situasjonen, sier Krogh.
Han har nå innkalt menighetsrådet, bispedømmerådet og administrasjonen i bispedømmet til et møte.
– Jeg har bedt om hastemøte med alle parter slik at vi kan analysere situasjonen og komme videre.
Forstår prestene
– Det henger nok også sammen med at vi i en lengre periode har måtte holde stillinger ledige på grunn av en krevende økonomisk situasjon. Mange er slitne, sier han.
Øygard var i studiepermisjon da avgjørelsen i bispedømmerådet ble fattet. Han var dermed ikke til stede.
– Det er vanskelig for meg å uttale meg om hvor vidt bispedømmerådet har gjort klokt valg, for jeg kjenner ikke begrunnelsen. Jeg synes det er leit at det er blitt slik og skjønner at prestene er frustrerte.
Nå må biskopen skaffe en vikar, mens bispedømmerådet på nytt skal lyse ut stillingen.
– Vil du anbefale Bruun å opprettholde sin søknad?
– Det vil jeg i så fall snakke med Bruun om, sier Øygard.