Kor-fenomenet samler 1500 deltakere. Nå starter de opp i tolv nye byer
Nå håper arrangørene bak Gospel Explosion på en ny gospel-bølge over hele landet.
På begynnelsen av 90-tallet, skylte en gospelbølge over norske menigheter og bedehus. Så dalte interessen og lovsang tok over som den mest populære sangformen. Medlemmene i Gospel Explosion håper nå at gospelen skal få større plass.
Koret har i løpet av fem år blitt en landsdekkende bevegelse med over 1500 deltakere fordelt på flere byer. 110 av dem er samlet i lokalene til Credokirken på Bønes i Bergen. De øver til en av årets store hendelser, gospelkonsert på Forum Scene.
– Gospel handler om å dele evangeliet på morsom og mektig måte, sier Anette Espedal (22).
Hun begynte i koret i fjor og beskriver følelsen som «fantastisk» og «mektig».
– Hårene reiser seg på armen når jeg får synge sammen med så mange andre.
– Det smalt inni meg
Korleder Leif Ingvald Skaug har flydd til Bergen for å lede øvelsen. Han spretter opp og ned fra pianokrakken, dirigerer med hendene og kommer med korte og morsomme kommentarer. Stemningen i salen er munter.
Til Dagen forteller Skaug at han fikk «en visjon» om koret allerede i 2011.
– Jeg så for meg en eksplosjon av kor over hele Norge.
Drømmen ble derimot lagt på hyllen da Skaug fikk ny jobb. Men 8. januar 2015 våknet han til nyheten om at korlegenden Andraé Crouch var død.
– Det smalt til inni meg. Jeg husket drømmen og visste i samme øyeblikk at tiden var inne, forteller Skaug.
Han skrev en post på Facebook hvor han inviterte folk som ønsket å hedre gospellegenden med å synge noen av låtene hans. I løpet av 24 timer hadde 24 personer i nærområdet hans meldt seg. Korprosjektet fikk snart navnet Gospel Explosion, et navn han selv hadde registret som domene allerede i 2011.
– Det hadde jeg glemt. Så da jeg søkte om å få registrere navnet, var det tatt. Jeg sjekket eierinformasjonen og fant ut at det var jeg som eide navnet, ler Skaug.
– Gud fortjener mangfold
Koret har ikke opptaksprøver. Alle som ønsker får være med.
– Vi spør heller ikke folk hva de tror på. Derfor har vi med personer som ikke er kristne, men som elsker å synge gospel, forteller korlederen.
En av dem som har vært med i koret nesten siden starten er Rune Monsen.
Til daglig jobber han som rektor på en offentlig skole i Bergen. I flere år har han vært med i en karismatisk menighet i Bergen der lovsang er den gjeldende sjangeren. Han savner en større bredde i musikkuttrykket.
– Gud har skapt musikken, og han har ikke bare gitt oss én sjanger. Gud fortjener at vi tilber ham med et større mangfold i musikken, sier Monsen.
Går glipp av noe
22 år gamle Anette Espedal er for ung til å huske tiden da hundrevis av gospelkor ble startet i bedehus og kirker over hele Norge.
Likevel har hun blitt glad i sjangeren og ønsker at den skal få større plass.
– Før var det mer vanlig med kor i menighetene. Slik er det ikke lenger og det er synd. Jeg håper at dette prosjektet kan bidra til å bringe gospelkorene tilbake, sier Espedal.
Hun tror de unge går glipp av noe, når de ikke synger eller hører gospel.
Håp om gospelvekkelse
Ingrun Silset Tyssøy (39) stiller seg foran flygelet. Hun skal synge solo under konserten lørdag og nå er det tid for øving.
Tyssøy begynte i Gospel Explosion i fjor. Hun ble fenget fra første stund.
– Nå vil jeg bare ha med meg alt. Det er så gøy.
Selv går hun i en menighet uten gospelkor. Hun er glad i å synge lovsang, men savner den mer utadvendte stilen.
– Jeg elsker lovsang, men det blir ofte mer innadvendte sanger. Så jeg tror vi mister noe, for gospelen handler om å se utover og se på hverandre mens vi synger. Det er en viktig dimensjon.
– Er det en ny gospelvekkelse på gang?
– Å, jeg håper det. Jeg har så lyst til det. For det er mye lettere å få folk med i et kor enn på et kristent møte, sier Tyssøy.
Usikker på bølge
Musikkjournalist Olav Solvang ga ut bok om den kristne musikkens historie i fjor. Her har han blant annet viet mange sider til gospelen. Solvang er derimot usikker på om en ny gospelbølge er på vei.
– Den forrige bølgen ble veldig intenst på 90-tallet med Oslo Gospel Choir i spissen. For at slike bølger skal bli store, trenger man en eksponent for det. Kanskje Gospel Explosion kan bli det, sier han.
– Hva skal til?
– Jeg tror man må bli interessant også utenfor kristne kretser. Hvis det skjer med dette koret, hadde det vært fantastisk.
Vil nå unge
I 2020 planlegger Gospel Explosion å starte kor i Langesund, Østfold, Tønsberg, Oslo, Haugesund, Hamar, Grimstad, Flekkerøy, Sandnes, Trondheim, Skien, Sauda og flere andre steder.
Det blir konserter, helgeseminarer og julekonserter. Dessuten får korprosjektet to nye dirigenter, Kjell Valle og Frida Hegge Larssen.
– Frida er bare 22 år gammel, men hun har mye energi og erfaring fra sin far, Jan Erik Larssen (programleder i Autofil, journ.anm.) Vi ønsker å få enda flere unge med oss. Da trenger vi unge ledere, forklarer Skaug.
Han tror visjonen om gospelkor over hele Norge kommer til å bli virkelig.
– Jeg tror på en oppvåkning. Det er behov for gospel, for musikalsk variasjon i kirkelandskapet, sier Skaug.