TRANDUM: 38-åringen er nå tilbake på Politiets utlendingsinternatet på Trandum. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Konvertitt forsøkt sendt ut på nytt

En uke før retten skal ta stilling til om den iranske konvertitten skal få bli midlertidig i landet, prøvde politiet å sende mannen ut igjen. – Dette er illojalt mot lovens system, sier mannens advokat.

Publisert Sist oppdatert

I september skrev Dagen om en episode på Oslo Lufthavn der en 38-år gammel iransk konvertitt iført tvangstrøye med metallåser og reimer ble løftet ombord i et fly som skulle til Istanbul.

Mannen begynte å rope «Jesus, hjelp meg», som ifølge tilskuere førte til at han fikk en pose over hodet av politiet. Til slutt grep kapteinen på flyet inn og krevde at transporten skulle avbrytes.

Trandum

Siden har mannen vært på Politiets Utlendingsinternat på Trandum. Iraneren har både før og etter episoden fått god støtte fra Raufoss Frikirke.

– Han hadde aldri hørt om Jesus før han flyktet fra Iran av politiske årsaker. Da han ble døpt, la han ut bilde av det på Facebook og sa at det var den største dagen i hans liv, sa integreringsdiakon i Raufoss Frikirke, Ole Johannes Markeng, til Dagen i september.

– Illojalt

Det er berammet et rettsmøte hos Byfogden i Oslo onsdag 10. oktober. Der skal det avgjøres om uttransporteringen skal bli stanset frem til asylsaken hans kommer opp i tingretten. Likevel ble 38-åringen igjen forsøkt uttransportert onsdag morgen.

Det får mannens advokat, Jostein Løken, til å reagere.

– Det er illojalt mot lovens system å utransportere ham før byfogden får ta stillingen til begjæringen om utsettelse, sier Løken til Dagen.

– Stor krise

Advokaten kan ikke huske at noen tidligere har blitt forsøkt uttransportert før et rettsmøte. Han var på Trandum for å møte mannen onsdag kveld, og sier han var i stor krise.

– Han var sterkt preget av situasjonen, og fortalte at han fikk et fryktanfall på flyet. Det var det som gjorde at også denne uttransporteringen ble avbrutt, sier Løken.

Ifølge Løken ser iraneren frem til rettsmøtet hos Byfogden.

– Vi gjør ikke ting vi tenker er håpløst, men forsøker å finne en løsning slik at han kan være i Norge frem til saken kommer opp i tingretten, sier Løken.

38-åringen har fått avslag på asylsøknaden fra UNE fordi de mener hans måte å utøve kristen tro på ikke vil utsette han for forfølgelse i Iran.

«PU forholder seg til UNEs vurderinger»

Politiets utlendingsenhet (PU) har ansvar for å transportere ut asylsøkere med avslag. Det er ikke de som behandler asylsøknadene eller klagene på avslag. PU opplyser om at de ikke kan kommentere enkeltsaker grunnet taushetsplikt, men svarer på generelt grunnlag. I en e-post til Dagen skriver de:

«Politiets utlendingsenhet (PU) forholder seg til iverksettingsklare vedtak fra vedtaksmyndighetene, som er Utlendingsdirektoratet (UDI) og Utlendingsnemnda (UNE). En utlending kan stevne staten ved UNE for retten for å få deres vedtak kjent ugyldig. En stevning gir ikke rett i seg selv til å bli i landet».

Videre skriver de:

«Det er UNE som star stilling til om det skal gis utsatt iverksettelse i påvente av en rettssak. Hvis UNE ikke gir utsatt iverksettelse, kan utlendingen sende anmodning til Oslo byfogdembete om midlertidig forføyning for å stanse iverksettelsen frem til rettsbehandlingen. Dersom midlertidig forføyning blir gitt, vil utlendingen ha rett til å være i Norge inntil retten har vurdert om UNEs vedtak er gyldig, og PU vil stanse transporten. En anmodning om midlertidig forføyning er ikke tilstrekkelig i seg selv for å stanse transporten. PU forholder seg til UNEs vurderinger, og i alle slike saker er PU i tett dialog med UNE for å avklare om det gis utsatt iverksettelse. Hvis det ikke blir gitt, stanser ikke PU en planlagt uttransport».

Powered by Labrador CMS