ANNERLEDES: Mye blir annerledes i høstens konfirmasjonsgudstjenester. Men de hvite kappene beholdes.

Koronaen trives ikke på konfirmantkapper

Kristen-Norge har startet opp igjen, og konfirmasjons-sesongen er i gang. 
Her er de vanligste spørsmålene om 
smittevern i kirken.

Publisert Sist oppdatert

Da Norge stengte ned 12. mars, smalt også kirkedørene igjen. Nå er de åpne igjen, men med sterke begrensninger. Onkler og tanter må forberede seg på å følge konfirmanten via skjerm, og kirkesangen vil fortsatt tynnes ut av én-metersregel og avstengte kirkebenker.

Men av frykt for å gjøre feil kan noen menigheter ta for hardt i, advarer generalsekretær Erhard Hermansen i Norges Kristne Råd.

Norges Kristne Råd og KA, Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter, får mange spørsmål fra kirkelig ansatte som lurer på hvordan dette skal gå. Begge organisasjoner har rikelig med korona-råd på sine nettsider.

BEGRENSNINGER: Kommunikasjonsdirektør Trygve Jordheim i KA føler med familier som ikke får invitert gjestene de ønsket.

Få gjester

Selv om man en del steder allerede i utgangspunktet avholder konfirmasjon etter sommerferien, er det mange menigheter som nå skal i gang med konfirmasjonsgudstjenester som skulle vært gjennomført i vår. Fortsatt er det to forhold som setter sterke begrensninger på antall fremmøtte: Maksgrensen på 200 besøkende og regelen om sosial distansering.

Hva skjer da, når kanskje flere titalls konfirmanter skal bli konfirmert i én gudstjeneste? Hvis 20 ungdommer skal bli konfirmert, vil hver enkelt få med seg maks 10 gjester, avhengig av størrelsen på kirken.

– Jeg føler meg sikker på at menighetene vil gjennomføre fine og verdige seremonier. Da tenker jeg mer på de familiene som må kutte i antall gjester i kirken og på festen. Det kan nok være vanskelig på en dag som betyr så mye, sier Jordheim, som viser til at private arrangement bare kan ha 20 deltakere. Det kan føre til begrensninger for noen familier.

Han sier at direkteoverføring av gudstjenesten kan være en god løsning, men minner om at slik strømming fører med seg et eget sett med regler som må overholdes.

– Kanskje kan det være like lurt å ha en eller to ekstra konfirmasjonsgudstjenester med færre konfirmanter om gangen.

Kappestrid

Viruset trives dårlig på tekstiler og dermed kan de tradisjonsrike hvite kappene trygt brukes uten karantenetid, opplyser KA. Presten kan be for konfirmanten med håndspåleggelse, så lenge hendene er grundig vasket og sprites av mellom hver konfirmant.

Fotografen kan knipse konfirmantkullet sammen, siden en konfirmantgruppe er regnet som en kohort. KA lar det være opp til den enkelte menighet hvorvidt én-metersregelen likevel skal opprettholdes, fordi avstand generelt reduserer risiko for smitte.

Jordheim opplever at informasjonen fra myndighetene har vært tydelig nok.

– Alle bransjer må tolke bestemmelsene inn i sin virkelighet. Et for detaljert regelverk fra myndighetene ville vært lite hensiktsmessig.

Mye usikkerhet

Norges Kristne Råd er en sammenslutning av 22 kristne organisasjoner og kirkesamfunn. Generalsekretær Erhard Hermansen forteller at de har lagt stor vekt på ukentlig informasjon, men at det likevel finnes en god del spørsmål og usikkerhet.

– Ofte handler det om hvordan man skal forstå rådene som er gitt. Eller man har fanget opp råd fra andre steder, og så vil man høre hva som gjelder.

FOR STRENGE: Det finnes mange begrensninger, men noen menigheter er strengere enn nødvendig, sier Erhard Hermansen.

For strenge

Hermansen har vært borti menigheter som har vært for strenge, av frykt for å gjøre feil. Noen kirker har stengt annenhver benk, selv om det faktisk er en meter mellom benkene, forteller han.

– Det er også litt usikkerhet rundt dette med arrangører og deltakere. Maksgrensen på 200 gjelder deltakere, arrangører er unntatt. Men da er det viktig at det ikke legges opp til mingling av deltakere og arrangører. De ansvarlige må være for seg under gjennomføring av gudstjenesten, presiserer han.

Det blir strømming

Også Norges kristne råd opplever at mange menigheter har forberedt seg til konfirmasjonsgudstjenester. Hermansen ser at mange menigheter strekker seg langt for å øke antallet gudstjenester.

– Det synes jeg er flott gjort. Det er en viktig dag for konfirmanten, og det er viktig at familien kan delta i denne.

– Har du hørt om menigheter som skal stømme gudstjenesten?

– Ja, flere menigheter har annonsert med at konfirmasjonsgudstjenesten blir strømmet. Noen legger også til rette for samlinger i tilstøtende bygg eller rom med separat inngang og fasiliteter, sier han.

Akkurat dette er også noe som etterspørres: Kan man ha to eller flere separate forsamlinger på 200 personer? Svaret er ja, men bare dersom man bruker ulike innganger og det ikke er forbindelse slik at man kan gå mellom rommene.

– Man må også ha egne toalettfasiliteter og ikke blande folkemengdene på noe tidspunkt, presiserer han.

Variasjoner

Både Jordheim og Hermansen unngår å spå om fremtiden. Men med mindre det blir dramatiske endringer vil det ikke bli gjort noen endringer i den bransjestandarden som nå er utarbeidet for kirke- og menighetsliv.

– Men det i lys av forskjeller i smittespredning vil det være store variasjoner i hva enkeltkommuner tillater. Derfor er det viktig at menigheter holder seg orientert og konsulterer kommunen når det gjelder lokale variasjoner, sier Hermansen.

Powered by Labrador CMS