NEDGANG: – Vi ser helt klart en nedgang på inne- og utemarkedet. Det er færre som tilbyr seksuelle tjenester, sier politiet i Bergen.

Korona fører til færre prostituerte på gatene

Epidemien gjør det vanskeligere for kriminelle som driver med hallikvirksomhet.

Publisert Sist oppdatert

Gatene i norske storbyer er nesten helt tomme. Fredag og lørdag kveld pleier det å myldre er liv, men nå er det stille. For kriminelle grupper som driver med hallikvirksomhet betyr det også færre kunder.

Linda Ervik er leder for avsnitt for etterforskning av menneskehandel (EXIT) i Vest politidistrikt. Avsnittet skal avdekke menneskehandel og hallikvirksomhet.

På spørsmål om hvordan koronautbruddet har påvirket menneskehandlerne, sier hun at det har blitt lavere aktivitet på prostitusjonsmarkedet.

– Vi ser helt klart en nedgang på inne- og utemarkedet. Det er færre som tilbyr seksuelle tjenester. Noen har reist hjem, mens andre kanskje tilbyr tjenestene sine på andre arenaer. Det er likevel noen kvinner som fortsatt er synlige på utemarkedet. Disse kvinnene er gjerne de mest sårbare. At de fremdeles står på gaten, tross myndighetens advarsler, sier noe om at de kan være i en mulig tvangssituasjon, sier hun.

– Vanskeligere

Ervik tror restriksjonene som har kommet for å hindre smitte av viruset, vil gjøre det vanskeligere for kriminelle grupper å holde hjulene i gang.

– Strengere ID-kontroller på grensepasseringene, samt økt politiinnsats her, gjør at eventuelle menneskehandlere må endre sine metoder for å kunne fortsette virksomheten. Menneskehandel styres av tilbud og etterspørsel. Når etterspørselen går ned, vil det være mindre penger å tjene på ofrene.

Ifølge KRIPOS sin rapport om menneskehandel fra 2017 anser FNs kontor for narkotika og kriminalitet (UNODC) menneskehandel, våpen og narkotika som de tre største ulovlige markedene globalt.

I 2016 regnet man med at over 40 millioner mennesker verden over var offer for menneske- handel.

Politiet i Bergen sier de har sett mindre annonsering for sexkjøp på nett, og har inntrykk av at kundene også har tatt forhåndsregler på grunn av korona- viruset.

– Det alltid er en risikosport å kjøpe seksuelle tjenester. Det er kjønnssykdommer der ute som er kanskje mer alvorlige enn koronaviruset, sier Ervik.

Årvåkne

Selv om politiet har sett en nedgang pågår det fortsatt ulovlig aktivitet i Bergen. De ber nordmenn være årvåkne og tipse om de ser noe mistenksomt.

Ervik sier det paradoksale i disse koronatider er at politiet mottar svært mange meldinger om for eksempel barn eller unge som leker for tett, eller hytteeiere som befinner seg på sin hytte, mens det i hverdagen er svært få som melder om mulig utnyttelse av andre mennesker.

– Det sier noe om hva som engasjerer oss og hva vi bryr oss om, sier Ervik.

Bekymret

Kirkens Bymisjon driver FRI, et tiltak for ofre for menneskehandel og for personer med prostitusjonserfaring. Tiltaksleder, Kristin Nordvik, sier de går ute minst en gang i uken for å hjelpe kvinnene som er igjen og gi dem informasjon om koronakrisen.

– De vet om korona fra hjemlandet sitt og at det er en alvorlig situasjon, men de vet ikke noe på detaljnivå.

Nordvik sier hun er urolige for kvinnene som er igjen i Norge.

– Jeg er bekymret for de som ikke kommer seg hjem, og de som nå får utfordringer med å betale husleie eller kjøpe mat. Mange er også engstelige for familien i hjemlandet, sier hun.

Kirkens Bymisjon har trappet opp sin digitale tilstedeværelse på nett. Her tar de kontakt med kvinner for å fortelle dem om situasjonen. Tiltakslederen sier de vil fortsette arbeidet så lenge det er trygt og de er friske.

MENNESKEHANDEL: Statsadvokat Rudolf Christoffersen mener koronakrisen gjør prostituerte mer sårbare.

I det skjulte

Statsadvokat Rudolf Christoffersen mener det er litt tidlig ennå å vite nå hvordan koronakrisen vil påvirke menneskehandelen, men det er ikke tvil om at krisen gjør prostituerte mer sårbare.

– Vi har aldri vært i denne situasjonen før. Den er stor i omfang og rammer så mange land samtidig. Stengte grenser og samfunn som lukkes ned er nødvendig for å begrense smittespredning, samtidig gjør det kontroll og oppfølging mer utfordrende.

Advokaten forteller at hus, der ofre kan søke ly, stenges nå i mange europeiske land for å begrense smittespredningen.

– Konsekvensen blir at ofre for menneskehandel i praksis blir hjemløse. Uten tilgang til sikkert bosted for identifiserte ofre er risikoen for at de blir trafikkert på nytt stor. Det er åpenbart en fare for at salg av sex nå vil skje ennå mer i det skjulte som en konsekvens av viruset. I tillegg er det en fare for økt seksuell utnyttelse på internett for eksempel ved såkalt live-streaming av seksuelle overgrep, sier statsadvokaten.

Jenter forsvinner

Christoffersen sier prostitusjon og menneskehandel ofte er organisert slik at jenter jevnlig transporteres mellom flere land. Dette er en bevisst strategi.

– Det gjøres fordi det er vanskeligere for politiets etterforskning når jentene forlater landet. Det varierer fra de ulike, kriminelle grupperingene, noen flytter jentene oftere enn andre, men mange er omreisende. Det er vanskelig nå som fly ikke går og grensene er stengt.

Ifølge Christoffersen har ikke jentene et sosialt sikkerhetsnett som kan fange dem opp når de mister inntekt.

– Det er ingen grunn til å tro at bakmennene vil gjøre noe annet enn det om er ytterst nødvendig for å ivareta dem, sier Christoffersen.

Trussel

Han mener det er for tidlig å trekke konklusjoner nå for hvordan koronaviruset vil påvirke prostitusjonsmarkedet i Norge og Europa, men frykter økning av salg av seksuelle overgrep på internett.

– Jeg tenker at vi må samle erfaringer, se på erfaringer i våre naboland og i EU-landene, og bruke dem i arbeidet. Det er viktig å understreke at de forpliktelser Norge har etter europakonvensjonen om bekjempelse av menneskehandel fremdeles gjelder, herunder besørge at ofre for menneskehandel blir identifisert og ivaretatt, sier Christoffersen.

Powered by Labrador CMS