Korrupsjon: EUs embetsmenn mener at organisert kriminalitet når de høyeste nivåer i Bulgarias styre, skriver Johan I. Holm. Bildet viser deler av den Bulgarske regjering under et parlamentarisk møte. Norge som EØS-land gir milliardbeløp i hjelp til disse nye EU-landene.

Korrupsjonen i øst-Europa

Publisert Sist oppdatert

«For korrupte byråkrater i sentral- og øst-Europa har livet sjelden vært bedre. EU-medlemskapet har skapt rene dammer av offentlige penger som kan stjeles. Og regimenes anti-korrupsjons-apparater og -tiltak har vist seg tannløse, spilt på sidelinjen eller ganske enkelt bekjempet og overvunnet.» Slik innleder det britiske The Economist sin spesialartikkel om korrupsjonen i de tidligere kommunistregimene i øst-Europa i mai-nummeret 24/5.

De største problemene finnes i Romania og Bulgaria, EUs nyeste medlemmer, hvis manglende kapasitet og evne til å bekjempe korrupsjon på høy nivå, HAR avfødt bitre kommentarer fra Brussel. Men også andre av nykommerne har meget å lære. Saken er den at kremen av den politiske elite i øst ser EU-medlemskapet som økte muligheter for korrupsjon. Og hva sier man da i Norge hvor hele etablissementet trodde at alt ville bli meget bedre innenfor EU.

Enda i Slovakia, som tidligere ble betraktet som eksemplet på godt styre, ønsker lovmakerne (regjering og parlament) å stenge anti-korrupsjons-kommisjonen. Argumentet er at arbeidet er unødvendig og altfor dyrt. I Latvia unngikk sjefen for anti-korrupsjonskontoret bare såvidt å bli avsatt. Han undersøkte finansieringen av det tidligere regjeringspartiet. I Slovakia kalte justisministeren anti-korrupsjons-domstolen for en «fascist-institusjon».

Men de mest iøynefallende angrepene på anti-korrupsjonen finnes likevel på Balkan. Knapt tre måneder etter at Romania ble EU-medlem i 2007 avsatte regjeringen justisministeren fordi hun avslørte korrupsjon uten persons anseelse. Hennes etterfølger forsøkte å sparke anti-korrupsjons-anklageren fordi dennes politiske parti ble anklaget for korrupsjon.

I Bulgaria foretrekker myndighetene å prate meget om korrupsjon. Men selve arbeidet som Bulgaria lovte å starte – før landet ble medlem i EU – er aldri kommet i gang. EUs embetsmenn mener at organisert kriminalitet når de høyeste nivåer i Bulgarias styre. Brussel vurderer om utbetalingen av milliarder euro årlig til Bulgaria skal stanse, og vurderer å nekte å godta domsavsigelser i rettssakene mot korrupsjon. Men det blir vel med tanken, for å sette grenser er ikke noe det grenseløse EU er mest kjent for.

Rettsvesenet er under sterk kritikk i alle EU-landene i øst- og sentral-Europa. Først bifalt publikum i Polen arbeidet til korrupsjonsjegerne. Polen har vært plaget av stor korrupsjon. Men skjønt de tidligere kommunister i Polen tidligere betraktet all ansamling av rikdom som resultat av lovbrudd, forakter de enda mer de nye, mektige anti-korrupsjonsjegerne. Bare i Estland er forholdene rensligere og bedre. Estland holdes for det mist korrupte land i regionen.

Har ikke norske myndigheter og media noe å lære av eks-sosialist-landene i EU? Norge som EØS-land gir milliardbeløp i hjelp til disse nye EU-landene. Men, som The Economist sier, resultatet er en gigantisk økning av offentlige midler som er gjenstand for korrupsjon. Stortinget kan med simpelt flertall erstatte EØS med frihandelsavtale for industrivarer.

Johan I. Holm

Rogalandsutvalget mot norsk EU-medlemskap

Powered by Labrador CMS