HÅNDJERN: Den iranske konvertitten viser fram sårmerker på håndleddene.

Konvertitt hevder han måtte ha håndjern på under gastroskopi. Advokaten hans kaller det mishandling

– Han er sterkt preget, sier støttespiller. Advokat Arild Humlen kaller det unødvendig maktbruk. Politiet undersøker påstandene.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag var den iranske konvertitten til undersøkelse på en Aleris-klinikk. Han gjennomgikk gastroskopi, som er en undersøkelse av spiserør, mage og tarmsystem.

Tilbake på utlendingsinternatetet på Trandum snakket han med Gunn Kristin Lavik, som er aktiv i hans støttegruppe. Samtalen fant sted på videolink, og iraneren viste fram hendene sine.

Dagen har fått tilgang til skjermdump fra samtalen. På bildene er det synlige gnagemerker rundt håndleddene.

– Han forteller at han hadde fått merkene fordi han måtte ha håndjern på under transporten til legen og under hele undersøkelsen, sier Lavik til Dagen.

Han har aldri utagert. Han er ikke farlig. Han har ikke prøvd å stikke av.

Gunn Kristin Lavik, støttegruppen

– Frustrert

Hun forteller at han framsto som sterkt preget av hendelsen. Dagen har omtalt saken hans flere ganger tidligere i høst.

– Jeg har snakket masse med ham over lang tid, og vanligvis spør han gjerne hvordan det går med andre. Nå var han frustrert etter å ha hatt en skikkelig dårlig dag, forteller Lavik videre.

– Hva tenker du om det han fortalte?

– Jeg tenker at det er en del av det store bildet og at det bekrefter en ukultur, der de innsatte på Trandum ikke har samme menneskerettigheter som oss andre. I sommer måtte han ha håndjern på under et tannlegebesøk. Tilsynsrådet på Trandum har tatt dette opp og klaget på det. Men det virker som de kjører sitt eget løp. Ingenting nytter.

Dette er etter min vurdering mishandling under politiets varetekt.

Arild Humlen, advokat

Slik svarer politiet

«De» er i dette tilfelle Politiets utlendingsenhet (PU). Det er denne enheten som driver utlendingsinternatet på Trandum, like ved Gardermoen.

Iraneren ønsker ikke å løse PU fra taushetsplikten. Via enhetens pressetjeneste får Dagen dette tilsvaret fra seksjonsleder Johan-Edvin Throndsen:

«Vi kan ikke kommentere denne saken konkret, men kan bekrefte at vi undersøker det aktuelle tilfellet etter at vi nylig ble gjort kjent med saken. Generelt mener vi at driften ved utlendingsinternatet per i dag er forsvarlig og i overensstemmelse med gjeldende lover og regler. Samtidig er vi åpne for å se på andre måter å løse oppgavene våre på innenfor det gjeldende lovverket.»

SEKSJONSLEDER: Johan-Edvin Throndsen i Politiets utlendingsenhet.

– Ikke kriminell

Lavik forteller videre – med iraneren selv som kilde – at han kom inn på legekontorets venterom iført håndjern og sammen med to politibetjenter.

– Han sa til de andre pasientene at han ikke var kriminell, bare en asylsøker som søker opphold i Norge.

– Hva tenker du om at han må sitte på et venterom sammen med tilfeldige pasienter iført håndjern?

– Det er langt over streken. Han har vært på sykehus flere ganger uten håndjern, så hvorfor gjør de dette nå? Han har aldri utagert. Han er ikke farlig. Han har ikke prøvd å stikke av.

ADVOKAT: Arild Humlen har klaget bruken av håndjern inn for tilsynsrådet ved Trandum.

Advokaten: – Mishandling

Advokat Arild Humlen forteller at han besøkte sin klient torsdag. Etter dette har han sendt klage til tilsynsmyndigheten for Trandum Interneringsleir.

Han vurderer også å anmelde forholdet til politiets særskilte etterforskningsorgan.

– Jeg avventer først uttalelse fra ledelsen ved Trandum, skriver Humlen i en e-post til Dagen fredag ettermiddag.

