Korset kommer tilbake på politibilene
Justisdepartementet har bestemt at riksvåpenet skal tilbake på politibilene. Det betyr at norske politibiler igjen vil kjøre med kors på seg.
- Dette synes jeg er fantastisk bra. Det er bra i forhold til at politiet skal gjenkjennes i en rettstat og at omdømme til politiet blir bedret, sier Per Sandberg, nestleder i Fremskrittspartiet og tidligere justispolitisk talsmann. Sandberg er en av de som har kjempet for å få riksvåpenet tilbake.
Pålegg fra statsråden
Det var mye oppstyr da riksvåpenet forsvant fra politibilene i den siste endringen av uniformeringen av politibiler for omlag ett år siden. Noe av kritikken kom av at riksvåpenet ble borte, mens andre var kritiske til at korset ble borte. Korset er en naturlig del av politiets etatsemblem.
I et brev som justisdepartementet sendte til politiet på tirsdag denne uken blir de bedt om umiddelbart å starte arbeidet med å gjeninnføre riksvåpenet på politiets uniformerte kjøretøy.
Det var i midten av desember at Justis- og beredskapsdepartementet tok kontakt med politidirektoratet og ba om at de startet et arbeid med å få riksvåpenet tilbake på politiets uniformerte biler.
600.000 kroner
Etter en måned kom Politidirektoratet tilbake med to alternativer. Det enkleste forslaget var å plassere riksvåpenet over teksten «POLITI» på bakdørene på hver side av bilen.
Alternativet var å be designbyrået Itera Gazette om å lage en helt ny design på politibilene, der riksvåpenet er en naturlig del av designet. Det siste alternativet ville nærme seg ti millioner kroner.
Denne uken svarte justisdepartementet at de ønsket å velge det første alternativet. Det vil påføre politiet en ekstrakostnad på 660.000 kroner.
Det er politiets uniformerte biler som når får riksvåpenet tilbake på dørene. Totalt er det snakk om 220 kjøretøy. I løpet av det neste året er det ventet at politiet vil få ytterligere 100 kjøretøy, ifølge et brev fra politidirektoratet til justisdepartementet.
Kors fra 1987
Politiets etatsemblem ble en del av designet til politibilene i 1987. Da ny uniformering ble vedtatt i 2012 forsvant etatsemblemet, eller riksvåpenet. En av grunnene til at riksvåpenet ikke ble med, var et ønske om å spare kostnader. Siden politiet i sin nye logo har valgt refleksmateriale, er det også dyrere - og det ble kompensert med å fjerne riksvåpenet.
Overfor departementet understreker Politidirektoratet at land som for eksempel Danmark ikke har med riksvåpen eller etatsemblem på sine politibiler. De understreker også at i løpet av året de har hatt ny logo på bilene, har ikke Politidirektoratet fått tilbakemelding om at det har vært ulempe å ikke ha logo på bilene.
Etter det Dagen erfarer er pålegget et resultat av en politisk beslutning i justisdepartementet.
Kritisk
Da logoen ble fjernet var KrF-politiker og pensjonert politimann Bjarne Bjelland svært kritisk til at korset ble borte fra politibilen. I dag jubler han.
- Det er en fornuftig og god avgjørelse. Det har sin naturlige plass at en offentlig etat bruker korset i all uniformering og på politibilene. Det er veldig bra at det er tilbake, og det har en naturlig plass hos en offentlig etat, sier Bjelland til Dagen.
Per Sandberg (Frp) som da var leder i Justiskomiteen på Stortinget mente det var uheldig at riksvåpenet ble fjernet fra de nye politibilene. Etter regjeringsskiftet har han arbeidet med å få tilbake riksvåpnet, og er nå godt fornøyd.
- Det er mye debatt rundt identiteten til politiet, og det er viktig at vi gjør det vi kan gjøre for å skape tillitt til de som skal utøve makt i samfunnet. Det har både noe med gjenkjennelse til politiet og statusen til politiet at emblemet er tilbake på bilene, sier Sandberg til Dagen.
Dagen