Konservativts første ordfører var medlem i et døgn: – Bisart
Nå forteller et sentralstyremedlem om hvordan ordføreren ble rekruttert til partiet.
Onsdag kunne Konservativt stolt presentere sin første ordfører i partiets 14 år lange historie.
Sentralstyremedlem Simon Friis-Larsen og fylkesleder Roy Magne Kanestrøm reiste ens ærend den lange veien til Lom for å ønske ordfører Kristian Frisvold velkommen.
Samme dag begynte det å komme negative reaksjoner fra lokalsamfunnet, og onsdag kveld uttalte ordføreren til NRK at han egentlig ikke støtter Konservativts syn på abort, homofili og Israel.
Torsdag morgen kom pressemeldingen om at Frisvold hadde meldt seg ut av partiet – etter bare et døgn som medlem.
– Jeg kjenner ikke de lokale forholdene, men dette virker bisart, sier mangeårig valgforsker Bernt Aardal til Dagen.
Konservativt tok kontakt
Friis-Larsen forteller til Dagen at det var en lokalpolitiker i partiet som tok kontakt med Frisvold da han meldte seg ut av Høyre etter skolenedleggelsen tidligere i høst.
De skal ha hatt flere samtaler, før de avtalte et møte denne uken. Verken Friis-Larsen eller andre i partiledelsen deltok i samtalene før innmeldingen.
– Lom-ordføreren sier at han er uenig med Konservativt om abort, homofili og Israel, blant annet. Sjekket ikke dere dette på forhånd?
– Etter sakene de har stått i med skolenedleggelser, var det nok viktigst for Frisvold å ha et parti i ryggen som vil være med å kjempe mot det.
– Rakk ikke skolering
– Så begynte media og andre politikere å kjøre ham på verdisakene, og da synes jeg at han stod i det bedre enn mange kristne ville gjort. Han svarer jo prinsipielt at det ikke er alle sider av et partiprogram som man er enig i.
Frisvold er innvalgt for en lokal fellesliste, Bygdelista, men har vært medlem i Høyre siden 1970-tallet.
Det var særlig andre folkevalgte på lista som reagerte på innmeldelsen i Konservativt.
– Akkurat disse sakene er vel sakene partiet er grunnlagt på. Kan en folkevalgt for Konservativt fronte et annet syn på abort, homofili og Israel?
– Dette skjedde veldig raskt. Vi rakk ikke å ha noen skolering. Fremtredende politikere i partiet vårt kan disse tingene.
Friis-Larsen mener på sin side at Lom har hatt positiv effekt av å være en Konservativt-styrt kommune – om enn bare i et døgn.
– Frisvold har forsona seg med Bygdelista, og det er vi glade for. Så sånn sett var det positivt at vi reiste opp.
Aardal: – En veldig rar sak
Aardal mener saken er typisk for lokalpolitikken, der lokale enkeltsaker kan bli utslagsgivende for hvilket parti man ender opp med å støtte.
Han stusser likevel over at ordføreren valgte å melde seg inn i akkurat Konservativt.
– De har ikke store ressurser eller makt i det hele tatt. Det eneste de kanskje kunne bidratt med, er at de vet hvordan man etablerer private skoler. Så dette er en veldig rar sak.
– Tror du Konservativt synes det er litt flaut å miste sin første ordfører etter et døgn?
– De kan ikke noe for det. Når folk melder seg inn i et parti, så skal det mye til å si nei. Det mest interessante her er at ordføreren sa at det lå «en strategi» bak innmeldingen i Konservativt. Det kan virke som at han har blitt lovet en form for støtte.
– Dette var kjempebra
Friis-Larsen sier at han ikke vet hva ordførerens strategi handlet om, men understreker at partiet ikke lovet ham noen hemmelig støtte.
– Du reiste altså den lange veien til Lom for å ønske ham velkommen, men så ble han værende i partiet i bare et døgn. Hvordan ser du på det nå?
– Dette var jo kjempebra. Vi fikk markedsført Konservativt på Dagsrevyen, NTB og alle aviser. Nå er det infobokser om oss overalt. Så det er mange nå som har fått med seg at det er noe som heter Konservativt.
– Men det ser vel ikke bra ut at deres første ordfører bare var medlem i et døgn?
– Jo, altså, han kom inn og fikk motbør fra gruppa si for det, og tar hensyn til det. Det er en god ting det, avslutter Friis-Larsen.