Vi undersøker det konkrete tilfellet etter at vi nylig ble gjort kjent med saken.

Johan-Edvin Throndsen, seksjonsleder ved Politiets utlendingsinternat

Humlen forteller at klienten hans hadde sår og merker på håndleddene, «som etter hva han sier skyldes håndjern under den medisinske undersøkelsen. Politiet nektet å fjerne disse etter at ansvarlig lege ba om de de skulle fjernes.»

– Dette er etter min vurdering mishandling under politiets varetekt og unødvendig maktbruk overfor den internerte i forbindelse med medisinske undersøkelser, framholder Humlen.

– For stramme

Dagen har vært i kontakt med en erfaren politimann med god kjennskap til bruk av håndjern. Vedkommende er også forelagt bildene av merkene på iranerens håndledd og sier at man vanskelig får slike merker uten å gjøre motstand.

Til dette sier Gunn Kristin Lavik i støttegruppen:

– Med en gang han fikk håndjernene på, kjente han at de var for stramme. Han ba om å få dem løsnet. Jeg vet ikke hvorfor. Han er en kraftig mann.

Lavik hadde en ny samtale med iraneren torsdag kveld.

– Her forklarte han at det var vanskelig å ha håndjernene på under gastroskopien og at det nok ble friksjon som gnagde på huden. Han understreker at han ikke gjorde motstand mot politiet, sier hun.

Internert i flere måneder

Iraneren har fått avslag på sine søknader om opphold i Norge. Norske myndigheter vil sende ham ut av landet og hjem til Iran så snart det foreligger en gyldig koronatest. Mannen nekter å la seg teste.

Hans støttespillere og advokat Arild Humlen mener mannen utsettes for et psykisk press slik at han skal samarbeide om testing.

Normalt kan en person uten lovlig opphold i Norge holdes internert i maks tolv uker. «Særlige grunner» må til for å forlenge internering. Politiets utlendingsenhet (PU) har fått rettens medhold i at mannens test-nekt er en slik «særlig grunn».

Dette er saken

Iraneren kom til Norge i 2016 og har hatt tilknytning til flere kristne menigheter. Han har fått avslag på sine søknader om opphold i Norge og ble arrestert i mai.

Siden har han sittet på politiets utlendingsinternat på Trandum ved Gardermoen.

Asylsaken har i flere år versert for UDI (Utlendingsdirektoratet), UNE (Utlendingsnemnda) og for Oslo tingrett. Der ble UNE frikjent, og iraneren dømt til å betale over 108.000 kroner i saksomkostninger. Dommen fra 11. juni ble anket til lagmannsretten. Der kom saken opp 9. og 10. november.

Iranerens støttespillere fester lit til hans historie og frykter at en tvangsretur er nær forestående.

Mannen har forklart at han har vært med i den iranske revolusjonsgarden.

Hans støttespillere peker på at han har hatt en høy profil som kristen og mener han kan bli torturert og i verste fall henrettet dersom han blir sendt hjem til et land som styres av strenge islamske lover.

For å komme inn i Iran, trenger han en negativ koronatest. Mannen nekter å la seg teste. Advokat Arild Humlen hevder at hans klient er utsatt for et sterkt press fra politiet til å ta koronatesten.

Politiet sier på sin side at de ser på det å nekte å la seg teste som «en aktiv handling».

Iranerens sak er behandlet i to rettsinstanser, sist i Borgarting lagmannsrett 9. og 10. november. Her var blant andre presten Jan Bygstad ført som vitne. Det var også iranerens bror.

«Alle vitnene svarte godt for seg. Vondt å høre på UNE sine anklager om « …» som en løgner,» skriver støttegruppen på Facebook etter rettssaken.

Gruppen bruker hans navn på Facebook. Dagen har valgt å anonymisere ham.

Forlenget internering

Støttespillerne skriver også at dommerne la vekt på at mannen ikke må sendes til Iran før det domsavsigelsen foreligger. Dom er ventet i begynnelsen av desember.

Dagen etter rettssaken ble interneringen forlenget med fire nye uker.

Powered by Labrador CMS