Konservativ prest fikk ikke jobb

Seks ganger har prestejobben i Nordreisa vært utlyst. Nå lar bispedømmerådet menigheten stå uten prest i stedet for å ansette Mikael Bruun (28).

Publisert Sist oppdatert

– Jeg ble veldig skuffet, sier Mikael Bruun etter at han i forrige uke fikk avslag på stillingen som sokneprest i Nordreisa i Nord-Hålogaland bispedømme.

Bruun er i dag vikarierende sokneprest i Luster og trives godt, men ønsker seg fast jobb. Etter oppfordring fra kantoren i Nordreisa søkte han i vår på jobben som sokneprest.

Menigheten har vært uten fast prest i to år, og stillingen har vært utlyst seks ganger.

Bruun ble innkalt til intervju. Det var to søkere, og Bruun var enstemmig innstilt til jobben av menighetsrådet.

– Etter alle solemerker burde det bety at jeg skulle få jobben. I hvert fall på et sted hvor de sliter med på få folk, sier Bruun.

Fikk nei

Slik gikk det imidlertid ikke. I forrige uke vedtok nemlig bispedømmerådet ikke å ansette noen av kandidatene.

– De ringte og servere en begrunnelse om at jeg ikke oppfylte kvalifikasjonene i utlysningsteksten.

– Spesifiserte de hvilke?

– Nei, det gjorde de ikke, sier Bruun

Ingen kommentar

Lederen av bispedømmerådet i Nord-Hålogaland, Kai Krogh, sier til avisen Nordlys at han ikke vil kommentere bakgrunnen for vedtaket i bispedømmerådet.

– Dette er forhold jeg ikke kan kommentere. På generell basis vil jeg peke på kjernen i vår kirke, nattverdsfellesskapet, at det kan deles med alle, sier Kai Krogh til Nordlys.

Spurte om nattverd

Under jobbintervjuet var blant annet teologi tema.

– Det som kanskje ble mest tematisert var samarbeid og nattverdsfellesskap. For en del av oss konservative prester er det vanskelig med nattverdfellesskap med liberale eller kvinnelige prester, sier Bruun.

– Gjelder dette også deg?

– Ja, jeg måtte vedgå det.

– Vil dette være noe hinder for at du kan gjøre en god jobb?

– Nei. Det kan jeg ikke skjønne. Jeg opplever at jeg bærer min konservatisme på en god måte og havner ikke i konflikter. Jeg har i løpet av tjenesten min som prest arbeidet med prester jeg ikke kan ha nattverdfellesskap med, men jeg opplever i alle tilfeller at vi samarbeider godt.

Ekteskap

Bruun ønsker heller ikke å vie likekjønnede par.

– Er du som konservativ prest redd for ikke å få fast jobb andre steder heller?

– Ja, jeg begynner å lure når jeg søker på denne jobben i Nord-Hålogaland og likevel ikke får den. Dette er en stilling som har vært lyst ut seks ganger, jeg ble oppfordret til å søke, og menigheten vært uten fast prest i to år. Det signalet bispedømmerådet sender da, er at jeg er uegnet som prest og det gjør vondt, sier Bruun.

– Ubegripelig

Kirkeverge Gerd Kristiansen stiller seg uforstående til avgjørelsen i bispedømmerådet.

– Det har vært utfordrende å få kvalifiserte kandidater til prestejobben i Nordreisa. Nå hadde vi omsider fått to søkere som et enstemmig menighetsråd hadde godkjent. Da er det ganske ubegripelig at bispedømmerådet velger å la stillingen stå ubesatt, sier Kristiansen til Nordlys.

Åpen folkekirke

Biskop Olav Øygard var i studiepermisjon da avgjørelsen i bispedømmerådet ble tatt. Han sier i en melding til Dagen at han derfor ikke vil uttale seg om saken.

Ved forrige kirkevalg fikk Åpen folkekirke inn fire av syv representanter i bispedømmerådet i Nord-Hålogaland. I tillegg møter fire faste representanter: biskopen, en prest valgt av prestekollegiet, en ansatt-representant samt en samisk representant.

Preses om nattverd

I et brev fra bispemøtets preses, Helga Byfuglien, til Carissimi-prestene i 2012 blir nattverdsfellesskap omtalt. Byfuglien skriver følgende:

«Til kirkens enhet hører som tilstrekkelig, men også nødvendig betingelse, å stå sammen om evangeliets forkynnelse og sakramentenes forvaltning (...). Fellesskap om nattverd er derfor en svært viktig dimensjon ved fellesskapet i kirken og fellesskapet mellom biskop og prest. Ingen kan imidlertid tvinges til nattverd, heller ikke en prest. Bispemøtet har aldri gitt uttrykk for at prester kan tvinges til nattversbordet».

Powered by Labrador CMS