Kors-nekt til kringkastingsrådet
NRKs forbud mot at ansatte bruker kors som smykke på TV-sendinger blir tema i Kringkastingsrådets møte i desember.
Rådet har ikke fått inn noen formell klage på saken, men rådsleder May-Helen Molvær Grimstad vil ta saken opp på prinsipielt grunnlag i sin oppsummerende tale til de 14 rådsmedlemmene.
Neste møte er 2. desember.
- Vi har hittil fått inn 14 skriftlige klager til neste rådsmøte, men ingen av dem omhandler korsforbudet, sier sekretær for Kringkastingsrådet, Erik Berg-Hansen, til Dagen.
NRKs Publikumsservice har fått 209 henvendelser som korsforbudet, i følge Gunn Helen Berg. De aller fleste er kommet vi e-post mens noen få har plukket opp telefonen for å melde inn sin reaksjon.
- I størrelse er dette å regne som en middels reaksjon. Det er ingen storm å snakke om, sier Berg til Dagen.
Publikum oppgitt
Desembermøtet er det siste for det sittende Kringkastingsrådet. Derfor vil Molvær Grimstad bruke anledning til å komme med noen prinsipielle betraktninger om både NRKs programpolitikk og rådets arbeid.
Hun er opptatt av hva som skal til for at NRK reagerer på henvendelser fra publikum og peker på ulik behandling:
- Det er en oppgitthet blant publikum over hvem som blir lyttet til av NRK.
- Når noen går inn og reagerer på et bitte lite diamantkors på halvannen centimeter, da lytter NRK og det blir en voldsom reaksjon ute blant folk. Alt det andre folk vil ha fjernet blir det ikke gjort noe med.
- Det var for eksempel massive reaksjoner på TV-serien «Trekant», men det ble ikke gjort noe med. Var det en, eller kanskje to eller tre, som klaget på korset?, spør lederen i Kringkastingsrådet.
Reaksjon og mye bra
May-Helene Molvær Grimstad påpeker at Kringkastingsrådets rolle er å være et klageorgan for programmene, ikke for antrekkene på skjermen. Derfor er hun ikke så overrasket at ingen har brakt korsforbudet inn for rådet.
- Det er veldig mye bra i NRK, men det er alltid noen som reagerer og klager. Noen synes for eksempel det er for mye banning i enkelte serier. Andre reagerer på serier som «Fylla», fordi den ikke inneholder noen etiske refleksjoner i forhold til rus.
- Det er forståelig fordi NRK i det ene øyeblikket kan ha nyhetsinnslag om faren for overgrep i ruset tilstand. Men i neste øyeblikk kan de reklamere for «Fylla».
- Det er ikke alltid folk bryr seg om å klage fordi de føler at de ikke blir hørt i Kringkastingsrådet. Men de blir hørt i rådet, garanterer lederen.
Nytt K-råd
Møtet 2. desember er det siste for det sittende rådet. På nyåret blir det oppnevnt nytt råd. Stortinget oppnevner et visst antall medlemmer mens resten er regjeringens ansvar. Den skal blant annet utnevne leder og nestleder.
- Er du klar foren ny periode dersom kulturminister Thorhild Widvey (H) spør deg?
- Hvis jeg får spørsmålet vil jeg selvsagt svare, sier May-Helen Molvær Grimstad. Men hva hun vil svare forblir en hemmelighet til neste år. DAGEN