Korsnekt ga idéen til ny barnebok
Debatten rundt NRKs korsnekt fikk forfatter Kristin Molland Norderval til å skrive en barnebok om kristne symboler.
I barneboken «Korset og sommerfuglen» fra IKO-Forlaget tar forfatter Kristin Molland Norderval leseren med på en oppdagelsesferd i den kristne symbolverden.
– Verden er full av symboler. Barn er opptatt av symboler og de er omgitt av symboler hver eneste dag, sier forfatteren.
Molland Norderval forteller at det utløsende for ideen og arbeidet med boka, var debatten som oppsto etter at NRK-journalisten Siv Kristin Sællmann ble nektet å ha på seg et kors-smykke under nyhetssendingene til NRK Sørlandet for fire år siden.
– Ekstra aktuell nå
Denne debatten har blusset opp igjen nå nylig, i forbindelse med NRK-programmet «Faten tar valget» der noen stilte spørsmål ved bruken av hijab på statskanalen.
Forfatteren mener dette gjør at boka blir ekstra aktuell akkurat nå.
– Den setter jo fingeren på hva symboler er og hvorfor vi blir så opprørt. Hva er forskjellen på å bruke et kors og gå med hijab på tv og når bruker man det? Er det forskjell på en nyhetsoppleser og en stemme som skal være partisk? Dette får oss til å diskutere og det er kjempeviktig, sier hun.
– Ikke bli historieløse
Boken har en hovedvekt på kristne symboler, men er også innom en rekke andre, både religiøse og andre typer symboler.
– Særlig religiøse symboler vekker sterke følelser. Symboler har med tradisjoner å gjøre, og det er viktig at vi ikke blir historieløse. I en flerkulturell verden er det enda viktigere å se på hva som forener oss og hva som skiller oss. Der er symboler veldig sentrale, sier forfatteren.
– Kan misbrukes
Hun mener det er viktig å forstå at symbolene har en bakgrunn og en opprinnelse.
– Vi må kunne se tilbake for å kunne se inn i vår egen tid. Vi skal tilbake til kirkens første tid, men også til andre verdenskrig og se hvordan symboler både kan brukes og misbrukes, sier Molland Norderval.
Boken tar blant annet for seg det de kaller farlige symboler.
– Vi tar for oss Nazi-Tyskland og jødeforfølgelsen med hakekorset. Vi ser på N-symbolet for nazareer som mange brukte på Facebook for en stund siden. Jeg skriver om kristne og muslimer som må flykte og om IS. Farlige symboler er dessverre veldig aktuelt, sier Molland Norderval.
– Åpner for dialog
Boken er i utgangspunktet ment for barn fra 9-10 år, og kan brukes som en samtalebok med en voksen.
– Boken åpner opp for en dialog med barnet. Det er en liten bok om veldig store temaer. Det er laget en studieplan til den fordi den er veldig godt egnet til bruk i trosopplæringen og formidler lærestoff på en morsom måte, sier forfatteren som har vært trosopplæringsleder i Sentrum og St. Hanshaugen sokn i Oslo.
Illustratør Björk Bjarkadóttir understreker det utforskende og undrende preget i boka med sine lekne streker der vi følger en gutt og en kanin i jakten på symbolene.
– Vi har for eksempel gått på kirkegården og sett på symbolene der. De forteller mye om hva vi tror på, sier Molland Norderval.
Hun håper boka kan skape en ny interesse for å gå på oppdagelsesferd i hverdagen vår, i livene våre og i kirken.