Konvertitt vant over Utlendingsnemnda

Jemal Ekkasi fra Iran kan juble etter at lagmannsretten gav han opphold i Norge.

Publisert Sist oppdatert

– Da jeg fikk høre at jeg hadde fått oppholdstillatelse, hoppet og skrek jeg av glede. Det er en stor drøm som har gått i oppfyllelse, sier en smilende Jemal Ekkasi til Dagen. Han ser på dette som Guds svar på bønn.

Iraneren kom til Norge i 2010 som ateist. Men han ble kristen og døpt 30. oktober 2011. Han har vært svært aktiv i IMI-kirken etterpå, som blant annet lærer på Alfa-kurs, og vitnet frimodig om sin tro til andre. I fjor fikk han IMI-kirkens frivillighetspris for sin velvillighet og misjonering.

– Hva betyr det for deg at du har fått opphold i Norge?

– Jeg er blitt norsk, svarer Jemal kontant.

Kakefest

Det var hovedpersonen som forsynte seg først av den vakre kaken, som hadde følgende påskrift: «Vi gleder oss med deg Jemal».

Fire års kamp er kronet med seier. Konvertitten fra Iran har vært gjennom to krevende rettssaker. Han tapte i Oslo tingrett i januar i fjor, men saken ble anket.

Les også:

Enstemmig dom

Dommen fra Borgarting lagmannsrett slår fast «at Jemal Ekkasi har en velbegrunnet frykt for forfølgelse på grunn av sin konvertering fra islam til kristendommen, og at han har behov for beskyttelse etter utlendingsloven § 28 første ledd bokstav a. Utlendingsnemndas vedtak og beslutninger er således ugyldige», heter det i dommen, som var enstemmig.

Men den kan bli anket til Høyesterett.

Utlendingsnemnda (UNE) er sparsomme med sine kommentarer:

– UNE har ikke mottatt denne dommen ennå. Men når vi får den, vil vi så klart studere det nøye, og bestemme oss for veien videre, sier seksjonssjef Lars Erik Andersen til Dagen.

Gledelig avgjørelse

– Dette er en veldig gledelig avgjørelse, nettopp fordi det i konvertitt-saker har vært vanskelig å nå fram overfor staten tidligere, spesielt når det gjelder Iran, sier Eldhuset til Dagen.

– Kan denne dommen skape presedens for liknende saker?

– Det kan nok være. Men det viktigste er den individuelle avgjørelsen i denne saken, som viser at min klient er blitt trodd når han sier at han er en reell konvertitt. Og ikke minst når det gjelder forfølgelsen han mener å bli utsatt for hvis han blir returnert.

Eldhuset legger til at det er alltid en mulighet at dommen kan bli anket til Høyesterett.

– Men jeg tror ikke at denne dommen er så prinsipiell at den blir anket. Så vi håper at dommen blir stående, sier Knut Olaf Eldhuset.

Roser IMI-kirken

Jemal Ekkasi er full av ros til IMI-kirken, som har hjulpet han gjennom flere år. Frivillige har gitt han hemmelig bosted, og de har samlet inn 250.000 kroner til rettssakene hans.

– Jeg hadde aldri fått opphold i Norge uten all hjelp fra IMI-kirken, understreker han.

Pastor Egil Elling Ellingsen legger ikke skjul på at det er sjelden han er blitt så lykkelig som da dommen ble kjent.

– Jemal har vært et stort forbilde for oss gjennom fire år med kamp, og han har stått på i tjenesten. Dessuten er det mange frivillige i IMI-kirken som har bidratt, sier Ellingsen.

Håper på anke

Terje Høyland er internasjonal leder i IMI-kirken, og har vært Jemals fremste støttespiller. Han ser på dette først og fremst som en lagseier.

– Jeg har merket at Jesus har vært med oss gjennom denne saken. Det var et underlig nærvær av Gud i rettssalen, sier Høyland.

Han håper faktisk at saken blir anket til Høyesterett.

– Det er behov for å behandle en prinsipiell konvertitt-sak i Høyesterett. Men for Jemals del håper jeg at dommen blir stående, sier Terje Høyland.

Powered by Labrador CMS