REGJERING: Den nye regjeringen ønsker totalforbud mot konverteringsterapi.

Konservativt nettverk: Forbud mot konverteringsterapi vil skape «KGB-tilstander»

Høringsinnspillene til et mulig forbud mot konverteringsterapi viste store meningsforskjeller i Kristen-Norge.

Publisert Sist oppdatert

Fredag var siste frist for å sende inn høringssvar til regjeringens forslag til regulering av konverteringsterapi – også kalt «homoterapi».

Regjeringen foreslo et forbud for barn under 16 år, men ba om innspill om hvorvidt et forbud også burde gjelde opp til 18 år.

De ønsket også tilbakemeldinger på hvilke følger et forbud vil få for bønn og sjelesorg i religiøse sammenhenger.

Siden forslaget ble lagt ut på høring i juni, har det kommet 256 svar.

Kirkenettverk frykter angiversamfunn

En lang rekke kristne organisasjoner, menigheter og privatpersoner, har svart på høringen.

Flere uttrykker bekymring for hvordan et forbud vil påvirke trosfriheten i Norge.

«Vi advarer mot KGB-lignende tilstander og mener det er en selvfølge at to personer som velger å snakke personlig om seksualitet, skal slippe å bli overvåket og avlyttet – uansett alder», skriver nettverket Frimodig kirke, som tilhører Den norske kirke, i sitt høringssvar.

LEDER: Sokneprest Sverre Elgvin Lied leder nettverket Frimodig kirke.

Flere frykter at et forbud vil kriminalisere samtaler familier har rundt middagsbordet.

«Seksuelle orientering og kjønnsidentitet må også kunne være en del av en god og respektfull samtale mellom foreldre og barn uten at dette blir å regne som «behandlingslignende» og mistenkeliggjøres, eller i verste fall kriminaliseres», mener Misjonskirken.

Det samme fremholder bisperådet i Den katolske kirke.

«Lovforslaget målbærer en tendensiøs uklarhet som senker terskelen for statens inngripen i familielivet», skriver bisperådet.

TENDENSIØST: Biskop Bernt Eidsvig i Den katolske kirke.

Den norske kirke ønsker 18-årsgrense

Det er også flere kristne aktører som applauderer forslaget – noen mener også at det burde gått lenger.

Blant ande Oslo bispedømmeråd og nettverket Åpen folkekirke ønsker at regjeringen skal utvide forslaget til å bli et totalforbud.

«Vi mener ingen skal bli utsatt for slike overgrep og bli påført skyld, skam og traumer, som kan gjøre folk syke, både fysisk og psykisk», skriver nettverket som er en del av Den norske kirke.

Kirkerådet, Den norske kirkes øverste styringsorgan, har ment at en grense bør setter ved fylte 18 år.

«Fra et skapelsesteologisk ståsted er alle mennesker skapt med en ukrenkelig verdi. Seksuell orientering og kjønnsidentitet er en selvsagt del av dette», heter det i høringssvaret.

STØTTER: Kristin Gunleiksrud Raaum er daglig leder i Kirkerådet.

KFUK-KFUM ønsker også at definisjonen av konverteringsterapi skal slå fast at «bønn og andre praksiser i et trossamfunn kan være av en slik karakter at de over tid har til hensikt å endre enkeltmenneskers seksuelle legning».

Regjeringen ønsker totalforbud

Det er den nye regjeringen som skal avgjøre hva som skjer videre med forslaget.

I Hurdalsplattformen, som regjeringen skal styre etter de neste fire årene, var Ap og Sp enige om å innføre et forbud mot konverteringsterapi.

Kulturminister Anette Trettebergstuen har i lengre tid jobbet for et forbud. Hun bekreftet allerede onsdag forrige uke at regjeringens forslag vil være et forbud også for voksne.

– Ja, det er det vi jobber mot. Det er skadelig å bli utsatt for konverteringsterapi uavhengig alder, uttalte Trettebergstuen til Vårt Land.

NY MINISTER: Anette Trettebergstuen er ny kulturminister.

Reagerer på at kjønn blir del av debatten

I høringsnotatet foreslår den forrige regjeringen å definere konverteringsterapi som «behandlingslignende handlinger som har som formål å få en annen til å endre eller fornekte [ev. undertrykke] sin seksuelle orientering eller kjønnsidentitet».

At forbudet forslås å omhandle både seksuell orientering og kjønnsidentitet, får flere konservative kristne aktører til å reagere.

«Når temaet er kjønnsidentitet, er en sentral problemstilling om den som opplever kjønnsinkongruens eller kjønnsdysfori, skal ha anledning til å få medisinsk behandling. Det finnes ingen parallelle problemstillinger når temaet er seksuell orientering», heter det i et felles høringssvar fra Misjonssambandet, Normisjon, Indremisjonsforbundet og DELK.

KRITISK: Espen Ottosen er informasjonsleder i Norsk Luthersk Misjonssamband.

De anbefaler Kulturdepartementet å revurdere den foreslått lovteksten.

– I tråd med menneskerettighetene

Regjeringen har også bedt juristene hos Norges institusjon for menneskerettigheter om å vurdere konsekvensene av et forbud.

De har konkludert med at et totalforbud for både barn og voksne, vil være «innenfor de menneskerettslige rammene». Institusjonen er likevel usikre på hvordan en slik lovbestemmelse vil stå seg i Den europeiske menneskerettsdomstolen.

Også barne-, ungdoms- og familiedirektoratet støtter et totalforbud mot konverteringsterapi, men understreker at det må avklares grundig om det er i tråd med menneskerettighetene.

Både Helsedirektoratet og Integrering- og mangfoldsdirektoratet ønsker på sin side et delvis forbud for voksne, dersom handlingen er gjort under tvang.

Diskrimineringsnemda, som er underlagt Kulturdepartementet, mener at et forbud «vil på sikt kunne være med på å forhindre diskriminering basert på kjønn, kjønnsidentitet, kjønnsuttrykk og seksuell orientering».

Powered by Labrador CMS