Konservativ prest reagerer kraftig på biskopenes uttalelse
Bispemøtet slår i en uttalelse fast at det ikke eksisterer noen reservasjonsrett i Den norske kike. – En ren maktdemonstrasjon fra biskopene, sier sokneprest.
Fredag kom uttalelsen «Ordinasjon og kollegafellesskap» fra Bispemøtet i Den norske kirke. Her står det blant annet:
«Den som blir ordinert eller tilsatt i prestetjeneste forplikter seg på Den norske kirkes lære og ordninger. En prest kan ikke påberope seg en rettighet til å avstå fra samarbeid med andre prestekolleger».
I uttalelsen presiseres det at det ikke finnes noen reservasjonsrett mot å jobbe med kvinnelige prestekolleger.
– Signal om at man er uønsket
En av dem som reagerer på uttalelsen er sokneprest i Sandvikskirken i Bergen, Sverre Langeland. Han mener den sender et tydelig signal om at ikke alle er velkomne i folkekirken.
– Biskopene her kommer med en tydelig advarsel om at alle med prestekall som vil ha Bibelen og bekjennelsen som øverste autoritet, bør holde seg unna Den norske kirke, sier han til Dagen.
Han mener også uttalelsen rammer den jevne kirkegjenger.
– Når biskopene vil renske ut prester av kirken som ikke godtar den nye læren om kvinnelige prester er det et signal til lekfolk som står for det samme at de er uønsket i Den norske kirke.
Les hele uttalelsen her:
– Maktdemonstrasjon
Langeland mener det aldri har vært lettere å være kvinnelig prest enn det er i dag og at det er de konservative prestene som nå møter utfordringer i Den norske kirke.
– Når vi som er tilhengere av kirkens apostoliske lære om presteembetet er erklært uønsket i kirken, er det vanskelig å tolke det som annet enn ren maktdemonstrasjon fra biskopene.
Sverre Langeland er gjest i ukens episode av Tore & Tarjei, der de diskuterer nettopp kvinnelige prester. Lytt til episoden her:
– Ikke uønsket
– Dette er en presisering som sier at kirkens lære også skal gjelde i praksis, sier preses i Den norske kirke, Olav Fykse Tveit, til Dagen.
Han påpeker at Den norske kirke i en årrekke har vært for kvinnelige prester.
– Vår forståelse av Skriften er at både kvinner og menn er kalt til å være prester. Alle er velkomne til å søke prestetjenesten, men det må avklares hvordan samarbeid mellom kollegaer skal foregå.
Han er sterkt uenig med Langeland i at konservative prester ikke lenger er ønsket i folkekirken.
– De er ikke erklært uønsket, og dette er ikke en aksjon mot noen, sier Fykse Tveit.
Tøffere enn antatt
Preses mener kvinnelige prester kan ha hatt det tøffere enn kirken har vært oppmerksom på.
– Mange kvinner har måttet akseptere at menn reserverer seg mot å samarbeide med dem i gudstjenestesammenheng. Det har vært mer krevende enn det som har blitt uttalt. Vi ønsker å understreke at deres tjeneste er gyldig og velkommen.