Konvertitt-angrep i flyktningleir
Syv kristne iranere ble angrepet i en flyktningleir i Hellas i juni.
De kristne iranerne fikk ordre om å forlate «en muslimsk leir». Angrepet skjedde 24. juni i en leir i nærheten av Larissa, en by rundt 360 km nordvest for hovedstaden Athen. En hjelpearbeider sier at beskyttelsen av religiøse minoriteter blant flyktninger må bli bedre fordi de er «ekstremt sårbare».
Religiøse minoriteter utgjør for tiden av om lag 2-4 prosent av den totale flyktningstrømmen som kommer til Europas kyster, ifølge Yochana Darling, britisk grunnlegger av det internasjonale, kristne konsulat (ICC), som støtter kristne flyktninger i leirene i Hellas.
Ofte har de flyktet fra vold og forfølgelse i hjemlandet, for bare å oppdage at de fortsatt er angrepsmål på grunn av sin tro med en gang de kommer til leirene eller andre innkvarteringstilbud, påpeker Darling i et intervju med World Watch Monitor.
Større bevissthet
– Alle andre minoritetsgrupper anses å ha behov for beskyttelse, men religiøse minoriteter går stort sett under folks radar. Det er behov for større bevissthet og det må komme en erkjennelse av problemene som de står overfor i leirene. Spesielt gjelder det konvertitter, sier hun.
Darling har jobbet med kristne flyktninger i Hellas de siste to årene og sier at leirene er som små kopier av landene i Midtøsten: Alle etniske og religiøse spenninger er til stede og blir på mange måter intensivert i leirene. Vold er vanlig.
Forskning fra ICC viser at «88 prosent av alle kristne flyktninger har opplevd, eller har vært øyenvitner til, trosbasert forfølgelse og diskriminering utført av ekstremistiske islamister i sine hjemland. Overgrepene fortsetter i betydelig grad i Europas flyktninginnkvartering».
Fikk Bibel
Blant dem er «Hamid» og «Fatima», og deres tre år gamle datter. For to år siden reiste de fra Iran til Tyrkia, hvor de ble kristne i en kirke i Istanbul.
– Mens de var i Iran fikk de en Bibel i hemmelighet, og var opptatt av å konvertere, men de turde ikke å gjøre det i hjemlandet hvor frafalne kan bli henrettet. De bodde i Tyrkia i fire måneder før de fortsatte reisen til Serbia, hvor de var i ti måneder, forklarte Darling.
– Forholdene var veldig dårlige der. De ble truet på grunn av konverteringen. Men der møtte de et annet par som også reiste med et lite barn. De hadde flyktet fra Iran på grunn av trusler fra familien etter at de konverterte til kristendommen.
– «Amir» og «Mahsan» hadde i hemmelighet studert Bibelen sammen i Iran, da de ble oppdaget av noen familiemedlemmer som var ivrige muslimer og med i revolusjonærgarden. De flyktet da familien truet med å drepe dem, sier Darling.
Thessaloniki
Etter at de møttes i Serbia, dro de to familiene til Hellas sammen og ble plukket opp av gresk politi og plassert i en leir i Thessaloniki. Der møtte de Mustafa, en fersk konvertitt.
Etter et kort opphold i leiren i Thessaloniki ble de for to måneder siden flyttet til Larissa, et av de varmeste og tørreste stedene i Hellas. Der delte de to familiene en liten containerhytte der Mustafa besøkte dem.
– Men andre i leiren fant ut at det var konvertitter blant dem og midt på natten angrep en gruppe på rundt 30 - 40 flyktninger de to familiene mens Mustafa var hos dem. De hadde nettopp kommet tilbake til leiren etter å ha vært i kirken.
– Angriperne tømte bensin over hytta og truet med å sette den i brann. De banket opp mennene og holdt kniver mot halsen til de to kvinnene og barna, mens de fortalte dem: – Dette er en muslimsk leir. Dere må forsvinne.
– Da flyktningene ringte politiet for å be om hjelp, fikk de beskjed om at de ikke ville komme fordi de var redde. De var veldig få sammenlignet med hundrevis av mennesker i leiren, sier Darling og tilføyer at hun har hørt lignende historier fra mange andre flyktninger som har vært i lignende situasjoner.
Hjelp fra kirken
Neste morgen, klokken fem, flyktet de andre i leiren ved hjelp av en gruppe afghanere. De gikk rett til kirken i Larissa og ba om pastorens hjelp. Han kontaktet ICC og hjalp familiene med togbiletter til Athen, hvor de ble tatt til ICCs trygge hus.
Hendelsen har blitt rapportert til både UNHCR og politiet.