PÅ DAGSORDEN: – Nå ser det ut til at det ikke finnes andre grenser enn de som også FRI har: at all seksualitet som ikke krenker andre og som skjer med samtykke, er etisk forsvarlig, sier Egil Morland.

– Konservative blir plassert i «bøttekott»

En arbeidsgruppe for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LHBT) vil ha et fast utvalg sentralt plassert i Den norske kirke. Saken behandles på kirkerådsmøtet, som starter i Tønsberg onsdag.

Publisert Sist oppdatert

I et 34 sider langt dokument som ligger som vedlegg til saken, foreslår arbeidsgruppen å knytte LHBT-arbeidet til Kirkerådet.

Arbeidsgruppen foreslår videre:

At LHBT blir inkludert tydeligere i strategiplanen for likestilling mellom kjønn i Den norske kirke (2015-2023).

At det gjennomføres en profesjonell arbeidslivsundersøkelse fordi kirkelig ansatte med LHBT-identitet melder om vanskeligheter i arbeidslivet.

At kompetansen i kirken knyttet til LHBT heves. De anbefaler å hente inspirasjon, kunnskap og materiale fra «Rosa kompetanse» (FRI).

At kirken øker sin kompetanse på diskrimineringslovgivning ved tilsetting av LHBT-personer. I dag er det praksis at biskoper kan avstå fra å ordinere eller gi tjenestebrev til prester, og la være å vigsle kateketer diakoner eller kantorer med LHBT-identitet. Slik praksis er nå ligger det på den enkelte ordinand å oppsøke biskop som er villig til å ordinere.

Arbeidsgruppen mener dette ansvaret kan flyttes over på bispekollegiet slik at preses blir ansvarlig for å finne en biskop som vil ordinære personer med LHBT-identitet. De mener videre at praksisen som enkelte biskoper har med ikke å sende ut tjenestebrev til ansatte med LHBT-identitet bør gjennomgås på nytt etter innføringen av liturgi for likekjønnet vigsel.

Disiplinerer

Egil Morland, mangeårig medlem og varamedlem av Kirkemøtet i Den norske kirke, er kritisk.

– Her brukes Kirkemøtets vedtak i liturgisaken til å disiplinere den siste rest av biskoper og kirkefolk som er kritiske, enten til Kirkemøtets vedtak, eller som støttet vedtaket men mener at det ga et godt rom for folk med kirkens tradisjonelle syn. For eksempel vil forslaget om at preses skal sikre ordinasjon av alle ytterligere underminere den enkelte biskops pastorale ansvar. Slik sett er summen av denne innstillingen at kirken ikke lenger tegner bildet av en kirke med to rom, men at det ene rommet blir større, mens det andre plasseres i bøttekottet, sier Morland. Han er prest og ansatt ved NLA høgskole.

Morland legger merke til at hensynet til kirkens enhet nå tolkes dithen at alle biskopene bør praktisere vide rammer for hva de aksepterer.

– Det sier tydelig at vi snakker om en organisatorisk og administrativ enhet, og ikke en enhet som baserer seg på troens innhold og kjerne, sier han.

Morland henviser til rosa kompetanse:

– Dette er jo i tråd med Kirkerådslederens programtale. Men hva er slik kompetanse? Hvordan kan kirken si at alle mennesker skal leve monogamt når man uten videre inkluderer bifile i dette? Når kirken slutter å legge vekt på hva Guds ord faktisk sier om kjønn og samliv, så mister man egentlig det eneste verktøyet man har for å meisle ut en kristen seksualetikk.

«Ny horisont»

Arbeidsgruppen på sju medlemmer ble opprettet på bakgrunn av et brev sendt 28. juli 2015 fra en gruppe prester og prestevikarer med LHBT-identitet til åtte biskoper og preses i Bispemøtet. De åtte biskopene har alle åpent homofile prester i sitt tilsynsområde. I brevet ble det redegjort for utfordringer og problematiske sider ved å være ansatt prest med LHBT-identitet i Den norske kirke.

