TOMT: Stolen ved siden av advokat Knut Olaf Eldhuset er tom. Den afghanske konvertitten Reza ble sendt tilbake til Norge før sin egen rettssak som behandles i Oslo Tingrett mandag og tirsdag denne uken. Foto: Klaus Gustafsson

Konvertitt sendt til Afghanistan - fikk ikke forklare seg i ambassaden

Afghanske Reza måtte forklare seg på en dårlig telefonlinje fra Kabul i sin egen sak i Oslo tingrett. Stolen ved siden av forsvarsadvokat Knut Olav Eldhuset står tom.

Publisert Sist oppdatert

I begynnelsen av februar ble Rezatvangsreturnert fra Stavanger til Kabul. Da rettssaken startet mandag, skulle han etter planen forklare seg fra den norske ambassaden i den afghanske hovedstaden.

Denne forespørselen ble imidlertid avvist i ellevte time, og Reza måtte forklare seg via telefon, fordi han ikke hadde stabil internettforbindelse.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Post by Dagen.

– Det smakte ikke godt å bli avvist av den norske ambassaden. Det er helt uforståelig. Dette er ikke fair play, sa forsvarsadvokat Knut Olav Eldhuset for en fullsatt rettssal før han begynte sitt innledningsforedrag.

Dagen oppgir ikke Rezas etternavn av sikkerhetsmessige årsaker.

Krever nye alderstester

I innledningsforedraget startet Eldhuset med å forsikre seg om at dagens vitner, blant annet biskop Erling Pettersen, blir tatt på alvor, noe han mente at ikke nødvendigvis har vært tilfellet tidligere.

– Man må i større grad gi kristne representanter mer betydning, sa han.

Til Dagen sier han at det problematisk at Reza ikke er til stede i retten.

– Dette er en enkel mann med enkle ord, som er engstelig. Det å bli avhørt i en hovedforhandling på denne måten, uten at vi ser ham, og uten at vi en gang vet at det er han som snakker, er ingen god situasjon verken for advokat eller part, sier han.

– Hvor vanlig er det at en asylsøker blir sendt ut før rettssaken?

– Det er veldig uvanlig. I løpet av min 30 år lange karriere kan jeg bare huske at det har skjedd én gang tidligere.

Et av de sentrale punktene i rettssaken er alderen til Reza, som selv mente han var 16 år da han ankom Norge i 2009. Etter diverse undersøkelser ble det konkludert med at afghaneren var 19 år gammel.

– Når en av Rezas tenner blir regnet som 16,1 år gammel, mens en annen tann er 26 år, er ikke dette en god nok metode for å finne alderen på en person. Det finnes mange bedre måter å gjøre det på, sier Eldhuset.

I tvil om troverdighet

UNE har i saksdokumenter karakterisert Rezas valg om å døpe seg som en bekvemmelighetskonvertering. Med dette menes det at Reza har valgt å konvertere utelukkende for å få opphold i Norge.

Når det gjelder Rezas frykt for Taliban, mener UNE at det er et spørsmål knyttet til den generelle sikkerhetssituasjonen i landet, og at det ikke finnes noen skjellig grunn for at Reza skal være mer utsatt enn andre borgere. UNE legger til grunn at flere av Rezas søsken har oppholdt seg i Afghanistan etter at foreldrene ble drept, uten å ha blitt utsatt for vold eller trusler.

– UNE legger til grunn at det svekker hans troverdighet at han oppgir feil fødselsdato til norske myndigheter for å oppnå asyl. Det er også statens oppfatning at den opprinnelige asylhistorien ikke gir grunnlag for asyl, sa UNEs advokat Lili Noelle ­Sverdrup, i retten.

Dårlig telefonlinje

Etter mye om og men fikk retten tak i Reza mandag. Ikke via Skype, men på telefon. Eldhuset spurte Reza hvordan han har hatt det i Afghanistan siden han ble sendt ut av Norge.

– Kabul er et nytt sted for meg og det er fryktelig for meg å være her. Startfasen var veldig vanskelig, og jeg følte meg redd. Alt var nytt. Jeg klarte å skaffe meg et lite rom, men her bor det også andre, derfor må jeg være forsiktig med hva jeg sier, fortalte Reza.

Den kristne konvertitten føler seg heller ikke trygg der han nå satt og vitnet. Han beskrev stedet som ekstremt lytt, og døren inn til rommet han befant seg seg på vil ikke la seg lukke.

– Jeg reiste fra midt hjemland fordi det ikke var noe sted for meg. Min far var kommandant i en gruppering som konstant var i krig og konflikt. Etter hvert måtte vi reise på grunn av min fars stilling, våre liv var i fare, fortsatte han.

Avbrutt

Plutselig brøt linjen. Noen minutter senere var Reza tilbake i telefonen.

– Jeg kjente ikke noe særlig til Jesus Kristus, men jeg hadde en følelse inni meg som snakket til meg. Derfor valgte jeg å døpe meg. Det spiller ikke noen rolle hva som skjer med meg, for Jesus er med meg, avsluttet han.

Linjen brøt igjen. Retten ringte opp igjen og etablerte kontakt.

Nå var det Sverdrup som skulle utspørre Reza på vegne av Utlendingsnemnda (UNE).

– Er det mulig for deg å forklare hva som var det avgjørende for at du lot deg døpe? spurte Sverdrup.

– Fordi jeg var en person som opplevde noe nytt i livet. Dere vil ikke tro meg hvis jeg sier det. Jeg hadde det vanskelig i Iran og Afghanistan. Etter at jeg ble kjent med kirken og Jesus, har livet mitt forandret seg. Det var som natt og dag. Plutselig hadde jeg håp, svarte Reza.

– Var du kjent med at det å ­konvertere kan gi grunnlag for asyl i Norge? spurte Sverdrup.

– Jeg har ikke konvertert for å få opphold. Jeg har valgt denne veien og kommer til å fortsette på denne veien uansett hva som vil skje med meg. Jeg visste ikke at det gav grunnlag for asyl før senere.

Rettsaken avsluttes i Oslo tingrett tirsdag.

Reza-saken

Den kristne konvertitten Reza har fått avslag på sin søknad om asyl.

Reza valgte å gå til sivilt søksmål mot Utlendingsnemda (UNE).

I begynnelsen av februar ble han sendt hjem til Kabul, før rettssaken hadde startet.

Rettssaken mellom Reza og UNE startet i Oslo tingrett mandag og skal vare i to dager.

Da konvertitten skulle forklare seg fikk han ikke gjøre det i den norske ambassaden.

Reza fikk heller ikke hjelp av Flyktninghjelpen eller Afghanistan-hjelpen.

Han endte opp med å forklare seg over telefon i det hans selv ga utrykk for at var utrygge omstendigheter.

Vitner på Rezas side mandag: Sogneprest Helge Hansen fra Stavanger, biskop Erling Pettersen,

Vitner på Rezas side tirsdag: Torill Hansen (Rezas fadder) og avdelingsleder ved Johannes læringssenter, katolske Bente Bergersen.

Powered by Labrador CMS