Biskopene svarte med å opprette en arbeidsgruppe (Se fakta). Deres mandat var å utvikle tiltak som kunne heve kompetansen på LHBT-spørsmål i kirken.

Gruppen påpeker at å leve etter Guds ord gis en ny horisont i og med vedtaket om likekjønnet vigsel. De skriver også at Kirken har to legitime forståelser av hva dette har å si for vurderingen av samlivsform i ordinasjonssamtalen.

Arbeidsgruppen presiserer også at «Den enkelte biskop forvalter en selvstendig bispetjeneste og er ikke forpliktet på bredden av Den norske kirkes ulike oppfatninger» og understreker at biskopene har et særskilt ansvar for kirkens enhet, «og derfor bør kunne romme større bredde for å være samlende».

– Helt naturlig

Gard Realf Sandaker-Nielsen er leder av Åpen folkekirke og leder av Oslo bispedømmeråd. Han er gift med en mann og har i mange år kjempet for homofiles rettigheter i Den norske kirke. Til Dagen svarer han i en e-post at han synes forslagene fra arbeidsgruppa er gode og i tråd med mange av innsatsområdene som Åpen folkekirke vedtok på årsmøtet i mars.

– De peker i en tydelig retning for hvordan innsatsen til kirken bør utvikle seg. En permanent arbeidsgruppe vil være en viktig ressurs for det videre arbeidet. Åpen folkekirke mener det er behov for å jobbe mer helhetlig for å øke kompetanse for spørsmål knyttet til LHBT, kjønn og seksualitet blant arbeidsgivere og ledere, ansatte og frivillige i kirken.

Han er enig i at det bør utvikles kurs og samtaleopplegg, og at det bør gis opplæring i likestillings- og diskrimineringslovverket.

– Det er helt naturlig å utvikle et kompetansehevende kurs om LHBT (og kjønn og seksualitet) i samarbeid både med KA og relevante fagmiljø, som «Rosa kompetanse» i foreningen Fri. «Rosa kompetanse» har opparbeidet seg høy kompetanse på denne tematikken som vi i Den norske kirke også kan benytte oss av, sier Sandaker-Nielsen.

Han synes forslaget om en arbeidslivsundersøkelse også er god.

– Åpen folkekirke vil at Den norsk kirke skal være en god og forutsigbar arbeidsgiver, og bør ha en enhetlig praktisering av likestillings- og diskrimineringslovverket. Vi bør se på hva slags føringer vedtaket i KM-sak 07/07 bør ha for tilsettinger i Den norske kirke, etter at KM 2017 vedtok vigselsliturgi som også kan brukes overfor likekjønnene par.

I vedtaket som han viser til heter det: «Samtidig slår Kyrkjemøtet fast at det og for framtida er kyrkjeleg grunngiving for ikkje å ordinere, vigsle, tilsetje eller gi tenestebrev til homofilt samlevande i partnerskap dersom biskop eller tilsetjingsorgan vurderer at det ikkje er i tråd med det som er kyrkja si lære og kyrkja sitt formål, og/eller av omsyn til aktuelle kyrkjelydar.»

-------

Fakta: Arbeidsgruppe LHBT

  • Bjarne Olaf Weider, prost i Øvre Romerika prosti (oppnevnt av bispemøtet)
  • Ørnulf Axel Elseth, personalsjef i Borg bispedømme (oppnevnt av bispemøtet)
  • Sissel Vartdal, HR-sjef i Kirkerådet (oppnevnt av Kirkerådet
  • Unn Rosenberg, personalsjef i Stavanger kirkelige fellesråd (oppnevnt av KA)
  • Sara Moss-Fongen, kapellan i Hamar domkirke
  • Kristine Sandmæl, prost i Lofoten prosti
  • Frode Grøstad, prest i Kirkens Bymisjon

Arbeidsgruppen har bedt om avklaring rundt følgende spørsmål:

Vil biskopene pålegge homofile å leve enslig? Kan samlevende homofile være ledere og deltakere i lokalt menighetsarbeid? Og kan Bispemøtet avklare om skillet mellom legning og seksuell praksis fortsatt skal gjelde?

Powered by Labrador CMS